banner564

Türkiye kilit ülke

Erdoğan: “Kıbrıs’taki enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değil”

Türkiye kilit ülke
banner598

 Erdoğan “Kıbrıs’taki enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değil” dedi ve uyardı:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarından taviz vermelerinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir" dedi.
Enerjinin, yeraltındayken savaşın, yer üstündeyken barışın kaynağı haline geldiğini dile getiren Erdoğan, enerjinin yer üstüne çıkarıldıktan sonraki pazarlanma, tüketici ülkelere güvenli ve düzenli olarak ulaştırılma sürecinin, uluslararası anlaşmalar ve işbirliğini zorunlu kılan yanıyla barışa hizmet ettiğini vurguladı.
Erdoğan, güçlü ekonomisi, ilkeli dış politikası ve istikrarlı yönetim anlayışıyla Türkiye'nin, kaynak ülkelerle tüketici piyasaları arasında güvenli köprü olmaya devam edeceğini ifade ederek, katılımcılara şöyle seslendi:

“İki taraf anlaşırsa memnun oluruz”
Erdoğan, Doğu Akdeniz'in enerji haritasında önemli rol oynayacak Kıbrıs ve çevresindeki enerji kaynaklarının da Türkiye'nin enerji diplomasisinde büyük yer tuttuğuna işaret ederek, "KKTC'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir. Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir. Kıbrıs'ta da aynen Irak'ta olduğu gibi iki taraf arasında anlaşma sağlanırsa, bundan en fazla memnun olacak yine bizleriz. Şimdiye kadar nasıl adada çözüm irademizi muhafaza etmiş, hep bir adım önde olmuşsak, bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Türkiye’nin enerji yatırımları…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin enerji köprüsü ve terminali olma özelliğini pekiştirirken, enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştıklarına ve alternatif enerji kaynaklarına önem verdiklerine değinerek, bu alanda öne çıkan iki projeyi Sinop ve Akkuyu nükleer santral yatırımları olarak sıraladı.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin liman projesinin temelinin geçen ay atıldığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin gelişen nüfusu, ekonomisi ve yakalanan büyük hızıyla doğru orantılı olarak 2023'e kadar yaklaşık 120 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2015, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474