banner564

UBP’den 2 farklı tarih Ekim 2017 / Nisan 2018

CTP, HP, TDP, TKP, BKP, YDP, YKP, SDP ve MDP ‘erken seçime’ hazır, DP karşı

UBP’den 2 farklı tarih Ekim 2017 / Nisan 2018
banner598
Pelin YÜKSELAY
 Kuzey Kıbrıs’ta 9 tane siyasi parti ‘erken genel seçime’ hazırlanırken, iktidardaki hükümetin küçük ortağı Demokrat Parti (DP) buna gerek görmüyor. Diyalog’a konuşan DP Genel Sekreteri Afet Özcafer “Halkın şu anda isteyeceği en son şey seçimdir. İstikrar sağlanmadan seçime gidilmesi bence çok yanlış olur”dedi.
   UBP ise; Lekoşa milletvekşli ErsinTatar’ın ifadesine göre ‘meclis üyeleri’ arasında yapılan toplantıda Ekim 2017 veya Nisan 2018 tarihlerini tartışmaya açtı.
   CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın “erken seçim kaçınılmazdır ve biz hazırız” derken, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay erken seçim için geç bile kalındığını söyledi. TDP Başkanı Cemal Özyiğit, TKP Başkanı Mehmet Çakıcı, SDP Başkanı Tözün Tunalı, BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, YDP Başkanı Erhan Arıklı, MDP Başkanı Buray Büsküvütçü ‘erken seçime’ destek verdi.
   İşte görüşler:

DP Genel Sekreteri Afet Özcafer: 
   Bence ülkede şu an halkın isteyeceği en son şey erken seçimdir. Ülkede sık sık seçim yapılması ne yazık ki çalışmaların da önüne geçiyor. Hükümete gelen partiler icraatlarını yapamadan, ekonomik istikrarı sağlayamadan erken seçime gitmek zorunda kalıyor ve halkın beklentileri ne yazık ki karşılanamıyor. Hükümetlerde istikrar sağlanmasını beklemeden seçime gidilmesi bence çok yanlış bir durumdur. 2013 yılında seçim yapıldı, 2017’ye girdik ve bugüne kadar 2 kez hükümet değişti.  Bu halkın beklentilerinin yarıda bırakılmış olması anlamı taşır o yüzden erken seçime değil, zamanı gelince yapılacak olan seçime odaklanılması gerekmektedir. Bu süreçte de hükümetler icraatlarını ortaya koymalıdır. Kıbrıs müzakerelerinde var olan bir süreç vardır. Tüm partilerin aynı düşünmesek bile Kıbrıs sorununda ortak bir noktada buluşmasına ihtiyaç vardır. Bence partiler bunların aşılması için çabalamalı. Bunun yanında olası bir erken seçime bence sadece Demokrat Parti değil, tüm partiler hazırdır.
UBP milletvekili Ersin Tatar:

  Milletvekillerinin toplantısında Sayın Genel Başkan ülkede yaşanan sıkıntılardan söz ederek, erken seçim konusunu tartışmaya açmıştır. Kimine göre Ekim 2017, kimine göre ise Nisan 2018. Neden böyle?. Çünkü Ekim’den sonraya kalırsa bütçe çalışmaları başlayacak. Bu çalışmalar yıl sonuna kadar süreceği için kışı geçirip, Nisan’da seçim yapılması daha uygun olur. Bir başka görüş ise, bugüne kadar gerçekleştirilmeyen reformlar konusunda ‘seçime gidelim, kurtulalım’ şeklindedir. O zaman da Ekim 2017 olur.
   Bunları tartışırken son günlerde bakan değişimlerinden söz edilmesinden de rahatsızlık duyuyorum. Bu hükümet bu bakanlarla devam etmelidir. Birilerine boncuk dağıtmak için ikide bir bakan değiştirmek doğru değildir. Seçime kadar bu şekilde devam etmelidir. Referomlar yapılamadığı için çiftçiye kuraklık parası ödenemedi. Şimdi Güzelyurt Hastanesinin yapımı tehlşkeye girdi. Halbuki Sığınak Fonu’na ait parayı sırf bu hastane yapılsın diye aktardık. Son anda şartnameyi değiştirdiler. Neden değişti?. Şimdi mahkemeden ara emri alınırsa bu hastane yapılamayacak. Yazık değil mi?.”

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın: 
Ülkede erken seçime tabi ki gerek vardır. Hükümetin icraatları dolayısıyla erken seçim kaçınılmazdır. Biz parti olarak erken seçime her zaman hazırız. CTP olarak bizler, Haziran 2016’dan itibaren ocak kongrelerimizi yaptık, ilçe kongrelerimizi yaptık, ardından kurultayımızı gerçekleştirdik ve yeni Başkanımızla, yeni ekibimizle hazır bir hale geldik. CTP her zaman için olası bir erken seçime karşı hazır bir şekilde beklemektedir.

