banner564

Yasal değil

Devlet okullarında kayıt parası adı altında 100 lira talep edilmesi velilerin tepkisine yol açıyor

Yasal değil
banner598
Pelin Yükselay
Kuzey Kıbrıs’ta ilkokul ve ortaokulların kayıt dönemlerinde ortaya çıkan kayıt parası polemiği bu yıl da devam ediyor.
Lefkoşa Türk Lisesi’ne çocuklarını kayıt yaptırmaya giden veliler, okul yönetimi tarafından kendilerinden 100 lira kayıt, 450 lira da kıyafet ücreti istendiğini iddia etti.
Diyalog Gazetesi’ne ulaşan veliler, çocuklarını okula kaydettirmeye gittiklerinde, kendilerinden toplamda 550 lira istendiğini ve istenen bu rakam karşısında şok olduklarını ifade etti.
Bugüne kadar okula kayıt parası ödemediklerini dile getiren veliler, “Bu yıl, bu kayıt parası nereden çıktı?” diye sitem etti. 
Parayı vermek istemediklerini söylediklerinde ‘Bu parayı vermezseniz, çocuğunuzu okula kayıt ettiremezsiniz” cevabı ile karşılaştıklarını iddia eden veliler, bu uygulamanın sosyal devlet anlayışına sığmadığını kaydetti. 
Bunun yanında 450 lira da okul kıyafeti parası ödemek zorunda bırakıldıklarını savunan veliler, ‘devlet okulları da artık, özel okullar kadar hükmediyor” yorumunda bulundu.

Kavaz: Kayıt parası, yasamızda bile yok!
Diyalog muhabiri bu iddia üzerine Milli Eğitim ve Külltür Bakanlığı Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz’a ulaştı. 
Konuyla ilgili iki gündür birçok şikâyet aldıklarını kaydeden Kavaz, okulların kayıt parası adı altında bir ücret talep edemeyeceklerini, bunun yasada dahi olmadığını belirtti. Lefkoşa Türk Lisesi’ne şikâyetler üzerine uzman gönderdiklerini de kaydeden Kavaz, talep edilen paranın kayıt parası değil, Okul Aile Birliği’nin talep ettiği bağış parası olduğunu öğrendiklerini söyledi.
Kavaz, Okul Aile Birliği’ne de kişi kendisi istediği takdirde bağış yapacağını belirterek, kimsenin 100 lirayı ödeme zorunluluğu olmadığını anlattı. 
Kıyafet paralarıyla ilgili ise okul açılana kadar velilere zaman tanıdıklarını belirten Kavaz, 450 liranın verilmesinin süresinin de bu vesileyle uzatılmış olduğunu anlattı.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2017, 12:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473