banner564

Gurura ortak oldu

Cumhurbaşkanı Akıncı dünya liderleriyle birlikte İstanbul Havalimanı’nın açılışına katıldı

Gurura ortak oldu
banner598

 Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı'nın ilk fazı görkemli bir açılış ile gerçekleştirildi. Cumhuriyet’in 95’inci kuruluş yıldönümünde yapılan açılışa vatandaşların yanı sıra dünyanın dört bir yanından 50'nin üzerinde üst düzey konuk katıldı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak, İstanbul Havalimanı’nın açılış törenine katıldı. 

Yeni havalimanının ilk etabının açılışına, ulusal ve uluslararası medya kuruluşları da ilgi gösterdi. Sabah saatlerinden itibaren yeni havalimanına giden ulusal ve uluslararası medya kuruluşları, geniş haberci kadrosuyla açılışı takip etti.
Açılış öncesinde Okay Temiz ve Roman Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Orkestrası konser verdi. Sahnede yer alan dev ekrana, İstanbul'un tarihi ve turistik mekânlarının fotoğrafları yansıtıldı.
Bir akrobasi grubunun, terminaldeki gösterileri de konuklar tarafından ilgiyle izlendi.
Yaklaşık 30 ambulansın konuşlandırıldığı havalimanında, 100'ün üzerinde sağlık çalışanı, 10 UMKE ekibi ve çok sayıda güvenlikçi görev yaptı.
Birçok siyasetçinin yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Tuluyhan Uğurlu, Orhan Gencebay, Sevim Emre, Oktay Kaynarca, Aziz Yıldırım, Ali Ağaoğlu, Ferit Şahenk, Yavuz Bingöl, Şafak Sezer, Burcu Esmersoy, Demet Şener de açılışa katıldı.
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Museviler Hahambaşı İsak Haleva Süryani Ortodoks Kilisesi Mor Filiksinosu Metropolit Yusuf Çetin de açılış için oradaydı.
Ayrıca açılışa katılan bazı THY uçakları da havalimanına iniş yaptı.

Erdoğan: Büyük eser
Erdoğan ve beraberindeki liderler, kürsüdeki dümeni hareket ettirip, dev ekrana simülasyonla yansıtılan uçağı havalandırarak, İstanbul Havalimanı'nın ilk fazının açılışını gerçekleştirdi. 
Başta Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan olmak üzere TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan birer konuşma yaptı.
Konuşmasında yeni havalimanının adının İstanbul olacağını açıklayan Erdoğan, “Bugün iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Havalimanının tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümünün gururunu da yaşıyoruz” dedi.
Erdoğan'ın açıklamasında şunları söyledi:
"İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük esere işte bunun için adını 'İstanbul' verdik.
Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecek. Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanı'nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul'umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir.”

Tüm etaplar 2028'e kadar tamamlanacak
“İstanbul Havalimanı'nın ilk etabı 90 milyon yolcu kapasiteli, bu 200 milyona kadar çıkabilecek” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
“Tüm etapların 2028'e kadar tamamlanması öngörülüyor. Bu havalimanımız 10 yıl boyunca büyümeye devam edecek. Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetler için 120 bin kişi görev yapacak. Şehir merkezine karayolu, raylı sistem ve deniz yoluyla alternatifli ulaşım imkânları sağlanacak. Bu proje yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon avro. Devlete ödenecek 22,1 milyar avro olmak üzere. Toplam 32,4 milyar avro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İstanbul Havalimanı'nı sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız bir büyük hizmet olarak görüyoruz. Havalimanı hem mimarisi hem inşası hem işletmesi hem finansmanıyla gerçekten ülkemizin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir projedir.
Atılımlarla, havacılık sektörümüzün cirosu 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir. Enerji ve su verimliliğinde yüzde 40 tasarruf sağlayacak özellikleri ve teknoloji ağırlıklı yönetimiyle burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak faaliyet gösterecektir.”

Yıldırım: Hedeflerden birisi daha gerçeğe dönüştü
Törende konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım da, büyük bir projenin daha hayata geçirildiğini ifade etti. Yıldırım,  "Bu eserin isimsiz kahramanları mimarlar, mühendisler ve 7/24 çalışan işçilerimizdir. En büyük tebriki onlar hak ediyor. Çalışmaktan uslanmadık, eleştirilerden yılmadık, 'inat da murattır' diyerek hamdolsun bugünlere ulaştık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedeflerinin birisi daha bu açılışla birlikte gerçeğe dönüşmüştür" ifadelerini kullandı.

Cengiz: En büyük havalimanı olma yarışımız başlıyor
İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz de törendeki konuşmasında, dünyanın en büyük havalimanı olma yarışının başladığını vurguladı. Cengiz, Bu yarış, 2026'da pist ve yolcu sayısı, terminal büyüklükleri ve günlük hava trafiği açısından dünyanın en büyük havalimanı olma yarışı. Hedef,  bu yıl için 70 milyon olan yolcu sayısını 2026 yılında 150 milyon seviyesine taşımaktır” dedi.

Bakan Turhan: Dünya nüfusunun üçte biri İstanbul’a bağlanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı sayesinde dünya nüfusunun üçte birinin İstanbul'a direkt bağlanacağını ve bu havalimanını kullanarak dünyanın her yerine ulaşabileceğini belirterek, "Hedefimiz; birkaç yıl içinde en yoğun havalimanları sıralamasında ikincilik, tüm etaplar tamamlandığında da liderlik koltuğuna oturmak" diye konuştu.

Açılışa katılan yabancı devlet adamları
Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar  Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474