banner564

“Stratejik dostuz”

Azerbaycan’da sevgiyle karşılanan Ahmet Davutoğlu, iki ülke ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu

“Stratejik dostuz”
banner598
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki temasları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına ait Türk Okulu’nu ziyaret etti.
Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, kent merkezinde blunan ve 1992 yılından beri faaliyette bulunan Bakü Türk Okulu’na geçti.
Davutoğlu, ana sınıfından liseye kadar eğitim verilen okul binası önünde, öğrenci ve öğretmenler tarafından karşılandı.
Ellerinde Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan anasınıfı  öğrencileriyle bir süre sohbet eden Davutoğlu, bazı çocukları kucağına alarak sevdi. Davutoğlu, öğrencilerden bir ağızdan "Çok yaşa Azerbaycan, çok yaşa Türkiye" demelerini istedi. Davutoğlu, isteğini yerine getiren öğrencilerle bir süre daha ilgilendikten sonra okul binasına geçerek incelemelerde bulundu.
Başbakan Davutoğlu, okuldaki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

“70’li 80’li yıllardaki hayalim...”
Azerbaycan’a yaptığı resmi ziyaret vesilesiyle Bakü Türk Anadolu Lisesi'ni ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Davutoğlu, gelenekselleşmiş dostluğun ifadesi olarak, Türkiye ve Azerbaycan'da görevi üstlenen bütün liderlerin karşılıklı ziyaretlerde bulunduğuna dikkati çekti. 
Davutoğlu, 70'li ve 80'li yıllarda gençlik dönemlerini müstakil bir Azerbaycan'da bulunma rüya ve hayalleriyle geçirdiklerini anımsatarak şöyle konuştu:
"Bugün cuma namazında oradaki kardeşlerime hitap ederken de söylediğim gibi, o rüyalardan, hayallerden bugünkü gerçekliğe gelmiş olmak ve o zaman bir radyo dalgası üzerinden 'Acaba Bakü'den bir ses duyabilir miyim' diye hasretle çevirdiğimiz o dalgaların arasından bugün o dost ülkeye, asli yurdumuza başbakan olarak dönmenin mutluluğunu yaşıyorum. İçeride öğrencilerimizle bir araya geldik ve onların da bunu nasıl güçlü bir bilinç halinde yaşadıklarını görmekten mutlu oldum, ayrıca o kadar derin anlamlı resim sanatı gördük ki küçük kızlarımızın ve erkek çocuklarımızın ne kadar güzel sanat eserleri verdiğini görmekten de büyük mutluluk duydum. Büyükelçiliğimize de talimat verdim bu resimler büyükelçiliğimizde sergilenecek."
Davutoğlu, okulda emeği geçen bütün öğretmenlere ve yardımcı olan yetkililere teşekkür etti. 

Suriye sınırındaki gelişmeler 
Bir gazetecinin Suriye sınırındaki göçmenlerle ilgili sorusu üzerine ise Davutoğlu, önceki gün gerçekleştirilen çözüm süreci toplantısında konuyla ilgili muhtemel senaryolar üzerinde durduklarını ifade etti. 
Davutoğlu, konuyla ilgili AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'la görüştüğünü hatırlatarak, "Bütün ilgili arkadaşlara bu konuda her türlü tedbirin alınması ve orada mahsur kalan, güvenilir bir sığınak arayan kardeşlerimize yardımcı olunması talimatını vermiştik. İlk aşamada hedefimiz, tabii bu kadar olayların tırmanması ihtimalini gözettik ama, ilk aşamada ihtiyaç hissedilen şey insani yardımdı, sınırda insani yardımdı. Valilerimiz dün akşam itibarıyla talimatlandırılmışlardı, her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi için" dedi. 
Bugün sınırda yoğun bir talep olduğu ve yoğun bir göç dalgası olabileceği ihtimali çıktığını söyleyen Davutoğlu, yaklaşık 4 bin kişilik bir Suriyeli'nin sınıra dayandığı haberi gelince de Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ve ilgili bakanlarla görüştüğünü bildirdi. 

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2014, 09:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474