banner564

Yine mi traşlama?

Çözümün maliyeti, Rum kesimindeki siyasileri korkutuyor

 Yine mi traşlama?
banner598
Kıbrıs sorununun çözümü halinde yaklaşık 25 milyar Euro’luk bir kaynağa ihtiyaç duyulacağının bizzat KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından açıklanması, Rum tarafında ciddi tartışmalara yol açtı.
  Bazı siyasi partiler, ekonomik kriz nedeniyle bankalardaki traşlamanın tekrarlanması olasılığından söz ederken, bazıları IMF’den çıkacak raporun beklenmesini tavsiye ediyor.
   Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, çözümün ekonomik yönüyle ilgili incelemelerin sadece mülkiyetle ilgili olanlara değil, gerçek verilere dayanacağını, ekonominin bütün yönlerini kapsayacağını söyledi.
   Sözcü Hristodulidis, meselenin siyasi partiler düzeyinde bir tartışma konusu olmadığını, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ısrarı üzerine çözümün maliyetine, gerçek ekonomi için ne anlama geleceğine dair net görüntü verecek somut sonuçlara ulaşabilmek için veri toplamaya başladığını açıkladı.
   DİSİ Başkanı Averof Neofitu “Başkan Anastaiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üniter devletten federal devlete dönüşümünden ortaya çıkacak yeni yapıların bütçe ve ekonomik açıdan sürdürülebilir olması, açık oluşmaması ve kamu borcunun artmaması için ciddi bir inceleme yapılmak üzere IMF’nin müdahilini istemekle iyi etti” dedi.

AKEL’in uyarısı

   “Çözümün maliyeti, bunun için çalışmamamızı haklı göstermez” diyen AKEL’in açıklaması şöyle:    
   “Çözümün finansmanı için memorandum reçetelerini” kabul etmeyeceğini açıkladı. AKEL, çözümün ekonomik yönünün ortaya konuluş biçiminin, çözümün maliyeti yüzünden fiili durumun devamının kabul edilmesi maksadına mı hizmet ettiği sorularını gündeme getirdiğine işaret etti; “Her fırsatta alkımız arasında korku sendromları işleyenler sürdürülebilir ve işleyebilir bir çözümden ortaya çıkacak önemli menfaatleri görmezden geliyor.” 

Vatandaşlar İttifakı

   Vatandaşlar İttifakı çözümün 25 milyara ulaşacak bir maliyeti olacağına işaret ederek “böyle bir krediyi ödemek için kaç memorandum, kaç vergi mükellefi nesil gerekecek. Yeni ve ağır bir ekonomik tıraşlama dayatmak için insan haklarının ve demokratik özgürlüklerin tıraşlanmasını müzakere ediyorlar” iddiasında bulundu.

Ekologlar ve Çevreciler

   Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “çözüm maliyeti bu fahiş meblağa ulaşırsa, 8-10 milyara ulaşan 3 yıllık memorandumun etkileri dikkate alındığında, Kıbrıs halkında ancak sarsıntı yaratabilir. Yeni oluşumun toplam kamu borcu 60 milyarı, yani Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 400’ünü aşabilir” görüşünü ortaya koydu.

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2016, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473