banner564

Grup Yorum Mehmetçik’te

Kıbrıs onları, onlar Kıbrıs’ı çok sevdi

Grup Yorum Mehmetçik’te
banner598
İsmet ÖZGÜREN
Türkiye’de özgün müzik denilince son 30 yıldır akla hiç kuşkusuz Grup Yorum adlı gelir. Yorum, yola ilk başladığı kadroyla müzik serüvenini bugünlere taşıyamasa da sürekli yenilenen dinamik eleman  yapısı ve her kesime hitap eden müzik çeşitlemesiyle Türkiye’nin yanında KKTC dahil birçok ülkede  sevilen bir grup.  
Grup Yorum’un ilk KKTC serüveni yıllar önce “Sınırdışı”yla başlasa da KKTC halkı onlardan onlar da Kıbrıslı müzikseverlerden vazgeçmedi. Grup Yorum, adamıza  5’nci kez geçtiğimiz akşam sonlanan Mehmetçik Festivali çerçevesinde konuk oldu. Grubun konseri her zaman olduğu gibi büyük ilgi gördü. Konserde bir de ilk yaşandı. Grup Yorum’un KKTC Organizatörü Mübin Kanatlı’nın 17 yaşındaki kızı Sima kemanıyla konserin bir bölümünde Yorum’un şarkılarına eşlik etti.  Diyalog gazetesi olarak Grup Yorum elemanlarıyla konserden bir gün sonra Mehmetçik Plajı’nda konserin yorgunluğunu atarken konuştuk.  Grup en genç elemanı Sultan Kavdır, İbrahim Gökçek ve en eskilerden Ali Aracı, Kıbrıs’la ilgili düşüncelerini, yeni projeleri ve Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimini değrlendirdi.

Soru: Neden yıllarca aralıksız KKTC konserleri?

Ali Aracı: Halkı çekiyor. Kıbrıs halkı yıllarca baskı zulüm ezilmişlik yaşamış bir halk. Biz de tam bu söylediklerimin müziğini yapıyoruz bu yüzden onlar bizi biz onları çok çok iyi anlıyoruz. Yorum, Ezilen halklara Emperyalizmin insanlığı sömürüsüne karşı yıllardır yazdıklarıyla söyledikleriyle kendini hem Türkiye’de hem de yurtdışında insanlara tanıttı ve sevdirdi.

Ustaya saygı Ruhi Su albümü geliyor

Soru: Yakın gelecekte yeni proje ve konser var mı?
Ali Aracı: Grup Yorum’da dur durak yok. Şu anda üstünde çalıştığımız proje büyük usta Ruhi Su’nun türküleri, büyük bir titizlik içinde çalışmaları sürdürüyoruz, zaman vermek istemem ancak herhalde 3-4 ay içinde yeni albümümüz müzikseverlerle buluşacak. Tabi bunun yanında seneye 30 yılımızı dolduruyoruz bu da ayrı bir heyecan tabii. 30’ncu yılımızda bir dizi konserler kurguladık İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde 30’ncu yıl konserleri de tasarladık, Diyalog’u da İstanbul konserimize mutlaka bekleriz.

Soru: Grup Yorum,  çekirdek kadro olarak 12 kişi ancak sahnede çok daha kalabalıksınız. Bunun yanında halk korolarınız da sözkonusu KKTC için bir halk korosu düşüncesi olabilir mi?  

İbrahim Gökçek: Doğrudur, Grup Yorum’un çekirdek kadrosu 12 kişi ancak Yorum aslında çok kalabalık bir gruptur. Kısacası Yorum halktır, bizi besleyen de büyüten de halktır. Az önce konuşuldu 30 yıl baskıyla dışlanmayla sorguyla kolay bir zaman dilimi değil. Biz yılmadık ve yılmadıkça da halkımız bize inandı ve güvendi bu yolu birlikte yürüyoruz yani bir nevi İMECE diyebilirsiniz. KKTC’de halk korosu niye olmasın ki bu kadar bizi seven ve takibeden varken.

Soru: Grup Yorum sürekli üreten bir grup, bu kadar çok ve çeşitli malzemeyi bu 12 müzsyen mi üretiyor yoksa destek aldığınız merkezler veya kişiler var mı?

İbrahim Gökçek: Türkiye’de olsun yurtdışında olsun her Grup Yorum sever bizim birer gönüllü elemanımız. İnanmayacaksınız ancak hapishanelerden bizlere öyle şirler, sözler hatta besteler gelir ki tam bir fabrika diyebiliriz. Zaten bu gelen materlayli de almümlerimizde kullanıyoruz. Kısaca Grup Yorum’un malzeme sıkıntısı yok.
Soru: Tabii burda vatandaşın aklına takılan önemli sorulardan biri de Grup Yorum’un bu kadar ünlü ancak o denli de mütavazi yaşamı içinde bu büyük konserlerde arkasında duran gücün ne olduğu?

Ali Aracı: Bu güç halktır. Örneğin İstanbul’da bir konser mi verilecek, hemen 500’e yakın komite oluşturulur ve bu komiteler çalışmaya başlar. Kim nerden nasıl tedarik edilecek 3-4 aylık bir ekip çalışmasının ardından o büyük konser kusursuz bir şekilde gerçekleşmiş olur. Burda para olarak en fazla tutan ses düzeni ve  görsel sahne. Bunlar içinde gerekli firmalarla konserin ardından ödemek kaydıyla anlaşmalar yapılır ve gerekli meblağ da ilgili firmaya gününde ödenir.
Türkiye Cumhurbaşkanı’nı seçti 

Soru: Türkiye önemli bir seçim sınavından geçti Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildi bu konuda yarınlar adına bir umudunuz var mı?

İbrahim Gökçek: Kesinlikle hayır. Kimin seçilmesi isim dışında çok da önemli değil, çünkü Türkiye’deki halklar yıllarca kandırılmış, itilmiş ve horlanmıştır. Yani o olmuş bu olmuş birşeyin değişeceği yoktur. Türkiye’de harekete geçmesi gereken bir solo potansiyel var esas olan bu potansiyelin nasıl ve ne şekilde harekete geçirileceğidir.

Son soru Grup Yorum’un en genç elemanı Sultan Kavdır’a. Grup Yorum’la çalışmak nasıl bir duygu?

Sultan Kavdır: Grup Yorum’lu olmak çok güzel bir ayrıcalık. Gruba katılalı çok olmadı ancak onlarla sahne almak hergün birşeyler öğrenmek insanın dünyasını büyütüyor. Şunu da eklemek istiyorum Kıbrıs insanı çok misafirperver burda olmaktan onlar için şarkı ve türkülerimizi seslendirmekten son derece mutlu oldum, davet alırsak yine gelmek isterim. Mehmetçik’in denizi de harika.

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474