banner564

Kiev yangın yerine döndü

Ukrayna'da AB ile ortaklık anlaşmasının imzalanmamasıyla tetiklenen gösterilere müdahalede 5 kişi öldü

Kiev yangın  yerine döndü
banner598

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gösterilerin merkezi Maidan dün kritik bir gün geçirdi. Muhalif liderler, uzlaşı için ikinci kez Devlet Başkanı Yanukoviç’le görüştü. Kliçko erken seçim ilan edilmezse saldırıya geçeceklerini söylerken meydanda mancınıklar kuruldu.

Avrupa Birliği’nin, Rusya’nın ve dünyanın gözü Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile ortaklık müzakerelerinden vazgeçmesi üzerine kasım ayından beri gösterilere sahne olan Ukrayna’da. Önceki gün, çatışmalarda beş göstericinin yaşamını yitirmesinin ardından, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le ilk görüşmeden sonuç alamayan muhalefet liderleri, erken seçime gidilmesi için 24 saat ultimatom vermişti.

Udar Partisi lideri, eski boks şampiyonu Vitaliy Kliçko, “Eğer Yanukoviç geri adım atmazsa, perşembe günü (dün) saldırıya geçeceğiz… Fotoğrafları gördüm, anlaşılan göstericilerden ikisi keskin nişancılar tarafından öldürülmüş. Yanukoviç’in artık eli kanlıdır. Annelere ne söyleyecek. Bütün dünya ülkeleri istenmeyen adam ilan etmeli” dedi. Bu açıklamayla gerginlik iyice artarken, Kliçko, dün geri adım atarak sekiz saatlik ateşkes ilan ederek süreyi uzattı. Kliçko, göstericilere seslendiği konuşmasında, “Barikatlar yerinde kalsın. Ama görüşmeler bitene kadar sakin olun. Yanukoviç, gözaltına alınan göstericileri serbest bırakmaya başladı. Hükümet geri adım atmak zorunda” dedi. Kliçko’nun açıklamasının ardından göstericiler, ateşe verdikleri, Kiev’i kara bulutlarla kaplayan lastiklerini söndürdü.

 

Slot Oyunları Roman";mso-bidi-font-family: "Times New Roman";color:#272727;mso-fareast-language:TR">Darbeci suçlaması

Muhalif liderler, Yanukoviç’le dün ikinci kez görüşse de uzlaşı zor görünüyor. Yanukoviç, krizi çözmek için parlamentoda olağanüstü toplantı düzenlenmesini öngören kararnameyi imzalayacağını söyleyerek, “Biliyorsunuz, son günlerde yaşanan kitlesel gösterilere şiddet karıştı. Şu anki durum en kısa zamanda düzeltilmeli” dedi. Başbakan Azarov ise göstericilerin yasal hükümete karşı darbe yapmaya çalışmakla suçlayarak, “Erken seçim yapılması gerçekçi değil” diye konuştu.

 

Krizi bitirme şansı yüksek

Yanukoviç’le bir araya gelen muhalif liderlerden Arseniy Yatsenyuk, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “ülkede kanı durduracak çözüm bulma şanslarının çok yüksek olduğunu” belirtti.

Devlet Başkanı Yanukoviç’le telefonda görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, muhataplarına, ülkedeki gerilimi düşürme ve gösterileri yasaklayan kanunu geri çekme çağrısı yaptı. Biden aksi halde bunun Ukrayna için “sonuçlarının” olacağı uyarısında bulundu.

 

Putin ve Obama’ya görev çağrısı

AB ’nin uyarıları üzerine Kiev, OHAL’den kaçınacağı garantisi verdi. SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov ise olası felaketi önlemek için Vladimir Putin ve Barack Obama ’dan arabuluculuk istedi.

 

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2014, 02:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474