banner564

Turizme can verecek

Ataoğlu, Anadolu Jet’in KKTC’de konuşlandığını, 2-3 ay içinde sefer yapmaya başlayacağını, bunun bilet fiyatlarının düşüşüne katkı sağlayacağına inanç belirtti

Turizme can verecek
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 124 milyon 386 bin 800 TL’lik Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla onaylandı. 

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konuşmasında, bakanlığın bütçesinde yaklaşık 11 saat süren konuşmalar yapıldığını söyleyerek, konuşmacı sayısının da giderek artmasının turizmde ne kadar başarılı olunduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.
Uçak seferlerinin artırılmasıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Ataoğlu, Anadolu Jet’in KKTC’de konuşlandığını, 2-3 ay içinde sefer yapmaya başlayacağını, bunun bilet fiyatlarının düşüşüne katkı sağlayacağına inanç belirtti. 
İsrailli turistlerin güneyden gelerek, KKTC’ye geçtiği günlerde Güney Kıbrıs’ın engeli ile karşı karşıya kalındığını ve AB haricinden gelen turistlerin engellendiğini kaydeden Ataoğlu, bunun kaldırılmasına yönelik gerekli girişimlerin yapıldığını söyledi.

Gemi alternatifleri devrede
Gemi alternatifinin devreye sokulduğunu ancak uçak biletlerinde düşüş gibi bir etkinin sağlanamadığını söyleyen Ataoğlu, üreticilerin ürünlerinin turizm sektöründe tüketilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve protokol imzalanması aşamasına gelindiğini belirtti. 
Ataoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile yapılan görüşme sonrasında Ocak ayından itibaren üreticiler ve turizmcilerle birlikte toplantı yapılması kararı alındığını ifade etti. 
Uzak Doğu pazarına ilişkin yapılan çalışmaları dile getiren Ataoğlu, Japonya’daki tanıtımların ardından turistlerin gelmeye başladığını kaydetti. Ataoğlu, Hindistan pazarını ülkeye kazandırmak için de çaba sarf edildiğini ve ülkede Hint düğünleriyle bayi toplantıları yapılmaya başladığını belirtti. 
Fikri Ataoğlu, “turizmin sınıfta kaldığı” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını, Türkiye’de yaptıkları temaslarda Antalya’ya gelen turistlerin iki üç günlük süreler için adaya getirilmesi konusunda çalışmaların tamamlandığını belirtti. 
Rehberler ve acenteler arası sorununun çözülmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getiren Ataoğlu, çevre dersinin tüm müfredatta yer alacağını söyledi. 

“Hükümet uyuyor. İcraat bitti”
Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçesi görüşülürken yapılan konuşmalar sırasında söz alan UBP Milletvekili Dursun Oğuz, turizm sektöründe planlamanın önemine işaret etti. Turizm sektörü temsilcilerinin sesini duyurmak için daha çok çalışması gerektiğini söyleyen Oğuz, “Ama hükümet uyuyor. İcraat bitti” dedi. 
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da konuşmasında turizmin göz ardı edildiğini savundu. 16 bin 699 kişiye istihdam sağlayan bu sektörün gerilemesinin, istihdamda gerilemeye neden olacağını söyleyen Sucuoğlu, turizmin 50’den fazla sektörü de direk ya da dolaylı yönde etkilediğine işaret etti.
Ülkeye gelen turistin daha çok orta ve alt gelir seviyesinden olduğunu dile getiren Sucuoğlu, buna bağlı olarak gelen turistin piyasaya para bırakmadığını söyledi. 
Ülkeye kaç turist geldiğinden çok ülkede ne kadar kaldığı ve ne kadar para harcadığının önemli olduğunu dile getiren Sucuoğlu, Türkiye’den gelecek turistin ülkede daha fazla kalması için örneğin “Kapalı Maraş Turu” gibi ilgi çekebilecek faaliyetler düzenlenmesi gerektiğini savundu.
UBP Milletvekili Ünal Üstel, turizmin, eğitimle birlikte ülke ekonomisini sürükleyen iki sektör olduğuna işaret ederek, hükümetin bu bakanlık bütçesi görüşülürken salonda bulunmamasını eleştirdi. Üstel, “Ülkeye en çok girdi sağlayan bakanlığa bu kadar ilgisiz olunması üzüntü verici” dedi.
UBP Milletvekili Ersan Saner, bütçeye ilişkin “havanda su dövüleceği” yorumunda bulunarak, bütçenin yetersizliğine işaret etti ve bakana çeşitli sorular yöneltti. 
UBP Milletvekili Menteş Gündüz, eski eserlerin durumunun, niteliksiz rehberlerin, çevre, ses ve hava kirliliğinin turizme olumsuz etki yaptığını söyledi. 
UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, ülke ekonomisine ciddi katkıları olan turizmin aynı zamanda kültürel bir akım olduğunu söyledi. 
Altuğra, Girne Antik Limanı’na ilişkin bir rapor okuyarak, bölgede turizm polisinin görev yapmasını istedi. 

