banner564

Belirtilen rakam dudak uçuklatıyor

Türkiye’yi ziyaret eden Putin ile Erdoğan arasında imzalanan ticaret anlaşmasında belirtilen rakam dudak uçuklatıyor:

Belirtilen rakam dudak uçuklatıyor
banner598
Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok ticari anlaşmaya imza attı. İki ülke arasında 35 milyar dolarlık ticaret hacminin 2020 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Rusya Devlet Başkanı Putin'den doğalgaz açıklaması geldi 1 Ocak itibariyle doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim yapılacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’ye günübirlik önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Putin, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Esenboğa Havalimanı'nda resmi törenle karşılandı. 

Putin Anıtkabir’de 
 Putin’in, Ankara ziyaretinde ilk durağı  Anıtkabir oldu.
Aslanlı Yol'dan yürüyen Putin, Atatürk'ün mozolesine üzerinde Rusya bayrağının renkleri mavi, beyaz, kırmızı şerit bulunan ve kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi bıraktı. 
Putin, Anıtkabir özel defterine, şunları yazdı:
"Rusya, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına derin saygı duyuyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanının ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin kurulmasında ortaya koyduğu katkıyı çok değerli buluyoruz.
Türk halkına saygılarımla..."

Erdoğan-Putin görüşmesi
Putin, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti.
Rus ve Türk bayraklarını taşıyan atlı süvariler eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelen Putin'i, Cumhurbaşkanı Erdoğan sarayın ana giriş kapısında karşıladı. 
Erdoğan, Putin ile bir araya geldi.  Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Baş başa görüşmenin ardından, iki liderin başkanlık yapacağı Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 5. Toplantısına geçildi.

Ortak Basın Toplantısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını belirterek Türkiye'nin enerji talebinin büyük çoğunlukla Rusya'dan temin ettiğini söyledi. 
Erdoğan, Türkiye'nin ticari hacimde Türkiye aleyhine açıklığı gidermek amacında olduklarını söyledi.  Rusya'dan yurt dışı ziyarette Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını, bununla birlikte Akkuyu Nükleer santrali ile ilgili geniş detaylı çalışma yaptıklarını anlatan Erdoğan, Türkiye'den 200 dolayında öğrencinin nükleer alanında Rusya'da eğitim aldıklarını söyledi.

Erdoğan şunları söyledi:
“Diplomatik temsilcilerin durumunu ele aldık. Enerjide atılacak adımlar konusu bir başka önemli konu. Ayrıca Güney Akım konusunu da ele aldık. Hazırlanan ön mutabakatı kesin mutabakata çevirme hedefindeyiz. 
Bölgesel sorunları ele alma fırsatımız oldu. DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerine yönelik konuları ele aldık. Bununla birlikte Irak ve Suriye konusunu ele aldık. 
Kırım Tatarları soydaşlarımızla ilgili konuyu ele aldık. Kırım halkına yönelik bugüne kadar verilmeyen hakları verilmesi konusunda güvence verdiler. Yerleşim konusunda da yardımcı olacaklarını belirttiler.
Ukrayna'daki krizin uluslararası hukuk temelinde çözülmesi, Minsk mutabakatı konusunda herkesin kararlara uymasından yana olduklarını belirttiler.
Krizlere çözüm üretme konusunda ortak gayretleri gördük”.

Putin'den açıklama: 
“Türk mevkidaşlarımızla görüşmelerimiz çok yapıcı ve verimli kapsamlı oldu. Birçok önemli belge imzalandı. Türkiye, Rusya için Almanya'dan sonra en fazla ticari işbirliği içinde olduğu ülkedir.  Enerji alanı, ikili işbirliğinin çok önemli bir konusudur. Türkiye piyasasına hem doğalgaz hem petrol ve petrol ürünleri tedarik ediyoruz. Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için, Gazprom'un mavi akım kapasitesini artırma düşüncesindeyiz. Karadeniz üzerinden geçecek Güney Akım projesinde Bulgaristan'da izin alamadığımız için projeye şimdilik başlayamayacağız. Bu nedenle projeyle ilgili düşüncemizi yeniden ele alacağız. Türkiye topraklarında tüketiciler için yeni enerji akım hattı oluşturulması düşüncesindeyiz. 1 Ocak itibarı ile doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız.Akkuyu nükleer santral projesini etraflıca görüşmelerde bulunduk”. 

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2014, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474