banner564

Gündem Suriye

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefonda görüştü

Gündem Suriye
banner598

   Türkiye  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile Suriye konusu ve Cenevre-2 Konferansı hazırlıklarına ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

   Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre görüşmede, Suriye konusu ve Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları ele alındı. Suriye muhalefetinin Cenevre-2 Konferansı'na katılımına yönelik karar alma sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

   Görüşmede ayrıca Cenevre-2 Konferansı'nın mahiyetinin değiştirilmesine yönelik Rusya'nın son açıklamaları hakkında karşılıklı endişeler paylaşıldı.

Davutoğlu ve Kerry arasında, 22 Ocak'ta yapılması planlanan toplantıya sayılı günler kala yoğun bir telefon diplomasisi Nakitbahis yaşanıyor. İki bakan son dört günde üç kez telefonda görüştü.

 

Genel Sekretere yazılan mektup

   Suriye rejimi, Cenevre-2 Konferansı'na katılmaları konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a gönderdiği mektupla, "konferansın gündeminin terörizm olması koşuluyla katılacakları" yönünde girişimde bulunmuştu. Bu girişim, Rusya tarafından da desteklenmişti.

   Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuyla ilgili, "Bu, Suriye ile ilgili Cenevre-1'de alınan temel prensip kararlarına aykırı. Aslında bu, 'katılmayacağım' demektir. Hem ön şart olmaksızın 'katılacağım' diye aylarca bir propaganda yapacaksınız hem de toplantıdan kısa bir süre önce Ban Ki-Mun'a yazılan cevabi mektupta, terörizm gibi bir sonuç olan ama şimdi sebep olan, rejim saldırılarına atıfta bulunmayan ve Cenevre-2'ye zemin teşkil eden, Cenevre'deki en temel yani tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi kurulması kararına tamamen taban tabana zıt bir cevap vereceksiniz. Bunun ortaya çıkmasından sonra tabii çok ciddi tepkiler oldu" değerlendirmesini yapmıştı.

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2014, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473