banner564

“Türkiyesiz asla” 

Akansoy’un, Guterres Çerçevesi’nin ‘Tek yanlı müdahale hakkı içermediğine’ ilişkin açıklaması, sokaktaki vatandaşın da bir numaralı gündemi oldu

“Türkiyesiz asla” 
banner598

 İlkyaz PORTAKALCIOĞLU

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy’un, Guterres Çerçevesi’nin ‘Tek yanlı müdahale hakkı içermediğine’ ilişkin açıklaması, sokaktaki vatandaşın da bir numaralı gündemi oldu. Diyalog’a konuşan vatandaşların büyük çoğunluğu, Türkiye’nin garantisi ve müdahale hakkını içermeyen bir anlaşmaya onay vermeyeceğini söylüyor. Asım Akansoy’un görüşünün kendisini bağladığını söyleyen vatandaşlar, “Kıbrıs Türkü ne Avrupa Birliğine ne de Birleşmiş Milletler’e güvenir. Türkiyesiz bir yolu asla tek başına yürümez” diyor.  Bazı vatandaşlar da Kıbrıs Türk toplumunun dünyaya entegresi için garantörlüğün şeklinin tartışılabileceği ve bazı değişiklikler yapılabileceğini söylüyor.

Vatandaş ne dedi?
 
Okan Özzaim: Ben, Türkiye’nin müdahale haklarını sulandıracak bir anlaşmaya evet diyemem. Türkiye’yi daimi garantör olarak görmekteyim. Tek yanlı müdahale hakkı için ise; iki toplumun tek yanlı karar verebileceği bu da tabii ki Türkiye Cumhuriyetinin gölgesinde karar verebileceği garantiye tamam diyebilirim. 

Cengiz Dürüst: Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkının olmadığı bir anlaşmaya hayır derim. Rumlara güvenmediğimizden dolayı hayır diyorum. Hiçbir devlete güvenmiyoruz. Sadece Türkiye’ye güveniyoruz. Bu yüzden de Türkiyesiz hiç bir şey olmaz. 

Derviş Albayrak: Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkının olmadığı bir anlaşmaya hayır derim. Sonuçta burada savaşılmış ve belli bir çerçeve içerisinde garantörlük olmalı. Bu durum Rumlara güvenip veya güvenmememiz ile ilgili değildir. Dünyadaki durum budur ki her ülke başka ülkelerle iş birliği içerisinde. Birine güvenilecekse o da Türkiye’dir. Ama bu garantörlüğün dozu ile ilgili ayarlamalar yapılmalıdır. Dünya ile entegre olunacaksa eğer NATO veya AB desteği neden olmasın. Bu durum oturulup konuşulur.

Melek Nehirli: Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkının olmadığı bir anlaşmaya hayır derim. Çünkü Rumlara güvenmiyorum. AB veya NATO desteği olursa yine de olmaz. 

Süleyman Kamburoğlu: Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkının olmadığı bir anlaşmaya evet derim. Çünkü Türkiye’den bağımsız bir ülke olmak istiyoruz. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz. Rumlara da güvenmiyorum ama bu durum olursa Türkiye’den daha iyi olacağımıza inanıyorum. Nato veya AB anlaşmayı garanti edebilir. 

Kemal Yılmaz: Asım Akansoy’un görüşü öyle olabilir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir başkanı var. Ben bu konuda ne desem değişmez. Böyle bir anlaşma olur neden olmasın? Garantörlük olmazsa o zaman biz her zaman Türk’üz bizim damarlarımızda her zaman Türklük akar. O yüzden bizim böyle bir korkumuz yok garantörlük olsa da olmasa da biz kendimize bakarız. Mühim olan iletişimin iyi olması ki iyi geçinelim.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474