banner564

"Çocuk Gelinlere Hayır"

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği anlamlı bir sergi düzenledi

banner598

   Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, çocuk yaşta evliliklere dikkati çekmek üzere İç Anadolu Bölgesi turnesinde Konya'da "Çocuk Gelinlere Hayır" sergisi açtı.

Konevi Kültür Merkezi'nde açılan sergide, Türkiye'nin dört bir yanından çocuk yaşta evlenmiş kız çocuklarının dramları sergilendi. Ailelerince zorla evlendirilen küçük yaştaki kız çocuklarının, evlilikte gördükleri sıkıntıların ve şiddetin anlatıldığı fotoğraflar, ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

   Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Başkanı Halime Gürel, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her bir bölgesinde çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadıklarına dikkati çekmek üzere sergi açtıklarını söyledi.

   Dernek faaliyetlerinin amacının çocuk yaşta evlilikleri önleme üzere çözüm yolları aramak olduğunu aktaran Gürel, "2006 yılından beri derneğimiz ülkemizi karış karış dolaşıyor. Erken yaşta zorla evlilikler, çocuk yaşta evlilikler ve çocuk Slotbar gelinler üzerine algıda seçicilik yarattı, Türkiye'nin gündemine taşıdı" diye konuştu. 

 

İl il dolaşıyorlar

 

   Gürel, Konya'nın çalışmalarında pilot il olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Sorunun çözümüne yönelik 'ne yapabiliriz' diye il il dolaşıyoruz. Buradaki çareyi, Konya'dan tüm Türkiye'ye taşımayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda dünyadaki birçok ülkeye de gittik. Bangladeş, Nijerya, Hindistan, Belçika ve Hollanda olmak üzere, 'dünyada bu sorun nasıl çözülüyor' sorusuna cevap bulmaya çalıştık. Çocuk yaşta evlilik, kadının ölene kadar sırtından arkasından yüreğinden silemeyeceği bir yorucu hayat demek, onu yok saymak demek, insan hakları ihlali demek... Bütün Konyalıları buraya davet ediyorum, bu fotoğraflara bakmalarını istiyorum. Burada bir de stant açtık, gezdiğimiz illerde çocuk gelinlerin anıları, hikayeleri yer alıyor. Ziyaretçilerimiz, hikayelerini bizimle özel olarak paylaşabilirler. Bunları yaşayan kadınlar, bununla nasıl baş ettiler. Bir ülkenin gelişmişliği mutlu kadınlardan geçer. Bu sergide, 'neler olmuş neler yaşanmış ve ben de neler yapabilirim' diyen kadınlar arıyoruz."

    Konya Valisi Muammer Erol ise açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de çocuk yaşta zorla evlilikler gibi sosyal sorunların yaşanmamasını temenni ettiğini belirterek, "İnsanların, doğuştan sahip oldukları hakları, hiçbir engellemeye, kısıtlamaya uğramadan kullanabilmelerini diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Etkinliğin 5 Ocak'a kadar ziyaretçilere hizmet vereceği bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2013, 01:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473