banner564

‘Verilen sözler yerine getirilmeli’

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, referandumun 15’inci yılında AB Komisyonu Başkanı Juncker ve BM Genel Sekreteri Guterres’e mektup gönderdi

‘Verilen sözler yerine getirilmeli’
banner598

  Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, Annan Planı referandumunun 15’inci yılı münasebetiyle Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve BM Genel Sekreteri Guterres’e mektup gönderdi. Mektubunda, kapsamlı çözüm planına “evet” diyen Kıbrıslı Türklere verilen sözlerin hala yerine getirilmediğini vurgulayan Akar “Çözümsüzlüğün sebebi olan Rum tarafını tek yanlı AB üyesi yaparken, Kıbrıslı Türklerin hala ambargolar altında tutulmasını içimize sindiremiyoruz” dedi.

   Ercan Havaalanı’na doğrudan uçuşların başlatılması ve Larnaka üzerinden adaya gelen turistlerin KKTC’ye geçişlerinin engellenmemesi için karar üretilmesini talep eden Akar,  “Adanın yeniden birleşmesi yönünde irade kullanan Kıbrıslı Türklere yönelik ‘kısıtlayıcı’ önlemlerin artık son bulmasını bekliyoruz” diyerek AB ve BM’nin insan haklarına saygı göstermesi
gerektiğini ifade etti.
   Akar, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve BM Genel Sekreteri Guterres’e gönderdiği mektupta şöyle dedi:
   “Yarım asrı aşkın bir süre Birleşmiş Milletler’in inisiyatifinde yürütülen Kıbrıs müzakerelerinde sonuç alınamadığı malumunuzdur.
Bildiğiniz gibi Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için gerek BM gerekse AB’nin büyük çabaları sonucunda ortaya çıkan Annan Planı 2004 yılında referanduma sunulmuş ve Kıbrıslı Türkler bu plana “evet” derken Kıbrıslı Rumlar “hayır” demişti.
O yüzden adanın bugünkü bölünmüşlüğünün sorumlusu Kıbrıslı Türkler değildir.
Hal böyle iken referandum öncesinde Kıbrıslı Türklere “Evet diyenler ödüllendirilecek” sözü veren AB’nin hala bu sözünü yerine getirmemesi üzücüdür.
“Hayır” diyerek hem BM’ye, hem de AB’ye verilen sözlü tutmayan Rum tarafının birliğe tek yanlı üye yapılarak ödüllendirilmesi içimize sindirebileceğimiz bir tavır değildir... Referandumun gerçekleştiği 24 Nisan 2004’ten bu yana tam 15 yıl geçmiştir. Kıbrıslı Türkler hala ekonomik ambargo altındadır... Kıbrıslı Türkler, AB yardımlarından yeterince yararlandırılmamaktadır... 
Doğrudan uçuşların engellenmesi nedeniyle ekonominin öncü sektörü turizmde Kıbrıslı Türkler yeterince başarılı olamıyor. Ayrıca Larnaka Havaalanı üzerinden adaya gelen turistlerin kuzeye geçişleri engelleniyor. Kuzeyde konaklayacağını söyleyenler kötü muameleye tabi tutuluyor ve havaalanından geri gönderiliyor.
Kıbrıs Rum basınına yönelik eğitim ve reklam katkıları, Kıbrıs Türk basınına verilmiyor...
Ayrıca tüm müzakere süreçlerinde Kıbrıslı Türklerin ‘siyasi eşitliğini’ kabul eden Kıbrıs Rum liderliğinin, son zamanlarda bunu reddetmesi nedeniyle müzakere sürecinin çıkmaza girdiği malumunuzdur. 
Bu gerçekler karşısında Kıbrıslı Türklerin daha fazla ambargo altında tutulması insan hakları açısından da kabul edilemez bir durumdur.
Adanın yeniden birleşmesi yönünde irade kullanan Kıbrıslı Türklere yönelik ‘kısıtlayıcı’ önlemlerin artık son bulması hususunda ilgi ve desteğinizi bekliyoruz.” 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

RUMLAR,TÜRKLER VE BM YETKİLİLERİ YÜCE ALLAH'A İBADET ETMEYE BAŞLAYINCA SORUNLAR ÇÖZÜLÜR...GERİSİ RÜYA !!!!

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474