banner564

Kriz olmamalı

Başbakan Davutoğlu, Suriye sorunu nedeniyle Türkiye-Rusya ilişkilerinin etkilenmemesi gerektiğini söyledi

Kriz olmamalı
banner598
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Suriye üçüncü bir ülke. Üçüncü bir ülkede yaşanan gelişmeler dolayısıyla Türkiye-Rusya ilişkisi etkilenmemelidir. Üçüncü bir ülkeden bize dönük ihlaller konusunda da Türkiye her zaman hava sahasını korumak için güvenlik tedbiri alır. Bu konuda da herhangi bir izahat verme durumunda değiliz. Bundan sonra olayların gelişim seyri konusunda da her türlü iletişime, konuşmaya, diyaloğa da açığız" dedi.
   Davutoğlu, A Haber'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
"Başika'da kalan askerimiz kendi güvenliğini sağlayacak sayıda mı?" sorusuna Davutoğlu, "Tabi" karşılığını verdi.
   Davutoğlu, "Gerektiğinde, buraya yeniden takviye yapılacak mı?" sorusu üzerine, "Şartlar son derece dinamik, şartlar ne gerektiriyorsa o yapılır" diye konuştu.
   "Bir anlaşmadan bahsediliyor. Asker çekmekten öte bir şey var mı bu anlaşmada?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Irak Hükümetine müsteşarlarımız çok net bir mesajla gittiler; 'Türkiye her türlü işbirliğine hazırdır, DEAŞ'a karşı mücadele bağlamında. Türkiye'nin bu anlamda herhangi bir gizli gündemi yoktur.' Bu işbirliği bağlamında da Irak'la hem anlaşma yapmak hem birlikte faaliyet yapmak konusunda da kapımız açık. Bu konuda Türkiye'nin herhangi bir ön yargısı olmadığı gibi kaygısı ve çekincesi de yoktur. Irak Hükümeti ile yüz yüze görüşerek, bunları çözebileceğimize inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
   Davutoğlu, "Musul'a ortak bir operasyonun bu çerçevede olup almayacağının" soruna, "Musul'a dönük olarak koalisyon tarafından yürütülen bir yılı aşkın süredir bazı çalışmalar var. Bizim için esas olan Musul'da istikrarı sağlayacak, daha sonra da Irak'ın bütünlüğünde istikrarı sağlayacak şekilde, meşru Irak güvenlik güçlerinin takviye edilmesi, güçlendirilmesidir" dedi.
   "Rusya, Türkiye ile yüksek tansiyonlu bir ilişki sürdürme eğiliminde. Bu iş nereye varacak?" sorusu üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin en başından beri açık ve ilkeli bir politika takip ettiğini söyledi.
Davutoğlu, Türkiye'nin hava sahasını korumak amacıyla, karşı bir tepkide bulunduğunu anımsatarak, silahlı kuvvetlerin, kendi hava sahasını koruma dolayısıyla, özür ya da tazminat gibi bir uygulamaya muhatap kılınamayacağını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2015, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474