banner564

Yazıktır günahtır

Pınarbaşı’nda bulunan yüzlerce yıllık anıt çınar ağaçlarının, yeterli su verilmediği için kaderine terk edilmesi tepki topluyor:

Yazıktır günahtır
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Pınarbaşı köyünün simgesi olan ve ada genelinde herkes tarafından bilinerek ziyaret edilip gölgesinde piknik yapılan yüzlerce yıllık anıt durumundaki Çınar Ağaçları susuzluğa mahkûm edildi.  Mahkeme kararı ile günde yaklaşık 50-100 ton arası su hakkı verilen Çınar ağaçları iddialara göre suyun Dikmen Belediyesi tarafından kesilmesi ile kurumaya terk edildi. Pınarbaşı köyüne ait kuyulardaki suyun başka bir köye verilmesi ve Türkiye’den gelen suyun Pınarbaşı köyüne verilmesi sonrasında ağaçların suyunun belediye tarafından kesildiği iddia edildi. Kuzey Kıbrıs’ın sembol yerlerinden olan alandaki asırlık çınar ağaçlarının susuzluğa mahkum edilmesi bölge halkının da tepkisini çekiyor. Çınarlara pahalı olduğu gerekçesiyle su verilmediğini ileri süren bölge sakinleri bu duruma “Yazıktır, günahtır. Çınar ağaçlarına verilecek su ile belediye batmaz” diyerek tepkilerini seslendiriyor.
Anıt çınar ağaçlarının içerisinde olduğu işletmenin sahibi Mustafa Kemal Arif, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’den şikâyetçi oldu. Konu ile ilgili Diyalog’a konuşan işletme sahibi Mustafa Kemal Arif şunları ifade etti:

Bu ağaçlar Kıbrıs Türkünün simgesidir
“Bu Çınar ağaçları anıtlar yüksek kurulu tarafından anıt olarak belgelenmiş ağaçlardır. Bu ağaçlar yalnızca bu köyün değil Kıbrıs Türk Toplumunun simgesidir. Bu ağaçların hakkı olan 50-100 ton arası günlük su hakkı Dikmen Belediyesi tarafından kesildi ve verilmiyor. Konu ile ilgili Tarım Bakanlığı Müsteşarı ile görüştük ve sondajdan doğrudan bir hat bağlanması için çalışma yapacakları söylendi ve bekliyoruz.

“3 Bin ton su naklettim”
Suyun kesildiği günden bu yana taşıma su ile değirmen döndürmeye çalıştım. Gerek tankerlerle gerekse kendi sayacımdan bu ağaçlara su vererek onları yaşatmaya çalışıyorum. Buraya yaklaşık üç bin ton su naklederek kurumaya başlayan çınarları yeniden hayata döndürmeye çalışıyorum. 1995 yılında Mahkeme kararı ile dağlarda bulunan sondajlardan Çınar ağaçlarının ihtiyacı olan su verilerek pompaj yapılmasına karar verilmişti. 

“Yüksel Çelebi sahip olduğu değerlerin farkında değildir”
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Belediye Başkanı Türkiye’den gelen suyun maliyetinin yüksek olmasını bahane ederek kendisinin bu suyu karşılayamayacağını söylemesi sonrasında Çınar ağaçlarının suyunu kesti. Yüksel Çelebi sahip olduğu değerlerin farkında değildir. Belediye Başkanlığının gereklerinin ne olduğunun farkında değil.  Bu değerlere sahip çıkılması gerekirken bu ağaçların suları kesilerek kurumaya terk edildi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474