banner564

‘Zemin yaratıldı’

Kathimerini’ye konuşan Dışişleri Bakanı Nami, liderlerin önemli adımlar atması gerektiğini söyledi

‘Zemin yaratıldı’
banner598

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, ortak açıklamanın Kıbrıs sorununun çözümü için başlatılan müzakerelerinin devam etmesi açısından uygun zemini yarattığını ve iki liderin, ortak açıklamanın yarattığı bu dinamikten faydalanarak, önemli adımlar atması gerektiğini söyledi.
  Kathimerini Gazetesi’ne açıklama yapan Nami, Kıbrıs Türk tarafının bugün, Türkiye’nin de desteğiyle, çözüm için bir siyasi irade oluşturduğunu ve Rum tarafının, bu siyasi iradeye doğru şekilde yanıt vermesi halinde, Kıbrıs sorununun çözülebileceğini belirtti.

  Nami, ortak açıklama yapılana kadar çok değerli olan zamanın israf edildiğini, bu nedenle de müzakerelerin ne kadar süreceğiyle ilgili herhangi bir öngörüde bulunmak istemediğini kaydetti.

   Tek egemenlik ve tek vatandaşlık gibi önemli konularda, liderlerin içerikle ilgili hemfikir olduklarını ifade eden Nami, yine de prosedürün henüz başlangıcında bulunulduğunu söyledi.

 

Önyargılardan uzaklaşılmalı
   Nami, müzakerelerle ilgili önyargılardan uzak kalınması gerektiğini, Rum tarafının “Eroğlu’nun taksim politikası güttüğü ve adanın yeniden birleşmesini desteklemesinin mümkün olmayacağı” iddiasına karşılık, Kıbrıs Türk tarafının, Nikos Anastasiadis’in “EOKA’nın devamı olan bir siyasi partinin lideri olduğu” iddiasında bulunabileceğini kaydetti.
   Bugün, liderlerin siyasi çizgisinin olumlu noktalarına bakılması gerektiğini dile getiren Özdil Nami, Anastasiadis’in Annan Planı’na “evet” dediğini, Eroğlu’nun da müzakerelere, Hristofyas-Talat müzakerelerinin kaldığı yerden devam ettiğini söyledi.
Nami, Kıbrıs sorununda yeni bir sayfa açıldığını ve yeni, birleşik Kıbrıs’ın iki toplum arasındaki güvenle oluşturulacağını belirtti.
Önemli konuların tartışılmasıyla alakalı uygun ortamın oluşturulmasının bugüne kadar başarılamadığını ifade eden Nami, bu konuların tartışılabilmesi için öncelikle güç paylaşımı ve federal sistemdeki yönetim konularında uzlaşı sağlanması gerektiğine işaret etti.
“Tarafların, siyasi eşitlik, iki bölgelilik, tek egemenlik, tek vatandaşlık, kurucu devletlerin yetkilerinin federal devletin “kısmı yetkilerine” dayanması gibi noktalarda anlaştığını” anlatan Nami, bu modele göre federal devletin, kurucu devletlerin yetkilerine müdahale etme hakkı bulunmadığını belirtti. Federal devlette iki kurucu devlet olacağından ve Kıbrıs Türk Kurucu devletinin, Rum kurucu devlet ile eşit haklara sahip olacağından bahseden Nami, ortak açıklamanın bu gibi ciddi konularda uzlaşıya varılmasını sağladığını kaydetti.

Maraş toprak konusunun bir boyutu

Maraş ile ilgili olarak ise Nami, Kıbrıs Türk tarafının Maraş meselesinin toprak konusunun bir boyutu olduğuna inandığını ve toprak konusunun da, müzakerelerin 6 başlığından biri olduğunu; her başlığın da diğer başlıklarla alakası bulunduğunu ifade etti.
Maraş konusunun toprak başlığı altında tartışılması gerektiğini kaydeden Nami, 40 yıldır çözümün beklendiğini ve Maraş konusuna çözüm bulunması kapsamında, 6 başlık için müzakerelerin sonunun beklenmesi gerektiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2014, 04:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473