banner564

Yüz karası

Rum tarafını tek başına üye yapan AB, şimdi de ‘Türk vetosunu’ kaldırılması talebine Anastasiadis’ten “hayır” cevabı alıyor

Yüz karası
banner598
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 'yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde', Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili fasılların müzakereye açılmasına rıza göstermeyeceklerini söyledi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Anastasiadis, mülteci krizinin sorumluluğunun Güney Kıbrıs’ın omuzlarına yüklenmesinin haksız ve kabul edilemez olacağını kaydetti. 
Türkiye'nin "Kıbrıs konusunda sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde müzakere başlıklarının açılmasına izin vermeyeceklerini" söyleyen Rum lider, böyle bir durumun (sözde) Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendisi ile çelişmesi anlamına geleceğini öne sürdü. 
Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdüğü bir dönemde Türkiye'nin AB başlıklarını görüşmenin kendileri için uygun olmadığına da dikkat çeken Anastasiadis, bu konudaki görüşlerinin son derece hassas olduğunu Tusk'a ilettiklerini aktardı.

Tusk: Baskı yapmak için gelmedim 
Basın toplantısında konuşan Donald Tusk ise adada bulunma sebebinin baskı yapmak değil, Rumların, AB-Türkiye Zirvesi öncesindeki tezlerini dinlemek olduğunu belirtti. Tusk, AB’ye üyelikte aynı sert kuralların geçerli olmaya devam ettiğini ve alınacak herhangi bir kararda, 28 AB üyesinin tümünün onayının alınması gerektiğin hatırlattı. Tusk "Hiçbir üçüncü ülke, benim için, AB üyesi ülkelerden daha önemli değildir." dedi.
Cuma günü yapılacak AB Zirvesi'nde mülteci akınının yavaşlatılması karşılığında Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin nasıl hızlandırılabileceğinin de ele alınması bekleniyor. Rumlar, limanlarını kendilerine açmadığı için Türkiye ile müzakerelerde 5 faslın açılmasını bloke ediyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474