banner564

Dünya mirasına girecek

Van'ın 5 bin yıllık tarihi, yaşamı, üretim biçimi ve mimari yapısının gözlemlenebildiği Van Kalesi'nin, UNESCO için başvuru yapıldı

Dünya mirasına girecek
banner598
Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras listesine alınması için başvuruda bulunduklarını belirtti.
Aktuğ, yaptığı yazılı açıklamada, Urartu'nun M.Ö 1'inci bin yılda krallığını ilan ettiği Van Kalesi'nin, başkent niteliğiyle Demir Çağ Anadolu'sunun en önemli ve etkileyici kenti olduğunu, bugün halen büyük oranda ayakta kalan Urartu anıt yapılarının "başkent" niteliğini koruduğunu bildirdi.
Gerek mimari gerekse bölgeye getirdikleri yeni yaşam ve üretim biçimleriyle Urartuların Doğu Anadolu ve Kafkasya'da devrim niteliğinde dönüşümler yarattığını ifade eden Aktuğ, şöyle devam etti:
"İşte bu dönüşümün ilk adımlarının atıldığı, bu dönüşümün tüm maddi kültür kalıntılarından örnekleri barındıran yegane yerleşme Van Kalesi/Tuşpa kentidir. Urartu'nun bütün özgün karakterini barındıran, Urartu'nun kuruluşunu ilan ettiği bu Demir Çağı başkentinin Kültürel Miras Programına alınması, 5 bin yıllık tarihsel sürece tanıklık eden alanın korunması, yaşatılması ve farkındalığının artması noktasında büyük katkı sunacaktır. Tarihi, sanatsal ve kültürel değerleriyle anıt kabul ettiğimiz Van Kalesi'ni, korumaya yönelik alınacak önlemlerle, sadece Türkiye'ye değil dünyaya tanıtıp yaşatılmaya gayret edeceğiz."

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2015, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473