banner564

Tümü doğru değil

Akıncı, müzakerelerde uzlaşı metinlerini açıklayan Rum EDEK liderinin, federasyona karşı olduğunu ve Anastasiadis’e zarar vermeye çalıştığını söyledi

 Tümü doğru değil
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün 3 buçuk saatlik bir görüşme yaptı. 
Mustafa Akıncı, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı sarayında basına açıklamalarda bulundu. 
Görüşmeyle ilgili Akıncı, müzakerecilerin çalışmaları gözden geçirdiklerini, müzakerelerin son aşamasında ele alınacak toprak ve güvenlik başlıkları dışındaki 4 başlık altında, henüz uzlaşma sağlanmayan konularda, yakınlık sağlamayaçalıştıklarını, toplantının “verimli”bir toplantı olduğunu söyledi.
Akıncı, “Ayrılık noktalarını tamamen giderdiğimizi söylemek mümkün değildir, ancak bazı konularda yeni yakınlaşmalar sağlandı, bazı konularda ayrılıklar devam ediyor” dedi.


Masa dışında gelişen olaylar…
Güney Kıbrıs’tan EDEK Partisi Başkanı’nın müzakerelerle ilgili yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak masa dışında yaşanan bazı olumsuz gelişmelerden etkilenmeden, müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için çalıştıklarını söyledi.
EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un yaptığı açıklamaların müzakere “sürecine katkı sağlamadığı kanaatinde olduklarını” belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu, halktan bir şey saklama arzumuzun bir ifadesi olarak algılanmasın, böyle bir düşünce içerisinde değilim. Ancak, müzakere sürecinin kendine has özellikleri vardır ve buna riayet edileceğine dair uzun yıllardan beridir süren bir anlayış vardır” dedi.
“Sizopulos’un bunu yapması son derece anlaşılırdır” diyen Akıncı, EDEK’in iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümü parti programından çıkarmış bir parti olduğunu hatırlattı.

Amaç Anastasiadis’e zarar vermek…
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizden çok Sayın Anastasiadis’e, Anastasiadis’in yakın olduğu partiye zarar vermek için, çözümü destekleyenlere zarar vermek için, özellikle seçim süreci içerisinde zarar vermek için yapılmış bir hareket” dedi.
Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimlerinin yer alacağını, dolayısıyla müzakereleri seçim atmosferinden uzak tutmaya çalıştıklarını belirten Akıncı, “Ne kadar çalışırsak çalışalım dolaylı olarak da olsa bu şekilde davranışlarla karşılaşıyoruz” ifadesini kullandı. 
Müzakerelerde “varılan mutabakatlara ve taahhütlere” sadık kalacağını belirten Akıncı, Sizopulos’un hareketinden sonra, aynı hataya kendisinin de düşmesi için yapılan çağrıların bulunduğunu söyledi.

Vatandaşlık açıklamalarının hepsi doğru değil…
Sizopulos’un vatandaşlık kriterleriyle yaptığı açıklamalara da açıklık getiren Akıncı, “Yapılan açıklamaların hepsi doğru değildir” dedi.
Federal yargının eşit sayıda üyeden oluşacağının bilinen bir konu olduğunu ancak vatandaşlık kategorileri hakkındaki açıklamalarda “tam anlamıyla doğruların” bulunmadığını kaydeden Akıncı, herhangi bir yasal ikametgah hakkına tekabül etmeden ve siyasi hak talep etmeden yerleşeceklere yönelik bir kategori olabileceğini ifade etti. 

“Güzelyurt masaya getirilmedi”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Güzelyurt’un dün Kıbrıs Rum tarafınca masaya getirilip getirilmediği sorusuna karşılık, toprak konusu son aşamada görüşülecek başlıklardan olduğu için, henüz o aşamaya gelmeden yer isimlerinin gündeme gelmediğini söyledi.


Anastasiadis: Görüşme verimli geçti
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakereler çerçevesinde bugünkü görüşmeyi verimli olarak nitelendirdi.
Rum radyosunun haberine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Başkanlık binasına dönüşünde yaptığı açıklamada verimli olarak nitelendirdiği görüşmede, garantiler ve toprak konusu hariç tüm boyutların ele alındığını söyledi. 
Anastasiadis, görüşmelere yoğun şekilde devam edileceğini de ifade etti. 
Bir soru üzerine Anastasiadis, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, Ada’yı ziyaret edebileceğini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474