banner564

Ve yasa geçti

Koordinasyon Ofisi konusunda muhalefet eylem yaptı, UBP ile DP geri adım atmadı

 Ve yasa geçti
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, tarihi en uzun birleşimlerinden birisini daha yaşadı.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısının görüşülmesi esnasında Meclis’te zaman zaman tansiyon yükseldi, gergin anlar yaşandı.
Mecliste bu sabah saat 02.00’de yapılan açık oylamada yasa tasarısı, 27 kabul 17 ret olmak üzere oy çokluğu ile kabul edildi.
Koordinasyon ofisinin kurulmasına karşı çıkan Reddediyoruz Platformu dün gece geç saatlere kadar Meclis önünde eylem yaptı.
Koordinasyon Ofisi Yasa Tasarısı görüşülürken yaşanan tartışma nedeniyle Meclis oturumuna ara verildi. Meclis Genel Kurulu’nu izlemek üzere salondaki izleyici bölümünde bulunan eylemciler arasındaki bir kadının çantasının yeniden aranmak istenmesiyle, Meclis görevlileri ile eylemciler arasında tartışma yaşandı.

Zeki Çeler’den rekor konuşma…
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler’in, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun  Bulunmasına  İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine ilişkin Meclis toplantısında saat 16.00 sıralarında başlayan konuşması 8 saati aşkın bir süre devam etti.

Meclis’te şov yaptılar…
Çeler’in konuşmasının 5’inci saatine girildiğinde saat 21.00’de Meclis Genel Kurulu izleyici bölümünde oturan iki izleyici milletvekillerinin bulunduğu kısma geçerek “Ofis açma boşuna, yıkarız başına”, “Koordinasyon Ofisi’ni reddediyoruz” ve “Direne direne kazanacağız” şeklinde slogan attı.

Denktaş’tan eleştiri
Verilen aranın ardından Meclis Genel Kurulu toplantısı saat 21. 30 sıralarında yeniden başladı.
Toplantının yeniden başlamasıyla birlikte söz alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, özetle “Uzun süredir bu Meclisteyim kitap okunmasını da gördüm, 13 saat süren  konuşmayı da dinledim ama şimdiye kadar burada açılacak ofis üzerinden kara para aklanacağını duymadım. Bu sözün Meclis tutanaklarından çıkması gerekir” dedi.
Serdar Denktaş TDP Milletvekili Zeki Çeler’e yönelik  “Uzun süren konuşmasının verdiği yorgunlukla söylediğini sanıyorum. İçinden böyle bir şey geçmediğini biliyorum. Daha fazla yanlış yapmadan bitir. Uzun uzun konuşmanın faydası yok” şeklinde konuştu.
Tekrar söz alıp konuşmasını sürdüren Zeki Çeler ise Serdar Denktaş’ın ifade ettiği cümleyi tutanaklardan çıkarttı ve yaklaşık 5 saat 30 dakikaya ulaşan konuşmasına devam etti. Çeler saat 00.05’te konuşmasını tamamladı…

Akıncı devreye girdi, başkanları saraya çağırdı…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantında görüşülen "Türkiye ile KKTC Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısının oylamasının ertelenmesini istedi.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Akıncı, oylamanın ertelenmesini istemesinin yanında Meclis'te temsil edilen partilerin başkanlarını bugün saat 11.00'de Cumhurbaşkanlığı'nda toplantıya çağırdı.


Çakıcı: Yaygara yaratılıyor… 
Zeki Çeler’den önce Meclis kürsüsünde konuşan milletvekilleri Koordinasyon Ofisi ile ilgili görüşlerini paylaştı.
TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, gençlerin yasa tasarısına karşı eylem yapmakta olduklarını, bunun nedenlerinin iyi anlaşılması gerektiğini, uluslararası anlaşmalara karşı olmadıklarını ancak bu konunun özüne inilerek tartışılması gerektiğini belirtti. Çakıcı, koordinasyon ofisinin kurulmasına ilişkin “yaygara yaratıldığına” yönelik bazı söylemler olduğunu, konunun teknik açıdan değerlendirildiğini, dolayısıyla işin esasının kaybedildiğini ve bunun kargaşa doğurduğunu ifade etti. 

Erhürman: Türkiye’nin desteğine karşı değiliz 
CTP milletvekili Tufan Erhürman, konuyla ilgili tartışma yapanların Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme hakkı doğrultusunda tartıştığını, Türkiye’nin vereceği desteklere karşı bir duruş olmadığını söyledi. 

