banner564

Ata’nın huzurunda dua etti

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, Ankara'ya ziyaretinde ilk olarak Anıtkabir’e gitti

Ata’nın huzurunda dua etti
banner598
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, üç günlük resmi ziyaret için Ankara'da. İlk ziyaretini dün Anıtkabir'e gerçekleştiren Papa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı. Papa, tören kıtasını Türkçe selamladı. Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'ya ait özel uçak dün saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu.
Papa Francis, ilk ziyaretini Anıktabir'e gerçekleştirdi. Papa, Atatürk'ün mozelesine çelenk koydu. Papa, Atatürk'ün huzurunda dua etti.
Anıtkabir özel defterine yazan Papa, programında olmamasına rağmen Anıtkabir Müzesi'ni gezdi.Papa Francis, müzedeki bazı eserler hakkında yetkililerden bilgiler aldı.


Saray'da ilk resmi tören
Anıtkabir'deki tören sonrası Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Papa Francis'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kapıda karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizde ve dünyada barış umutlarını çoğaltacak, çok önemli, çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar, sadece Türkiye'ye sadece Vatikan'a değil tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde yankı bulacaktır.  Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf, hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır" dedi.
"Saygıdeğer misafirimiz" diye hitap ettiği Papa Franciscus ile dünyanın ve bölgenin tüm meselelerinin ele alındığı çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetlerarası görüşmede de bölgede ve dünyadaki gelişmelerin ele alındığını aktardı.


Papa: Türkiye göçmenlere kucak açtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından konuşan Papa Francis de Türkiye’de bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu: 
“Doğal güzellikler tarihi açıdan zengin antik medeniyetin izleri ile dolu iki kıta arasında köprü vazifesi gören ülkenizi ziyaret etmekten memnuniyet duyuyorum. Burası ilk 7 kilise konseyine evsahipliği yapmıştır. Sizinle burada bu dostluk karşılıklı olmak benim için mutluluktur. Bu diyalog döneminde Papa'lık temsilciliği yapan ve sonra temsilci olan 23. Papa Yohanna tarafından yapılmıştır. bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Bir çok ortak unsurumuz var. Bu diyalog sükunetle değer vermeli farkılılıkları değer olarak görmeliyiz. Barışı sabırla ileri götürmeliyiz.  Bu vatandaşların birbirlerini daha kolay şekilde kardeş ve yoldaş olarak kabul edeceklerdir. Böylece her seferinde yanlış anlaşılmalardan uzak duracak ve işbirliğini destekleyeceklerdir. Din ve ifade özgürlüğü herkese garanti edilmelidir ki barışın işaretidir bu. Dostluk böyle yeşerecektir. Ortadoğu Avrupa ve tüm dünya bu yeşermeyi bekliyor. Özellikle ortadoğu çok uzun yıllardır kardeş katlinin yaşanıdğı savaşlara sahne olmaktadır. Bir savaş sanki başka bir savaşı doğurmaktadır. Bu yüzden de bu barış yetersizliği nedeniyle daha nekadar acı çekmek zorunda kalacak Ortadoğu? Durumun sanki daha iyiye gitmeyeceği gibi bu çatışmalara göz yummamalıyız. Bu yaklaşım sadakat sabır ve kararlılıkla tüm müzakere yollarını kullanmaya varır. Böylesine yüce ve acil bir amaca ulaşmak için dinler arası diyalog büyük katkı sunar. Bütün insanlık onurunu ciddi derecede aşağılayan ve dini araç olarak kullanan her türlü terörizm bertaraf edilir. Fanatizme kökten dinciliğe karşı gelinmelidir.  Bugüne kadar ne yazık ki çatışmalara tanık olduk. Özellikle Suriye ve Irak'ta. Terör eylemmleri hala aralıksız devam etmektedir. Tutuklular ve farklı etnik insanlara karşı en basit kurallar bile çiğneniyor. Türkiye cömert davranarak pek çok göçmeni misafir etti. Uluslararası camianın bu göçmenlere yardım etmesi ahlaki bir mecburiyettir. Uluslararası hukuka saygılı olmak kaydıyla sorunun çözümü için sadece askeri cevap yeterli olmayacaktır. Karşılıklı güvene dayalı ortak ve güçlü bir çaba gereklidir. Bu çaba kalıcı barışı güçlü kılacak kaynaklarımızı silaha değil insan onuruna karşı gerçek savaşlara yöneltecektir. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyorlar. Her şeye kadir olan Tanrı Türkiye'yi kutsasın ve yüceltsin.
Papa daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2014, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474