“Turizm örgütü kurulmalı”
UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, turizmin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulabilmesi için turizm örgütü kurulması gerektiğini dile getirerek, örgütün kurulacağının söylenmesine rağmen örgütün neden kurulmadığını sordu. 
Lefke bölgesine turizm adına götürülen yatırım olmadığını söyleyen Çaluda, ileri yaşam evleri kurulabileceğini, bundan da gelir elde edilebileceğini, bölgeye turizm yatırımlarının artırılması gerektiğini kaydetti. 
UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, plastik poşetlerin parayla satılması uygulamasına destek belirterek, plastik poşetlerin hiç kullanılmamasını istedi. 
Öztürk, okullarda çevre temizliği, çöplerin ayrıştırılması konularında eğitim verilmesini talep etti. 
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Turizm Bakanlığı’nın bütçedeki payının azaltılmasını eleştirerek, turizm yatırımlarında planlamanın önemine vurgu yaptı. 
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, turizmi ileriye taşımak için yapılan uygulamalara değinerek, turistlerin ülkeye geldiği andan itibaren ülkeden ayrılacağı ana kadar yapılacak tüm uygulamalara özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, eksik bırakılan faaliyetler olsa da eldeki bütçe imkanlarıyla ülkeye milyon civarında turist getirmenin takdire şayan olduğunu söyledi. 
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, bütçe görüşmelerinin 90 dakikada bitebilecekken sürenin bu kadar uzamasından üzüntü duyduğunu kaydederek, UBP milletvekillerinin, defalarca bu bakanlığı elerinde tutmalarına rağmen eleştirilerinin saatlerce sürdüğünü söyledi.
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, güneyden gelen turist kafilelerinde Rum rehber bulunup, KKTC rehberinin ise sadece refakat ettiğine işaret ederek, Güney Kıbrıs’tan gelen turistlerden rant elde edenlerin buna sessiz kalmasını eleştirdi. Angolemli, Rum rehberin istediği şekilde bilgi verdiğini, KKTC’li rehberin ise buna müdahalede bulunamadığını ve bunun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. 

Eğitim Bakanlığı, Sayıştay ve Ombudsman bütçeleri onaylandı
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaMilli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın 924 milyon 87 bin 300 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla, Sayıştay’ın 10 milyon 334 bin 200 TL’lik, Ombudsman’ın 3 milyon 146 bin 400 TL’lik bütçeleri ise oy birliğiyle onaylandı.

Özyiğit: Eğitim yeniden yapılandırılıyor
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda eğitimi yeniden yapılandırmaya önem verdiklerini söyleyerek, geleceğe yönelik öngörüler doğrultusunda hareket edileceğini belirtti. 
Özyiğit, hükümet programında da demokratik bilimsel laik anlayış çerçevesinde üretken adalet duygusu gelişmiş sağlıklı bireyler yetişmesi için Vizyon 2030’u ortaya koyduklarını söyleyerek, eksiklikler de bulunduğunu ama eğitimin geceden sabaha alınan kararlarla şekillendirilemeyeceğini ifade etti. 
Özyiğit, ders kitaplarının gecikmeli olsa da tüm okullara ulaştırıldığını belirterek, önümüzdeki yıl için yerel bütçeden kitap basımı amacıyla 4 milyon TL ayrıldığını kaydetti. 
“A öğretmen, B öğretmen” konusunun ciddi bir sıkıntı yarattığını dile getiren Özyiğit, bu sorunun sendikalarla görüşülerek çözüleceğini belirtti. 
Özyiğit, okul yapımı konusunda bütçedeki 10 milyon TL’nin 2 milyon 103 bini ile Haspolat Meslek Lisesi, 5 milyon 800 bin TL ile Kumyalı Meslek Lisesi dersliklerinin, 2 milyon 200 bin TL ile İskele’deki kolejin temelinin atılması için kaynağın sağlanması yönünde girişimlerin yapıldığını ifade etti. 
Öğrenci artışına rağmen öğrencilerin açıkta kalmadığını söyleyen Özyiğit, Haspolat Meslek Lisesi ile ilgili 2012’de yayınlanan raporun binanın tehlikeli olduğunu ortaya koyduğunu, bu nedenle okulun Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne taşındığını, yeni binanın bitmesi ile okulun oraya taşınacağını belirtti. 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesi oranlarında yüzde 26 artış olduğunu dile getiren Özyiğit, okulların enerji sorunlarının çözümlenmesi için enerji verimliliği projesi başlatıldığını söyledi. 
Kolejlere giriş sınavının üzerinde tartışılacağını, Özel Eğitim Yasası’nın hazır olduğunu, Başbakanlık bünyesinde oluşturulan komisyondan görüş talep edilerek Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini, Burs Tüzüğü’nün yürürlüğe girdiğini söyleyen Özyiğit, taşımacılıktaki anomalilerin Maliye Teftiş Kurulu’na sevk ettiklerini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474