banner564

“Yaban hayata katkı sürecek”

Aysın Karaderi, genişletilmiş av bölgelerini açmakla başarılı bir adım attıklarını söyledi

“Yaban hayata katkı sürecek”
banner598
Zorkun TAŞER
KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, sürdürülebilir bir av hayatı için av haritasını bu sezon güncellediklerini belirtti. Av hayatında yeni bir sisteme adım atarak  bir ilki gerçekleştirdiklerini dile getiren Karaderi, birçok insanın sözkonusu yerlerin ava  açılamayacağını söylemesine karşın, zoru başardıklarını ifade etti. İkinci derecedeki avlakların genişletildiğini ve sosyal medyada yazılanların havada kaldığının görüldüğünü anlatan Karaderi,  sorunsuz bir av sezonu için kurum olarak  genişletilmiş bölgelerde devriye gezdiklerini ve  uyarıcı levha koyduklarını ifade etti. 

“Genişletilmiş bölgeleri açarak çok başarılı olduk”
 Çalışmaları çerçevesinde  40 adet adaptasyon kümesinin  kulüplere tahsis edildiğini söyleyen Karaderi, bunun yanı sıra, su depolarının kulüplerle işbirliği içinde  doğaya bırakıldığını, ve toplamda  300 civarında  suluğun çeşitli bölgelere  yerleştirildiğini dile getirdi. 
Karaderi, “Federasyon olarak yaban hayatına katkı koymaya devam ediyoruz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bizler yapılan bazı yanlışları da düzeltmek için çok uğraş verdik ve bu uğraşlar da devam ediyor” dedi.

“Harita üzerinde güncelleme yaptık”
Aysın Karaderi, av haritasının 1985 yılından beri kullanılmakta olduğunu ve birçok sıkıntı yarattığını belirtti. Karaderi, federasyon olarak harita üzerinde güncelleme yaparak bu sıkıntıların önüne geçtiklerini kaydetti.
Karaderi, 2. derecedeki bölgelere sınırlama getirdiklerini de anlatarak, bunun sürdürülebiliğr bir avcılık için önemli olduğunu vurguladı.
Karaderi, av haritasındaki 25, 26, 27, 32, 47, 43, 54, 55, 56, 51 no’lu bölgelerin değişmediğini sadece genişleme yapıldığını dile getirdi. 

25 bin keklik doğaya salındı
Karaderi, federasyon olarak  bir ilki gerçekleştirerek 25 bin kekliği doğaya adapte ettiklerini belirtti. Kekliklerin doğaya adapte olana kadar bütün kulüplere ucretsiz yem verdiklerini anlatan  Karaderi, “Bunlar bu ülkede bir ilktir” dedi.
Av sezonundan önce “Eğer bu ikinci derecedeki bölgeler açılmaz ise çeketimi alır giderim” dediğini anımsatan Karaderi, bugün sözünü myerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Yeni su tankeri alındı
Doğada bulunan depolara ve suluklara su takviyesi yapmak için yedi tonluk su tankeri aldıklarını belirten Karaderi, her söylediklerini bir bir gerçekleştirdiklerini ve buna devam edeceklerini ifade etti.

Sınır bölgelerini denetliyorlar
Açılan yeni bölgelerde sorun yaşanmaması açısından Pazar günleri sürekli denetleme yaptıklarını belirten Karaderi,  bu bölgelere uyarıcı levhalar koyduklarını, av sezonunun şu ana kadar sorunsuz geçtiğini ve sorunsuz bir şekilde devam edeceğine inandıklarını belirtti.

Bazı avcılar duyarsız
Bir tavşan beş keklikten fazla avlanmanın yasak olduğunu ancak bazı avcıların buna uymadığını dile getiren Karaderi, avcıların bu yasaya uymaları gerektiğini sürdürülebilir bir av hayatı için bunun şart olduğunu dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473