banner564

Yargıya gidilecek

Eşdeğer Hak Sahipleri 43 yıldan beri devam eden haksızlıkların giderilmediğini belirterek olağanüstü toplantı kararı aldı

Yargıya gidilecek
banner598
Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği, eşdeğer sorunlarının çözümlenmesi için hükümet nezdinde yapılan girişimlerden sonuç alınmadığını ve eşdeğer kapsamındaki taşınmaz malların usulsüz şekilde dağıtımına devam edildiğini savundu.
Devlet eliyle anayasal suç işlendiğini ileri süren dernek, yasadışı yöntemlerle ellerinden alınan mülkiyet haklarını talep etti. Dernek, 43 yıl geçmesine rağmen eşdeğer haklarının iade edilmediğini kaydetti.
Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Devletin verdiği yasal güvenceye dayanarak  Devlet adına feragat ettikleri malların karşılığını almak için son çare olarak yargı yolunu seçmek zorunda kalacağını duyurdu.
Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada özetle şöyle denildi:

Hakkımız iade edilmemiştir
    “KKTC’nin mülkiyet hakkı Güney Kıbrısta bırakmak zorunda kaldığımız ve Devlet adına feragat ettiğimiz taşınmaz mallar ile vakıf taşınmaz mallar üzerine bina edilmiştir. Ancak, aradan  43 yıl geçmesine rağmen eşdeğer hakkımız iade edilmemiştir.
    Herhangi bir yasa veya karara dayanmadan 2002 yılında Eşdeğer uygulamaları durdurulmuş, ancak hak sahibi olmayan kişi ve kuruluşlara usulsüz tahsis, satış ve  kiralamalar Devlet eliyle devam ettirilmiştir.

Kamu yararı kılıfı ile usulsüz kaynak tahsisleri yapılmaktadır
    Anayasanın eşitlik ilkesine rağmen, Güneydeki taşınmaz malların puan değeri sabit tutulmuş, Kuzeydeki taşınmaz malların puan değerleri ise yükseltilmek suretiyle eşdeğerciler aleyhine eşitsizlik ve  ilave bir mağduriyet yaratılmıştır. İlaveten, Kıbrıs sorunu bağlamında   KKTC Devletinin mülkiyet hakkı da  zarara uğratılmıştır. Anayasada açıkça tarifi yapılmış  kamu yararı ilkesi çiğnenmekte, kamu yararı kılıfı ile usulsüz kaynak tahsisleri yapılmaktadır.

Anayasa eşdeğercilere öncelik hakkı tanımaktadır
    Anayasa hükümlerinde, “Anayasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak, eşdeğerde mal uygulamalarının önceliğine uyulmak koşuluyla, hak sahiplerine taşınmaz mallarla ilgili mülkiyet hakkı devir işlemleri en geç beş yıl içinde tamamlanır.” denilmektedir.
   KKTC Anayasası ile Eşdeğer Mal Yasasının amir hükümleri terkedilmiş taşınmaz mallar ile ilgili olarak, eşdeğer uygulamalarına öncelik verilmesini, usulsüz uygulamaların siyasi irade ile iptal edilmesini ve eşdeğer kapsamına alınmasını emretmektedir.  Başsavcılık görüşü de  yukardaki Anayasa Mahkemesi kararını onaylamakta ve eşdeğer kapsamındaki kaynakların, eşdeğer amacı  dışında tahsis edilemeyeceğini veya kiralanamayacağını vurgulamaktadır.                                                                                                                             
    43 yıllık adaletsizliği Devlet ciddiyeti ile çözümleyiniz. Anayasa ve Yasa hükümleri temelinde eşdeğer uygulamalarını başlatınız. Yasanın öngördüğü şekilde siyasi irade ile yapılmış usulsüz tahsis ve kiralamaları iptal ediniz…”                                                                                                                                          
    Bu arada aynı açıklamada, Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği, konuyla ilgili önlemleri uygulamaya koymak için 21 Temmuz Cuma günü,  Kamu Çalışanları Sendikası’nda saat 11.00’de toplanacağını da duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2017, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474