banner564

Siyasete güven yok

Erken seçim tartışmalarını değerlendiren vatandaşlar “Olsa da olmasa da bir şey değişmez” diyor

Siyasete güven yok
banner598

Çiğdem AYDIN 

Reformların yapılmaması ve yeni protokolün imzalanmaması nedeniyle Türkiye’den, KKTC’ye para akışının durması erken seçim tartışmalarını da gündeme getirdi. Özellikle İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın böyle bir olasılıktan söz etmesini değerlendiren vatandaşlar “Erken seçim olsa da, olmasa da hiçbir şey değişmez” diyor.
   Diyalog’a konuşan vatandaşlar, siyasete güven kalmadığını, yeni bir seçim durumunda sandık boykotunun güçlü bir şekilde gündeme geleceğini belirtiyor. Daha çok hayat pahalılığından yakınan ve sorunlar karşısında çözüm üretilemediğini söyleyen vatandaşlar, gelenin, gideni arattığını söylüyor.


Vatandaş ne dedi? 

Murat Dağ:
Şu anda zaten ülkede yaşam oldukça zor... İşsizlik bir taraftan, ekonomik sıkıntılar diğer taraftan, döviz derken ev almak, araba almak zor. Çünkü bu ülkede artık her şey risk... Şu andaki hükümetin icraatlarına baktığım zaman hiç puan vermiyorum. Memnun değilim onlar hepsi kendi çalışıyor bence vatandaş için bir şey yapan yok. Erken seçim olsa da bir şey değişeceğine inanmıyorum olsa da olur olmasa da olur. İnsanlar artık seçime de vaatlere de doydu.

Ahmet Örel:
Allaha şükür idare ediyoruz memlekette. Allah iyilik sağlık versin, ne hükümetten ne de birinden bir beklentim olmaz. Ne erken seçim umurumda ne de seçimleri. Ben ekmeğimin derdindeyim, işlersem de kazanırım yerim, işlemezsem de elim ayağım tutmaz kimse bakmaz. O yüzden ne isterlerse yapsınlar; ister erken seçim yapsınlar ister geç seçsinler artık ilgilenmiyorum. Çünkü bu memlekette seçim değil yaşam kavgası vardır artık.

Ayşe Sevgin:
Ülkede yaşamaktan memnunum ama tabi ki eksiklikler var. Özellikle ekonomik sıkıtılar vatandaşı çok boğuyor. Biz yine devlet memuruyuz bir nebze idare ediyoruz ama özel sektör çalışanları veya asgari ücret alan insanlar için koşullar çok zor. Şu anda hükümete puan verecek olsam 10 üzerinden 5 verirdim. Erken seçim konusuna gelince bence olmamalı çünkü her gün seçim olmaz. Biraz daha zaman vermek lazım… Türkiye ile ekonomik protokol imzalanmadı, bana göre Türkiye hükümetinin CTP’den bazı beklentileri var, UBP’nin yaptıklarını yapmaması gibi… Herhalde onun için imzalamadılar diye düşünüyorum.

Osman Yurtcan:
Bu ülkenin halinden hiç memnun değilim, hiçbir şeyimizde hayır yoktur. Neyimizde hayır var ki yol, sağlık, eğitim her yerimiz dökülüyor. Hiçbir hükümetten hayır yoktur memleketin insanına. Erken seçim olsa ne olacak değişseler ne olacak aynı şekilde her şey devam edecek. O yüzden çok umurumda değil. Türkiye ile ekonomik protokol imzalanmadı orada sistem değişti diye deniyor. Göreceğiz fikir yürütmeden önce bakmak lazım.

Münevver Aktolgalı:
Ben ülkemi seviyorum ve bu ülkede yaşamaktan da tabi ki memnunum ama fakat eksiklerimiz ve sorunlarımız çok. Örneğin en büyük sorun çevre sorunudur, geçim sorunudur. Ekonomimiz, tanınmamış olmamız gibi bir takım sorunlarımız vardır. Şu anda hükumet çok yeni beklemek gerekiyor. Erken seçim konusu konuşuluyor bana bana göre gerek yok hem de hiç gerek yok. Biz o kadar zengin miyiz? Hayır değiliz. Peki devletimiz bu kadar seçimi vaktinden önce kaldıracak kadar zengin mi? Bana göre değil tabi o yüzden hiç gerek yok. Türkiye ile ekonomik protokolün hala imzalanmamış olmasını yönetimlerle ilgili olarak yorumlayabilirim.