Çağlar: Toplum hiçleştirilecek 
CTP milletvekili Mehmet Çağlar, yasa tasarısı ile Kıbrıs Türk toplumunun hiçleştirilmeye çalışıldığını iddia etti. 
Kıbrıslı Türklere ait kurumların izleme ve onay verme kurumları haline getirilmeye çalışıldığını iddia eden Çağlar, ekonominin giderek aşağı çekildiğini savundu. 
Çağlar, Koordinasyon Ofisi’nin amaçlarını sorgulamanın Meclis’in görevi olduğunu söyledi. 
Çağlar, “Amaç dini bütün bir gençlik, muhafazakar bir gençlik yaratarak böyle bir toplum oluşturmak. Biz 60’larda, 70’lerde bunun için mi mücadele verdik” diye sordu. 

Yorgancıoğlu: Yeniden düzenlenmeli
CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, yasa tasarısının geçirdiği aşamaları anlattı. 
CTP-DP döneminde söz konusu metnin imzalanmış şekilde önlerine geldiğini ve endişelerini paylaştıklarını söyleyen Yorgancıoğlu, o dönem bazı düzenlemeler yaptıklarını kaydetti. 
Yorgancıoğlu, TC’nin katkılarına ihtiyaç olduğunu ancak katkıların yapılış biçimlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. 

Akansoy: Yarım Heyeti de zarar veriyor…
CTP Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy da, anlaşma ile ilgili yapılan tartışmanın sıradan bir tartışma olmadığını ifade ederek, tartışmanın toplumun varlığı ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. 
Akansoy, TC Yardım Heyetinin de artık ülkede demokratik yapıya zarar verdiğini, her kesimin, kulüplerin muhtarlıkların aranıp ofise destek vermesi için kullanıldığını ifade ederek, bu anlaşmanın bir demokrasi yarası olduğunu savundu ve karşı olduklarını vurguladı. 

Şahali: Müzakere kimseye bir şey kaybettirmez…
CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, Türkiye’nin anlaşmalarının hep “işbirliği” anlaşması olarak imzalandığını ancak KKTC ile imzalanacak anlaşmanın koordinasyon ofisi anlaşması olduğunu ifade etti.
Şahali, su konusunda bu yıl içinde yaşananların çok öğretici ve tarih dersi niteliğinde olduğunu kaydetti, önüne gelen anlaşmayı imzalayan devletlerin geleceğini kuramayacağını dile getirdi. 
Şahali, Türkiye’den gelen anlaşmaların müzakere edilmesinin ülkeye bir şey kaybettirmeyeceğini, aksine ülkeye çok şey kazandıracağını söyleyerek, su anlaşması, Ercan ihalesi gibi anlaşmaları örnek olarak gösterdi. 

Uluçay: Önemli bir anlaşma…
CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay da, bu önemli anlaşmanın Meclis’ten oybirliği ile geçmesi temennisinde bulunarak, bunun için de anlaşmanın ülkeye ve yasalarına uygun bir şekle getirilmesinin esas olduğunu vurguladı. 
Ülkede TC Yardım Heyeti ile birlikte zaman içerisinde kurulan sistemin nasıl sıkıntılı olduğunu bu sıkıntıları yaşayanların yakından bildiğini ifade eden Uluçay, hükümetin bu sistemi ele alıp değiştirebileceğini, bu anlaşmayı da yeniden müzakere edebileceğini kaydetti. 

Töre’nin gündemi AB idi 
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Avrupa Birliği’nin bölünmüş ve ihtilafı olan Kıbrıs’ta Rum tarafını üye almakla büyük hata yaptığını kaydetti.
Töre, kürsüden “ben Müslüman ve Türk değilim” diyen milletvekilleri olduğunu söyleyince muhalefet milletvekillerinden bu sözlere tepki geldi.
Meclis salonunda bir anda tansiyon yükseldi ve Zorlu Töre ile bazı milletvekilleri arasında karşılıklı diyaloglar yaşandı, Zorlu Töre’nin yalan söylediğini iddia eden milletvekilleri sözlerini geri almasını ve özür dilemesini istedi.

Reddediyoruz Platformu Meclis’i kuşattı
Bazı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu “Reddediyoruz Platformu” Meclis önünde, KKTC’de Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Koordinasyon Ofisi açılmasını protesto etmek için eylem yaptı.

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474