banner564

Alçak saldırı

Türkiye turizminin kalbi niteliğindeki Sultanahmet’te meydana gelen patlamada, IŞİD militanı canlı bomba dahil 11 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı

 Alçak saldırı
banner598
İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda dün saat 10.20'de çok şiddetli bir patlama meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi yasa boğan patlamanın Suriyeli kökenli bir canlı bomba nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı. Türkiye'yi sarsan terör saldırısında, canlı bomba dahil 11 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.
İstanbul'un en işlek meydanlarından olan Türkiye turizminin kalbi niteliğindeki Sultanahmet Meydanı güne kanlı bir saldırı ile uyandı. Saat 10.20'de meydana gelen şiddetli patlama ile sarsılan bölgeye, çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olayın ardından Sultanahmet Meydanı çevresinde geniş güvenlik önlemi alınırken, meydan çevresine şerit çeken Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polisleri giriş çıkışları kapattı.
Kısa sürede Sultanahmet Meydanı'na gelen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu yaralılar, ambulanslarla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere çevredeki hastanelere kaldırıldı. Olay Yeri İnceleme ve Bomba İmha şube müdürlüklerine bağlı uzman polisler, patlamanın nedenini tespit etmek için çalışmaya başladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis helikopteri de Sultanahmet bölgesinde havadan denetim yapmaya başladı. Bu arada, Beyazıt-Eminönü arasındaki tramvay seferleri durduruldu. Sultanahmet Meydanı çevresi araç trafiğine kapatıldı. 

Davutoğlu: Ölenlerin hepsi yabancı
Başbakan Ahmet Davutoğlu Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin tamamının yabancı olduğunu açıkladı.
Davutoğlu Sultanahmet Meydanı’ndaki patlamaya ilişkin, "Maalesef menfur bir terör saldırısı ile tekrar karşı karşıya kaldık. Bu sabah saat 10.20 civarında bir canlı bombanın kendisini infilak ettirmesi sonucunda 10 ölü, 15 yaralı, canlı bombanın kendisini de katarsak 11 kişinin öldüğü bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık” dedi.

Canlı bomba IŞİD militanı 
Davutoğlu ayrıca saldırıyı gerçekleştiren kişinin yabancı uyruklu bir IŞİD teröristi olduğunu söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu "Saldırıda ölenlerin büyük çoğunluğu yabancı uyruklu. Saldırı tüm Türkiye'yi ve insanlığı hedef aldı. Saldırının failinin yabancı uyruklu bir DEAŞ mensubu olduğunu şu anda biliyoruz" diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Sultanahmet Meydanı’ndaki patlamaya ilişkin, "Maalesef menfur bir terör saldırısı ile tekrar karşı karşıya kaldık. Bu sabah saat 10.20 civarında bir canlı bombanın kendisini infilak ettirmesi sonucunda 10 ölü, 15 yaralı, canlı bombanın kendisini de katarsak 11 kişinin öldüğü bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık.
Her şeyden önce ölenlere Tanrı’dan rahmet diliyorum. Yaralılar için de bütün imkanlarımız ile tam bir seferberlik halinde yaralarını sarmak için çaba içindeyiz. Terör bütün dünyada mezhep, bölge ayırımı yapmadan insanlığa savaş ilan etmiş durumda. Bu alçakça saldırılar, bazen Paris, Londra…Suruç’ta, Ankara’da, İstanbul’da olabiliyor " diye konuştu.

Kanlı saldırılar son 5 yılda arttı
Türkiye’deki acılı ve kanlı terör saldırıları son yıllarda hızla artış gösteriyor. Özellikle son 5 yılda artan saldırılar daha çok Türkiye’nin büyükşehirlerinde gerçekleşiyor. Yüzlerce insanının hayatını kaybettiği terör saldırılarının en sonuncusu dün İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleşti. 11 kişinin hayatını kaybettiği saldırının bir benzeri aynı yerde bir yıl önce gerçekleşmiş ve facianın eşiğinden kıl payı dönülmüştü.


