banner564

Önemli bir fırsat yakalandı

Türkiye Barış Meclisi tarafından Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin katılımıyla, Çözüm Süreci Yolunda İstişare Toplantısı düzenlendi

Önemli bir fırsat yakalandı
banner598
Türkiye Barış Meclisi" tarafından Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin katılımıyla "Çözüm Süreci Yolunda İstişare Toplantısı" düzenlendi. Türkiye Barış Meclisi’nin Haliç Kongre Merkezi'ndeki toplantısının açılışında konuşan Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, önemli bir fırsat yakalandığını belirterek, bunun kalıcı ve adil bir barışa dönüşmesi için "çözüm süreci" diye adlandırılan sürecin başlangıcından bu yana etkin bir biçimde sonuçlanması için çaba gösterdiklerini söyledi.  Yaklaşık 20 ayı geride bırakan sürecin, Türkiye'yi kalıcı barışa bir an önce ulaştırmasını her şeyden önemli gördüklerini dile getiren Tahmaz, toplantıda, "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun"un çıkmasından sonra nelerin yapılabileceğine ilişkin gelişmeleri konuşacaklarını anlattı. Tahmaz, "Çıkmış olan mevcut yasanın, 'Ya bundan bir şey olmaz" diyerek, elimizin tersiyle itmenin de 'Ya yasa çıktı sorun çözülüyor' diye rehavete kapılmanın da sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bu yasanın nasıl uygulanacağı, çözüm süreci açısından önemlidir. Türkiye'nin barışı açısından önemlidir" değerlendirmesinde bulundu. 

“Dünyada bu süreçler yaşanarak çözüldü”
Yasanın nasıl sağlıklı ve verimli ilerleyebileceğini, çözümün sonuçlandırılmasına ilişkin hangi adımlarla yürütülebileceğini görüşeceklerini aktaran Tahmaz, şöyle devam etti: 
"Hükümetin bu konuda hazırlık yaptığından, basından ya da hükümet yetkilileriyle görüşmelerimiz dolayısıyla biz de bilgi sahibiyiz. Buna 'sivil toplum örgütü ya da yurttaşlar olarak nasıl katkı sağlayabiliriz?' bunu konuşacağız. Bizim açımızdan tartışılabilecek öncelikli birkaç konu var. Çözüm sürecinde bizim de sıkça dillendirdiğimiz taleplerimize, yaklaşımlarımıza ya da sorunlarımıza parmak bastığı için bu konuları önemsiyoruz. Birincisi basına da yansıdı. Bizim 20 aylık süreçten de elde ettiğimiz deneyim olarak, 'üçüncü göz', 'izleyici heyet', adına ne dersek diyelim... Bu sürecin kendisinde de bunun ihtiyacını çok yakından hissettik. Bölgelerdeki olaylarda, tekil olan olaylarda... Bunlara girmeyeceğiz ama üçüncü göz denen bir şey olsaydı, bazı sorunlarımızı daha hızlı aşabilirdik, bazı yaralarımızı daha hızlı iyileştirebilirdik diye düşünüyorum." 
Tahmaz, sürecin ilerlediğini kaydederek, "Sıkıntılı ilerliyor, sorunlu ilerliyor. Nasıl tarif edersek edelim ama bütün dünyada bu sorunların benzer süreçler yaşayarak çözüldüğünü, kalıcı çözüme böyle ulaşıldığını bilerek, bizim için belki küçük ama sorunun çözülmesi için büyük adımları zamanında atmaktan, görevlerimizi zamanında yerine getirmekten geçtiğini hatırlatmak istiyorum" dedi.   Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Mithat Sancar, Doğu Ergil, Levent Korkut, Kezban Hatemi ve Sibel Eraslan gibi isimlerin katıldığı toplantı, açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2014, 09:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473