Cevdet Beysoydan: 
Ülkede yaşamaktan memnun değilim. Bu ülkede istikrar yoktur hiçbir zaman da olmadı. Gelen gideni aratır böyle bir düzen böyle bir çelişkiler içerisindeyiz. Paramız değer kaybediyor alım gücümüz düşüyor böyle bir memlekette yaşıyoruz. Bir yıldır bu hükümet var bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama ne kadar yeterlidirler o tartışılır. Bana göre yeterli değildir. Ben bu ülkenin insanıyım tecrübelerime göre gelen gideni aratır, onun için erken seçime de seçime de güvenimiz kalmadı. Olsa da olur olmasa da olur, olursa da artık sandığa da gitmeyeceğiz güven kalmadı. Türkiye ile ekonomik protokol imzalanmadı tutarsız politikalar vardır hem Türkiye’de hem de burada herhalde bu yüzdendir.

Mustafa Güldüren: 
Ben yıllarca önce çalışmaya geldim, 26 yıldır buradayım. En büyük sorun bana göre sistemsizliktir. Yasalar bile bazen başkasına başka çalışıyor gibi. Sistem bir değişik yeni hükümet de hiçbir şey yapmadı sistemi değiştireceğiz dediler ama ben 26 yıldan daha farklı bir şey görmedim. Yani değişen pekte bir şey yok. Gelecek olan daha iyi olacaksa illa erken seçimle olacaksa olsun daha önce de erken seçimler olmadı oldu, bu defa da olursa ne değişecek hiç. 

Sema Emindayı: 
Ülkede yaşamaktan memnun olmak zorundayız, başka bir memleketimiz yok ama sıkıntı yok mu var tabi ki. En büyük sorun da ekonomidir alım gücümüz düştü. Şu anda bir yıllık hükümet var ama daha hissedemedik ne diyebilirim ki. Erken seçim olsa ne olur hiçbir şey olmaz hiçbir şey de düzelmez benim inancım kalmadı artık ister seçim yapsınlar ister yapmasınlar. 

Münür Yorgancı:
Şimdilik iyi gidiyor memleketin hali. Ne diyebilirim ki. Bence erken seçim olmamalı biraz da bunlar kalsın bakalım ne olacak da seçim zaten vakti gelince olur.

Mesut Kurt:
Ülkenin durumundan memnun olmasam da hükümetten memnunum. Yanındaki 4 parti ile beraber hükümeti kurduktan sonra yanlarına aldıkları müdürleri müsteşarları ve yandaşları iş yapmasına müdahale ediyorlar her kafadan bir ses çıkıyor ama hükumet suçlu değildir yandaşları suçludur. Erken seçim da olursa bizim zararımıza olur halkın zararına olur cebimizden çıkacak vergisi idi yok şuydu yok buydu değmez. Türkiye ile ekonomik program imzalanmadı neden çünkü her kafadan bir ses çıkıyor da ondan bir birlik yok ki hükumette. 

Sertaç Eşan:
Şu anda ülkenin durumundan pek de memnun değilim. Her tarafta sıkıntılar var. Ekonomik sıkıntılar halen çözülmüş değil maalesef döviz gerilese de tüketicilere pek yansımadı şu anda maaşlara belli bir artış yok alım gücü geriledi faizlerin yükselmesi işverenleri de sıkıntıya sokuyor bu çark böyle dönüyor. Hükumet yeni ama hiçbir hükumete puan vermem çünkü hükumetler bu ülkede hangisi olursa olsun hükmedemiyor. Erken seçim olsa ne olur rahmetli Ciğerci Ahmet’in dediği gibi ‘fasulyenin yahnisi gitti geldi aynısı’. Yıllarca UBP idare etti CTP geldi ne değişti zaten ellerinde bir şey yok yani bu insanlar gidiyorlar kapıları bekliyorlar parayı alırlarsa geliyor. Bu ülkeyi düzeltmek için hiç bir şey yapmadılar ki.
Bence Türkiye’de benim düşündüğüm gibi düşünüyor; bunlara neden para verelim bunlar hiçbir şey yapmıyor. Türkiye’nin 1974’ten bugüne kadar KKTC’ye gönderdiği paraları bir toplasanız ve hane halkına bölseniz şimdi herkes süper zengin olurdu. Ülke kalkınırdı gönderdikleri paraları şimdiye kadar amacına uygun harcasalardı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473