banner564

‘Fatih’ yolda

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi, Akdeniz’deki araştırmalara yakında başlıyor 

‘Fatih’ yolda
banner598

 Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Akdeniz’e uğurlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dilovası’nda limanda gerçekleştirilen "Sondaj Gemisini Akdeniz'e Uğurlama Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk yerli sondaj gemisi olma özelliğini taşıyan geminin adını tarihten aldığı güçlü mirası yaşatması adına "Fatih" koyduklarını söyledi.

"Fatih Sultan Mehmet Han nasıl ki bir çağı kapatıp diğerini açtıysa, bu gemi de bugün vira bismillah diyerek Türk petrol ve gaz sondajcılığında yeni bir çağ açacak." diyen Albayrak, gemiden herkesi sevindirecek güzel haberler almayı beklediklerini ifade etti.
Bugünün Türkiye için gurur günü olduğunu dile getiren Albayrak, "Türkiye'nin enerji tarihinde yeni bir döneme hep birlikte şahitlik ediyoruz. Kendi sondaj gemimizle, kendi mühendisimiz ve yerli ekipmanlarımızla derin deniz sondajlarımıza başlıyoruz." diye konuştu.
Albayrak, Akdeniz'deki ilk deniz kuyusu projenin tamamına yakınının Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) mühendisleri tarafından tasarlandığını kaydetti.

Kuyuları açacağız
Sondaj operasyonlarının yönetiminde ağırlıklı olarak Türk mühendislerin görev alacağını aktaran Albayrak, şunları söyledi: Dünyanın en gelişmiş ultra derin deniz sondaj gemisiyle birlikte artık biz de küresel anlamda bu sektörde daha etkin konuma ulaşacağız. Teknolojik altyapı ve iş güvenliği ekipmanları noktasında da dünyanın en üst klasmanındaki gemimizle denizlerdeki varlığımız, özellikle de Akdeniz ve Karadeniz'de çok daha fazla hissedilir olacak. Barbaros ve Oruç Reis gemilerimiz arayacak, sismik manada tüm altyapıyı tamamlayacak. Fatih gemimizle de kuyuları inşallah teker teker açmaya başlayacağız. 12 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kabiliyetiyle derin deniz sondajları noktasında yeni rekorlara imza atacağız. Denizlerde petrol ve doğalgaz neredeyse, Fatih gemimizi bu dataların ardından oraya göndererek, kuyularımızı kazmaya başlayacağız. Gün gelecek Akdeniz'de, Karadeniz'de, gün gelecek Ege ve Marmara'da aramalarımızı yapacağız. Tüm hazırlıklarımız tamam. 

İkinci gemi müjdesi
Albayrak, bu noktada bir müjdeli haberi daha paylaşmak istediğini dile getirerek, Türkiye'nin bayrağını hem Akdeniz'de hem Karadeniz'de dalgalandırmak için bir sondaj gemisinin yeterli olmayacağını belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473