İntihar bombacıları kullanılıyor…
Türkiye’deki son yıllarda olan kanlı saldırılar daha çok intihar bombacıları vasıtasıyla gerçekleşiyor. Daha çok İstanbul, Ankara, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi büyükşehirlerin seçildiği saldırılar sonrasında vatandaşlarda ciddi tedirginlik yaşanıyor. Ankara Garı'ndaki, Hatay'ın Reyhanlı ve Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki feci saldırılar hala hafızalardaki yerini koruyor. 

Son beş yılda yapılan saldırılar
İşte Türkiye’de son 5 yılda gerçekleşen ve çoğunluğunun intihar saldırısı olduğu bazı kanlı eylemler:
12 Ocak 2016’da dün Sultanahmet Meydanı'nda saat 10.20'de Türkiye'yi yasa boğan patlamada ilk belirlemelere göre 11 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. 
10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda Barış Mitingi’ne düzenlenen saldırı, Türkiye tarihinin en kanlı bombalı terör eylemi oldu. Hain saldırıda 102 kişi hayatını kaybederken, 48’i ağır yaklaşık 200 insan yaralandı. Türkiye günlerce bu saldırıyı konuştu.
2 Ağustos 2015’te Ağrı Doğubayazıt'ta Karabulak Jandarma Karakol’una 2 ton bomba yüklü traktörle yapılan intihar saldırısında 2 asker şehit oldu, 24 kişi de yaralandı. Patlamada yüzlerce metre uzağa fırlayan parçaların isabet ettiği köylülerden hafif yaralananlar oldu.
20 Temmuz 2015’de Şanlıurfa Suruç’ta yaşanan patlamada üzerinde boma yüklü olan şahıs, bir grup gencin yaptığı basın açıklamasında kendini patlattı. 34 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 103 kişi de yaralandı. 
6 Ocak 2015’de İstanbul Sultanahmet’te IŞID militanı Diana Ramazanova Sultanahmet Turizm Şube Müdürlüğü’nün önünde elinde tuttuğu el bombalarını patlattı. Patlamada 1 polis memuru şehit olurken, 1 polis memuru da yaralandı.
11 Mayıs 2013’te Hatay Reyhanlı’da düzenlenen iki ayrı bombalı saldırı sonucunda 52 kişi yaşamını yitirdi, 146 kişi yaralandı. Bombalı araçlarla düzenlenen saldırı, o tarihe kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçmişti. 
11 Şubat 2013’te Hatay Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı’na personel lojmanlarının yakınında Suriye plakalı bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Olayda 4'ü Türk 13 kişi öldü, 26 kişi de yaralandı. 
1 Şubat 2013 Ankara Amerikan Konsolosluğu önünde bir intihar bombacısı x-ray cihazından geçerken üzerindeki bombayı patlattı. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybederken bir kişi de ağır yaralandı.
11 Eylül 2012’de İstanbul Sultangazi Karakolu’na giren intihar saldırganı x-ray cihazının yanında üzerindeki bombayı patlattı. Olay yerinde 1 polis memuru şehit olurken, 4’ü polis 3’ü vatandaş 7 kişide yaralandı.
20 Ağustos 2012’de Gaziantep’te Ramazan Bayramının ikinci günü PKK tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 4’ü çocuk 10 kişi hayatını kaybederken 9′u ağır 66 kişi yaralandı. 
25 Mayıs 2012’de Kayseri Pınarbaşı’nda Emniyet Müdürlüğü’ne PKK’lı teröristlerin düzenlediği intihar saldırısında bir polis memuru şehit oldu, 3 terörist öldü, 16 kişi yaralandı. 
29 Ekim 2011’de Bingöl’de PKK terör örgütü mensubu üzerinde taşıdığı bombayı Genç Caddesi üzerinde patlattı. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybederken 20 kişi de yaralandı.
30 Eylül 2011’de Antalya Göynük Jandarma Karakolu kontrol noktasında üzerinde bomba taşıyan bir şahıs kendini patlattı. Olay da bir uzman çavuş yaralandı.
20 Eylül 2011’de Ankara Kızılay Kumrular Caddesi'nde kaldırım kenarına park edilen otomobilde meydana gelen patlama sonucunda 5 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı.

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2016, 12:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474