banner564

Türkiye’nin garantörlüğünü zorunlu görüyorlar

KKTC’de sağ ve sol görüşlü siyasiler, Türkiye’nin garantörlüğünü zorunlu görüyor

Türkiye’nin garantörlüğünü zorunlu görüyorlar
banner598
  Kıbrıslı Rumların büyük bir çoğunluğu, mevcut garanti sisteminin devamına karşı çıkarken, KKTC’deki siyasiler, Türkiye garantisinin devam etmesi gerektiğini belirtiyor.
  Diyalog’a konuşan eski Başbakanlardan, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, garantilerin Kıbrıs Türk halkı için önemli olduğunu söylerken, DP Milletvekili Mustafa Abaracıoğlu, “Benim ve partim için olmazsa olmazımız garantilerin devamıdır”dedi.
  UBP Milletvekili Ersin Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünden taviz verilemeyeceğini ve 1960 Garanti ve İttifak anlaşmasının sulandırılmaması gerektiğini belirtirken, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Kıbrıs Türk halkının garantörlüğün devamını istediğini ve bu konunun 5’li zirveye bırakıldığını ifade etti.
  İşte görüşler:

  Ferdi Sabit Soyer (CTP Milletvekili) 
  “Kıbrıs Türk halkı için garantiler önemli öte yandan Kıbrıs Rum halkı da tek yanlı müdahale olgusuna itiraz ediyor. Burada esas olan Kıbrıs’ın Orta Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesindeki merkezi yapısıdır. ABD, Rusya, İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’ın ayrı ayrı çıkarları vardır. Bu bize nasıl bir çözümü getirecek bunu ileride göreceğiz o zaman daha somut veriler üzerine konuşmak gerekiyor.” 

Ersin Tatar (UBP Milletvekili) 
“Açıkçası güvenlik konusunu güvenlik birimleri değerlendirmeli fakat Türkiye’nin garantörlüğü olmazsa olmazımızdır. Önemli olan rakamlar değildir anlaşmanın içeriğidir. Şimdi size derler ki 10 bin asker sağlayacak garantörlüğü ve herhangi bir savaş halinde veya başka bir durum halinde 10 bin askerden bir fazla asker bu duruma müdahale edemez bu riskli bir durumdur. Bu yüzden Türkiye’nin garantörlüğünden taviz verilmemeli Garanti ve İttifak antlaşmaları incelenmeli ve sulandırılmamalı. Türkiye’nin olası bir çözümde Kıbrıs Türkü’nün can ve mal güvenliğini koruması esas alınmalıdır. Yani 10 bin askerle garantörlük sınırlandırılmaz içeriği bu nedenle önemlidir.” 

Hüseyin Angolemli (TDP Milletvekili ) 
“Bana göre güvenlik asker sayısı ile sınırlandırılmaz önemli olan askerin teknik donanımıdır. Son zamanların teknolojisiyle donatılmış bir asker yapısı olması önemlidir. Bana göre 10 bin asker de yeterli olur ama dediğim gibi bugün İsrail ordusunun teknik donanımı bizimkilerde olacak mı ? Ama ben meclis tutanaklarını okuduğum kadarıyla masada asker konusu yoktur. Konu 5’li zirveye bırakılmıştır. Ama eğer yine de böyleyse bana göre sayısal üstünlük veya eşitlik bir şey değiştirmez önemli olan teknik donanım.”

Mustafa Arabacıoğlu (DP Milletvekili) 
“Benim ve partim için bir anlaşmada olmazsa olmazımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğüdür. Bizim bu konuda taviz vermemizi beklemesinler. Geçmişte büyük acılar yaşayan Kıbrıslı Türklerin en büyük güvencesi Türkiye’dir.” 

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474