banner564

Yükü alan olmadı

Maliye Bakanı Denktaş, sendikacılara “Gelin birinizi DP kontenjanından Maliye Bakanı yapalım” dediğini açıkladı

Yükü alan olmadı
banner598

 Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yüzde 40 hayat pahalılığının pratikte karşılanabilmesinin mümkün olamayacağını söyledi. Denktaş “Sendikacılara kendi içlerinden birini bulmaları halinde DP kontenjanından Maliye Bakanı yapmayı önerdim” dedi.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, maaşların ve 13. maaşın ödenmesinde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağını da vurguladı.
Denktaş, bütçe açığının bu yıl büyüyeceğini dile getirerek “75 milyon bütçe açığı var. Bunu aslında kendi imkânlarımızla 71 milyona düşürmüştük ama öngörülmeyen %40’lık bir hayat pahalılığı elbette açığı büyütecek” dedi.

“Mümkün değil…”
Yüzde 40 hayat pahalılığının pratikte karşılanabilmesinin mümkün olamayacağını söyleyen Denktaş, bunun var olan bütçenin 6.7’lere çıkması demek olduğunu, gelirlerin yüzde 22-24 arası bir seviyede yükselmiş olmasına rağmen bu büyüklüğe yaklaşılmasının mümkün olmayacağını kaydetti.
Sendikaların eylemlerinin sorulması üzerinde Denktaş, Sendikalar ile yaptığı görüşmelerde, sendikacıların kendi içerinden birini bulmaları halinde DP kontenjanından Maliye Bakanı yapmayı önerdiğini söyleyen Denktaş, “kimse böyle bir yükü omuzuna almak istemez. Bu yük bizim sırtımızda. Sendikal eylem bir haktır yapabilirler ama ne için eylem yaptıklarını bir daha düşünmeleri gerekir. Bu dönem sürekli çağrı yapıyoruz. Herkesin elini taşın altına koymalı. Birlikte biraz küçülüp yeniden büyümenin yollarını açmalıyız diye ama maalesef çağrımız bazı yerlere ulaşamadı” şeklinde konuştu. 

“Türkiye’den para koparırız”
 “Biz gelsek Türkiye’den para koparırız diyen zihniyet halen etkin durumda. Bizim IMF’miz olmadığına göre Sadece Türkiye’miz var ama bunu söylerken Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu göz ardı etmemeliyiz” ifadelerini kullanan Denktaş, kendilerinin üzerlerine düşeni yapması halinde Türkiye’nin zaten her zaman eksikleri giderme açısından yardımcı olduğunu ve yine olacağını söyledi.

Rumların harcamaları
 Rum tarafında yaşayanların dövizin yükselmesiyle KKTC’ye geçerek harcama yapmalarının olumlu yönde arttığını dile getiren Denktaş, restoranlar, marketler ve bir takım hizmet sektörlerinin bu durumdan faydalandığını kaydetti.

Kamu Reformu Yasası
Kamu reformu konusunda geçmişte yapılan çalışmaların olduğunu bu taslak üzerinden dört partinin çalıştığını dile getiren Denktaş, yasayı alt komitelerin çalıştığını, rötuşlar yapıldıktan sonra yasanın hazır olacağını söyledi.

 Ek mesai kesintileri
Ek mesai kesintilerinin yılsonuna kadar devam edeceğini, yılsonundan itibaren rotasyon sistemini hayata geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Denktaş, önce Gümrük Dairesi’nden çalışmaya başladıklarını söyledi.

2 bin yeni istihdam
 “Gerekli personeli istihdam ederek, rotasyona geçilerek ek mesai çalışmayı ortadan kaldırılacağız diyen Denktaş, vardiya usulünü hayata geçirmek suretiyle yaklaşık 2 bin yeni istihdam olanağı açabileceklerini vurguladı.
Denktaş, Gümrük, Sağlık ve Poliste çalışanların yüzde 75 oranında ek mesai aldığını dile getirerek, uygulamaya Gümrük Dairesi’nden başlanıldığını, başarılı olunması halinde de diğer dairelere de vardiya usulünün uygulanabileceğini kaydetti.

Dört ile uyumluyuz
Dört parti başkanı ile uyumlu çalıştıklarını söyleyen Denktaş, hükümet değişikliği olduğunda dövizin veya borsanın normal seyrine girmeyeceğini söyleyerek, bir hükümet değişikliğinde ilk yapılacak şeyin bürokratların değişmesi olduğunu, bununda zaman kaybı ve hiçbir kararın da alınamaması demek olduğunu vurguladı. 
“Türkiye yok artık…”
“Biz gideriz Türkiye’den daha iyi para koparırız” diyenlere cevap olarak da, para koparacağın bir Türkiye’nin artık olmadığını, konuşacağın ve plan yapacağın bir Türkiye’nin olduğunu dile getiren Denktaş, bunun anlaşılması halinde ülke olarak kendi ayakları üzerinde doğrulmak için iyi bir başlangıç adımı olacağını söyledi.

UBP’ye çağrı…
UBP’ye çağrı yapan Denktaş, “Bunu anlayın arık. Türkiye artık para koparma yeri değildir. Birlikte oturup strateji uygulama ve o plana göre birlikte hareket etme yeridir” ifadelerini kullandı.
Denktaş, Euro’ya geçelim diyen ekonomistlerinde olduğunu ve buna hayret ettiğini söyleyerek, “Euro’ya geçmek için Brüksel’in izninin olması gerekir, Güney Euro’ya geçmek için yedi yıl harcadı” ifadelerini kullanarak, bunun teknik olarak mümkün olamayacağını söyledi.

“En önemli sorun”
Denktaş, bu sürecin geçeceğini, bu dönemdeki kayıpların telafisi için gerekli yolların bulunacağını, bütün meselenin dayanışma, birbirimize sarılma ve en önemlisi birbirimizi sevmek olduğunu söyleyerek, son yılarda en önemli sorunun sevgisizlik olduğunu vurguladı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473