TDP Başkanı Cemal Özyiğit: 
Ülkede erken seçime elbette ki gerek vardır. Biz Toplumcu Demokrasi Partisi olarak yerel seçimlerden ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beridir bunu dile getiriyoruz. Ancak şunu da ifade etmekte fayda var. Sürdürülen Kıbrıs müzakerelerinde ilerleme olduğu ve çözüme varılacağı takdirde önceliğimiz erken seçim değil, müzakereler olur. O zaman çözümden sonra seçime gidilmesini dile getiririz ama çözümsüzlük uzayacaksa ki biz bunu asla tercih etmiyoruz o zaman erken genel seçime gidilmesinde fayda vardır. Erken seçimi yıllardır dile getiren bir parti olarak da tabii ki seçime hazırız. 

Halkın Partisi Başkanı Kudret Özersay: 
Erken seçim yapılması için geç bile kalındı. Halk iradesini yansıtmayan bir meclise sahip olduğumuzdan istikrarlı ve uzun ömürlü hükümetler oluşamıyor. Halkın beklentisi yönünde değil sadece parti ve yakınlarının beklentisi yönünde faaliyet gösteren hükümetler ortaya çıkıyor. Halkın Partisi son 6 aydır net mesajlarla erken seçim çağrısı yapıyor ve bunu hiç tereddütsüz söylüyorum hazırız. Toplumun da beklentisi zaten bu yöndedir. 

BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan: 
Şu an görevde olan hükümet icraat yapmıyor dolayısıyla ‘başarısız’ bir hükümetle karşı karşıyayız. Zaten parlamentoda da ‘azınlık’ hükümeti olarak bulunuyorlar. Hiçbir ekonomik programı, hiçbir reformu hayata geçiremediler. En doğrusu bir an evvel erken seçime gidip, bu hükümetin görevden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bizim BKP olarak her daim zamanımız seçime hazırlanmakla geçiyor, sürekli çalışıyoruz. Ben, bu yıl içerisinde bir erken seçim olacağına da inanıyorum.

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı: 
Azınlık hükümetin herhangi bir meşruluğu kalmadı, koşullar böyle devam ettiği sürece de erken seçim tabi ki kaçınılmazdır. Ancak erken seçime gidilecekse bu koşullarda da gidilmesi hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Bu durumda toplumsal hareketin örgütlenmesi ve ortaya çıkması lazımdır. “Parti kur-sandığa git-oy at” mantığı ortadan kalkmalı, toplumsal örgütlenmeler ön planda olmalıdır. Biz de Yeni Kıbrıs Partisi olarak elbette ki seçime hazırız ve konuda diğer siyasi partilerle de temaslarımızı sürdürüyoruz. Olası bir erken seçime mutlaka gireceğiz ve bir taraf olacağız. Bunun nasıl olacağına temaslarımızın ardından karar vereceğiz. 

TKP Başkanı Mehmet Çakıcı: 
Bu yapı bizi erken seçime götürecek. Bu seçim sürecinden kimsenin kurtulamayacağını düşünüyorum. Bunun yanında zaten normal seçim takvimi de geliyor o yüzden bu yıl içerisinde bir seçim olacağını ön görüyorum. Biz de TKP olarak bir ay içerisinde bütün hazırlıklarımızı tamamlamış olacağız dolayısıyla olası bir seçimde biz de hazır bir halde bulunacağız.

SDP Başkanı Tözün Tunalı: 
Erken seçime tabii ki gerek vardır. Şu andaki hükümet önce karar alıyor, ardından iptal ediyor. Her şeyi zamla yapıyorlar, borçlanarak yapıyorlar. Ne yazık ki hükümet iş bilmiyor. Bu açıdan erken seçim derhal olmalı. SDP’de erken seçime hazırlanmaktadır. 
Yeniden Doğuş Partisi Başkanı Erhan Arıklı: 
Ülkede erken seçime ihtiyaç var ancak ben hükümetin ‘acil’ bir şekilde erken seçime gideceğine inanmıyorum. Hükümet bütçeyi iyice kullandıktan sonra Temmuz-Ağustos gibi erken seçime gidecektir. Biz Yeniden Doğuş Partisi olarak erken seçim olasılığına karşılık tüm hazırlıklarımızı yaptık, tüm belgelerimiz Yüksek Seçim Kurulu’na verildi. Seçime katılma şartlarını tam olarak yerine getirdik. Aylardır köylerdeyiz, sokaklardayız. Biz erken seçime hazırız.

Milliyetçi Demokrasi Partisi Başkanı Buray Büsküvütçü: 
Ülkede erken seçime gidilmesi gerekiyor. Son genel seçime katılım oranı oldukça düşüktü, erken seçime gidildiği takdirde katılımın yüksek olması lazım. Düşük katılım olursa yine bir mantığı olmaz. Biz MDP olarak hukuki açıdan Mart ayı içerisinde seçimlere hazır duruma geleceğiz. İlçe kongrelerimizi yapıyoruz, genel kongrelerimizi tamamlıyoruz, Mart ayı itibariyle hukuki açıdan seçime hazır olacağız. Teşkilat olarak ise zaten hazırız.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2017, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474