banner564

Birincil hukuk olamaz

Rum Hükümet Sözcüsü “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü olmazsa olmazdır”dedi ve ekledi:

Birincil hukuk olamaz
banner598
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü konusuna değinen Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “Kıbrıs Rum toplumunun iç cephesinde bir anlayış var ve kendi aramızda bu konuda da, çözüm çerçevesiyle ilgili anlaşmazlık içinde olmamız yazıktır. Bu, uluslararası düzeyde de kabul görmüş bir tezdir, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü olmazsa olmazdır” dedi.
   Hristodulidis sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünün çok somut maddelerden ortaya çıktığını” savundu ve buna örnek olarak; Avrupa müktesebatının KKTC’de uygulanmasıyla ilgili 10’uncu maddeyi, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili birincil hukuk teşkil etmeyecek maddeleri, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin AB’ye, BM’ye ve Avrupa Konseyi’ne yeniden başvurmak zorunda kalmayacağına ilişkin maddeleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla ilgi olacak maddeleri gösterdi.
   Rum siyasi partilerinin, “doğabilecek belirsizlikleri önlemek için dönüşümle ilgili maddenin kesin bir dille not edilmesi gerektiği” görüşü de sorulan Sözcü, “Tek başına not etmek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü güvence altına almaz. Önemli olan, olası bir çözüm planının birinci sayfasına basitçe not düşülmesi değil, çözüm planının çok somut maddelerinden -tek bir maddeden değil birçok maddeden- ortaya çıkmasının sağlanmasıdır” ifadesini kullandı, şu örneği verdi:
   “Olası bir çözüm planının ilk sayfasında, Kıbrıs Cumhuriyeti veya Federal Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü teşkil eder diye yazabilirsiniz ama çözüm birincil hukuk olursa, dönüşüm olmaz. Ana tezlerimizi güvence altına alacak olanlar ilanlar ve açıklamalar değildir.”

“Bugün konfederasyon söz konusu değildir”
   Rum Yönetimi Başkanı’nın “oluşturucu eyaletler Anayasa’dan kaynaklanacak” sözünü de yorumlaması istenen Hristodulidis, şunları söyledi:
   “Yeni yapı olacak, 1960 yapısının federal bir yapıya dönüşümü olacak ve bugün konfederasyon söz konusu değildir. Bu konuda Kıbrıs Türk tarafıyla bir süreden beridir uzlaşılmıştır. Öteki taraf alenen, istediğini söyleyebilir ancak iki eyalet önceden yoktur ve önemli olan müzakere masasında ne olduğudur.”
   Hristodulidis “hükümet her gün Kıbrıs Türk tarafından yapılan açıklamaları yorumlamayacak. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüyle ilgili tezimizi netleştirmiştim. Müzakereler aracılığıyla 1960 sisteminin tabi olacağı ancak yeni bir federal yapı oluşacak. Şu da nettir ki eyaletler önceden var değildir, Anayasa’dan kaynaklanacaklar.”

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2016, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474