banner564

“Toplumsal kazanım”

Şahali, Türkiye ile yapılan müzakereler neticesinde ortaya çıkan metnin artık KKTC hükümetinin üzerinde karara vardığı bir sonuç olduğunu belirtti

 “Toplumsal kazanım”
banner598
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, katıldığı bir televizyon programında su konusundaki soruları yanıtladı.
Şahali, Türkiye ile yapılan müzakereler neticesinde ortaya çıkan metnin artık KKTC hükümetinin üzerinde karara vardığı bir sonuç olduğunu belirterek, bu süreçte yaşanan tartışmaların ise CTP’nin sahip olduğu demokratik dinamizmin bir göstergesi olarak toplum önünde yaşandığını ifade etti.
Suyun fiyatının ihale süreci ve koşullarına bağlı olarak devlet tarafından belirleneceğini kaydeden Şahali, suyun kolaylıkla elde edilebilir bir bedelle halka ulaştırılacağını vurguladı.
Şahali, sisteme katılma arzusu olmayan belediyelerin sınırları içinde yapılacak yatırımların kendilerince karşılanması koşuluyla, özel fiyat uygulanacağını dile getirdi.
Süreci toplumsal bir kazanım olarak değerlendirdiklerini dile getiren Şahali, esas vizyonun, KKTC’nin daha iyi bir su altyapısına sahip olması ve hem evsel hem de tarımsal alanda daha iyi standartlarda bir suya kavuşulmasıyla ilgili olduğuna değindi.

“Ciddi bir fırsat…”
Şahali, önümüzdeki dönemde sahip olunan su altyapısıyla ilgili ciddi bir dönüşüm yaşanacağını ve su envanteriyle ilgili hem yer altı, hem yer üstü su kaynakları bakımından ciddi bir fırsat ifadesinin ortaya çıkacağını belirtti.
Erkut Şahali, metnin son halini alıncaya kadar yaşanan süreçte, mantık çerçevesinde bir şekillenme olduğunu dile getirdi.
Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Şahali, yönetim ve işletmenin birbirine girdiği, yönetimde devletin varlığının olabildiğince aşağılarda tutulduğu, özel işletmenin yönetim ve denetim bacağında daha fazla misyon üstlendiği bir yaklaşım söz konusu olan, Türkiye tarafından önerilen ilk metinden bu güne ciddi değişiklikler yapıldığını vurguladı.


“Yağmur suyunun özele devredilmesi…”
Erkut Şahali, sonuç olarak Türkiye hükümeti ve KKTC hükümetinin Türkiye’den gelen suyun ne şekilde yönetileceği ve işletileceğiyle ilgili bir mutabakata vardığını ifade ederek, bu noktadan itibaren işletme bacağının formüle edilip sonuçlandırılmasıyla ilgili görevin KKTC hükümetinde olduğunu söyledi.


Belediyelerin durumu…
Bakan Şahali, sisteme dahil olmak istemeyen belediyelerle ilgili prosedürün ne olacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, sisteme dahil olma tercihi kullanmayacak belediyeler açısından, Başbakan’ın devreye girmesiyle bir açılım söz konusu olduğunu hatırlattı.
Şahali, Türkiye’den gelecek suyun, sisteme katılma arzusu olmayan belediyelere özel bir fiyatla verilebileceğini söyledi.
Suyun fiyatı ile ilgili tartışmalara da değinen Bakan Şahali, ihale süreci başlamadan bir şey söylemenin izafi olacağını belirterek, suyun fiyatının ihale süreci ve koşullarına bağlı olarak kesinleşeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473