banner564

“Ülkenin sonu olur” 

Bertan Zaroğlu’nun ‘Adalet Bakanlığı’ talebine Denktaş, sert tepki gösterdi

“Ülkenin sonu olur” 
banner598

Cumhuriyet Meclisi’ndeki bütçe görüşmeleri sırasında dün ‘Adalet Bakanlığı’ tartışması yaşandı. YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu’nun, “Ülkede bir Adalet Bakanlığı kurulmasına ihtiyaç var” şeklindeki açıklamasına tepki gösteren Maliye Bakanı Serdar Denktaş “Bu ülkenin sonunu istemekle eşdeğerdir” dedi.

   Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün 56 milyon 568 bin 700 TL’lik Mahkemeler bütçesini ele alarak,  oy birliğiyle onayladı.
   Oylamadan önce söz alan YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu ülkede hukuk sisteminde birçok sorun olduğunu söyledi.
   Mali kaynak sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Zaroğlu, altyapı eksiklikleri giderilmeden hizmetlerin çağdaş bir noktaya gelmesinin beklenemeyeceğini anlattı.
Zaroğlu ülkede bir Adalet Bakanlığı kurulmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Denktaş’tan tepki
   Maliye Bakanı Serdar Denktaş da tasdik memurluğu konusunda yapılan konuşmaya işaret ederek sadece hukuk mezunu olan tasdik memurlarının hukuk bilgisi gerektiren anlaşmaları imzalaması konusunda düzenlemenin yapıldığını söyledi.
Hukuk sisteminin istisnalar dışında, son derece oturmuş, yerleşik, süratlendirilmesi gereken, gözü gibi korunması gereken, örnek alınabilecek bir sistem olduğunu kaydetti.
   Denktaş Adalet Bakanlığı kurup yargıyı oraya bağlamanın ülkenin sonunu istemekle eşdeğer olduğunu ifade etti.
   Yargının tartışılacağı yerin yasama ya da yürütme olmadığını kaydeden Denktaş, önce yargı mekanizmasının başkanının başka ülkelerin yargı müesseselerinin başındaki kişilerle oturup tartışması, sonra konunun yasama yürütmeye gelmesi gerektiğini belirtti.
Denktaş o yüzden Meclis çatısı altında Adalet Bakanlığı kurulması tartışmaları yapılmasına son verilmesini istedi.

Niyetimiz o değil
   Denktaş’ın konuşmasının üzerine yerinden söz alan Zaroğlu, Denktaş’ın “Adalet Bakanlığı kurup yargıyı oraya bağlamayı istemek ülkenin sonunu istemekle eşdeğer” sözleri üzerine ne kendisinin ne YDP’nin ülkenin sonunun gelmesini isteyemeyeceğini söyledi.
Denktaş bunun üzerine, o sözü Zaroğlu’nu ya da YDP’nin böyle bir şey istediğini öne sürmek için söylemediğini vurguladı.
   UBP Genel Başkanı Ersin Tatar da yargı bağımsızlığı dolayısıyla siyasilerin yargı konusunda konuşmasının istenmemesini anladığını dile getirerek, öte yandan örneğin Afrika gazetesi olayları gibi olayların toplumda büyük infial yarattığını söyledi.
Adalete olan güvenin önemine işaret eden Tatar, buna duyarlılık gösterilmesi gerektiğini belirtti.
   
Mahkemeler bütçesi onaylandı
   Mahkemeler bütçesi ele alınırken söz alan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Mahkemeler bütçesine UBP olarak destekleri olacağını, mahkemeler bütçesinin yetersiz olduğunu söyledi. 
   YDP Milletvekili Erhan Arıklı da konuşmasında, yargı bütçesinin oy birliği ile geçmesinin önemine işaret ederek, bütçesinin kısıtlı olmasını eleştirdi.
Arıklı, yargının içinde bulunduğu sorunlara işaret ederek, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in adli yılın açılışında yaptığı konuşmaya atıfta bulundu. 
   HP Milletvekili Hasan Büyükoğlu Güzelyurt-Lefkoşa anayolunda yaşanan sıkıntılara değinerek, ara emirlerinin çok uzun sürdüğünü ve yarattığı sıkıntılara işaret etti.
   UBP Milletvekili Hasan Taçoy da, “Adalet mülkün temelidir, ancak gecikmiş adalet ne kadar adalettir onu bilmiyorum” dedi.
   CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, mahkemelerin birçok noktada sıkıntıları olduğunu ve personelin büyük özveriyle çalıştığını ve bugünkü sistemin tüm aksaklıklarına rağmen çalışabildiğini söyledi.
   UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, yargının önemine işaret ederek, bütçeye bakıldığında Mahkemeler bütçesinin yeterli olmadığına işaret etti.
   Özdemir Berova da, adalete ulaşma adına bir kişi işlem yapmaya başladığında, yüklü bir bilanço ile karşılaşıldığını ve adalete ulaşma adına uzun bir sürece girdiğini söyledi.
   Konuşmaların ardından Mahkemeler bütçesi oybirliğiyle kabul edildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474