banner564

Toplamda 36 yıl ceza

Nijerya uyruklu öğrencinin öldürülmesi ile ilgili yürütülen cinayet duruşmasında yargılanan 2 sanık hakkındaki karar açıklandı

Toplamda 36 yıl ceza
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da 26 Aralık 2016 tarihinde işlenden  Ebinabo Tariyemen Meindinyo cinayeti ile ilgili olarak yargılanan sanıklar Olalekan Nicholas Agboola ile Adetolo Oluwadamiler Odorinte, dün Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından adam öldürme, mülke tecavüz, insan kaçırma ve ciddi darp suçlarından suçlu bulunarak 18’er yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Kıdemli Yargıç  Melek Esendağlı tarafından okunan kararı dinlemek üzere İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz ile savunma avukatı Sinan Çemiler’de hazır bulundu.

Önce Emeka’yı kaçırdılar
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, olaydan önce gerçekleşen kavganın ardından sanıkların maktulü bulmak ve kavga niyeti ile hareket ettiklerini söyledi. Olayın hemen öncesinde maktülü tanıyan ve evini bilen şahıs olan Emeka John Ojisu’nun evine gidildiğini anlatan Esendağlı, Emeka John Ojisu’nun mahkemeye verdiği ve güvenilir bularak itibar ettikleri şahadetinde sanıkların da evine girerek kendisini darp eden ve zorla kaçırarak maktulün evini göstermeye zorlayan şahıslar arasında olduğunu söylediğini aktardı.  

Apartmana toplamda 10 kişi girdi
Apartmanın güvenlik kamerası görüntülerinden, maktülun yaşadığı apartmana kaçırılan şahıs olan Emeka John Ojisu ile birlikte toplamda 10 kişinin girildiğinin görüldüğünü belirten Esendağlı, Ojisu’nun güvenilir buldukları ve itibar ettikleri şahadetinden, konu apartman içerisine ilk giren şahısların, sanıklar Olalekan Nicholas Agboola ile Adetolo Oluwadamiler olduğu yönünde bulgu yaptıklarını ifade etti.

Sanıklar bilerek doğruları söylemedi
Sanık 1 Olalekan Nicgolas Agboola’nın mahkemedeki şahadeti sırasında bilerek doğruları söylemediği ve bununda mahkemeyi yanıltmaya yönelik bir suçluluk göstergesi olarak kabul edildiğini anlatan Esendağlı, sanık 2 Adetolo Oluwadamiler’in de polise vermiş olduğu 2 ifadesi ile mahkemedeki şahadeti arasından esaslı çelişkiler olduğunu ve dolayısı ile şahadetin inanılır ve güvenilir olmadığını söyledi.

“T-shirt bana ait değil” iddiasına itibar edilmez
Sanıklardan Olalekan Nicholas Agboola’nın, üzerinde maktukün DNA’sının bulunduğu t-shirt’un kendisine ait olmadığı yönündeki iddiası ile ilgili her hangi bir tanığa soru yöneltilmediği ve iddianın dayanaksız kaldığını belirten Esendağlı, konu iddianın son safhada ortaya konulduğunu ve bunun da sonradan tasarlanmış bir iddia olduğu kanaatine vardıklarını ifade etti.

İrade dışı düştü
Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in mahkemeye aktardığı şahadetine de değinen Esendağlı, Deniz’in, maktulün kontrolsüz ve istem dışı bir şekilde düştüğünü söylediğine dikkat çekti. Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in de şahadetini güvenirlir bulduklarını ve itibar ettiklerini anlatan Esendağlı, sanıkların apartmana ilk giren ve son çıkan kişiler olduğunun da makul şüpheden ari olarak ıspatlandığını söyledi.


Yaşam hakkının alınması en ağır suçlardandır
Sanıklar işlemiş olduğu suçun kişinin yaşam hakkına karşı olduğunu ve bunun da en ağır suç türleri arasında olduğunu belirten Esendağlı, adam öldürme suçunun ömür boyu hapis cezası öngören ciddi bir suç olduğunu vurguladı.
Ardışık halde suç işlediler
Sanıkların önce Emeka John Ojisu’yu darp ederek zorla kaçırdıklarını ve kendilerini maktulün evine götürmesini sağladıklarını ardından ise diğer suçları ardışık halde işleyerek maktulün ölümüne neden olduklarını belirten Esendağlı, bu hususun sanıklar aleyhide ağırlaştırıcı faktör olduğunu vurguladı. 

Kendi haklarını kendileri aramaya kalkıştı
Sanıkların, darp edilen arkadaşlarının intikamını almak maksadı ile diğer şahıslarla toplandığını ve maktulün peşine düştüğünü anlatan Esendağlı, şikayet mekanizmasına başvurmak yerine sanıkların kendi elleri ile hak arama peşine düştüklerini söyledi ve bu şekilde kendi adaletini yaratma peşinde olanları caydırıcı ve ibret verici cezalar vermenin de mahkemenin görevleri arasında olduğunu belirtti. 

Dava ile ilgili 2 kişi henüz bulunamadı
Dava ile ilgili olarak aranmakta olan 2 şahsın henüz bulunamadığını ve bu şahıslardan bir tanesinin sanık 1 Olalekan Nicholas Agboola’yı arayarak kavgayı haber verdiği ve evine dönen sanığın geri kavganın çıktığı yere dönmesini sağlayan kişi olduğunu bunun da sanıklar lehinde hafifletici neden olarak değerlendirildiğini anlatan Esendağlı, sanıkların darp sahiki ile hareket ettiklerini ve maktulü öldürmek kastı ile davranmadıklarını, ayrıca olayda tecavüzkar hiçbir alet kullanmadıklarını belirterek, bu hususunda sanıklar lehinde hafifletici neden olduğunu aktardı.

İlerleyen zamanlarda ziyaretçileri dahi olmayacak
Sanıkların cezalarını ülkelerinden uzak ve lisanını bilmedikleri bir ülkenin cezaevinde çekeceklerini ve ilerleyen zamanlarda arkadaşlarının da mezun olması ile birlikte ziyaretçilerinin bile kalmayacağını ve bir anlamda yalnızlaşacaklarını vurgulayan Esendağlı, bu hususunda sanıkler lehinde değerlendirildiğini ifade etti.
Sanıkların işlemiş oldukları adam öldürme suçuna ibret verici caydırıcı ve etkin bir ceza verilmesi bu cezanın da uzun süreli hapislik cezası olması gerektiğini vurgulayan Esendağlı, sanıkları adam öldürme suçundan 18, insan kaçırma suçundan ise 3’er yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2017, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473