banner564

Tarihi gün

Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli Erdoğan ve Putin'in katıldığı törenle atıldı

Tarihi gün
banner598

 Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katıldığı törenle atıldı. 

Beştepe'deki törende konuşan Erdoğan, "Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz, santral elektrik ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak" dedi. Putin de konuşmasında santralin Türkiye'nin potansiyelini artıracağına dikkat çekti. Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma töreninin ardından Erdoğan ile Putin, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Toplantının ardından ortak basın açıklaması yapıldı. S-400 füze sistemleriyle ilgili açıklamada bulunan Erdoğan ve Putin, teslimatın erkene alınacağını açıkladı. 

Erdoğan: Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz
Türkiye'nin ilk nükleer santralinin inşasına resmen başlandı. Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma töreni Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla gerçekleştirildi. Putin ve Erdoğan, video konferans yoluyla Akkuyu'ya bağlanarak nükleer santralin temelini attı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: "Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu santralinin temelini burada Putin'le birlikte atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. 2017'de yüzde 7,4 büyüdük. Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu durum enerji ihtiyacımızın artması anlamına geliyor. Enerji güvenliğinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda enerjinin her alanında yatırımlar kesintisiz devam ediyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santral inşa halinde. Bugün temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. Elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecek. Petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetini daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus makamlarla çok yakın bir mesaimiz oldu. Böylesine çetrefilli bir konuda kısa sürede mesafe almamızın sebebi işbirliği ruhudur. 

Putin: Türkiye’nin potansiyelini artıracak
Putin ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Bu yenilikçi proje son derece önemlidir. Türkiye nükleer sektörünü kuruyor. Türkiye gelişmiş bir ülke, bu da Türkiye için yeni bir basamak. Güvenlik standartları da en yüksek olacak. Bu santralin devreye girmesi Türkiye'nin potansiyelini de artıracaktır. Uzmanların görüşüne göre santral Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacaktır. 350'yi aşkın şirket tedarik listesine dahil olmak istiyor. Bu projeyle her iki ülkede de iş imkanı yaratılacaktır. Yüksek kalifiyeli uzmanların yetiştirilmesinde de işbirliği yapmak istemekteyiz. 

Albayrak: Önemli bir miladı yaşıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da konuşmasında şunları söyledi: 63 yıllık rüyanın gerçekleşmesinde en önemli kavşakta duruyoruz. Bugün tarihi bir ana şahit oluyoruz. Bugün burada 20 milyar dolarlık maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük projesinin temelini atıyoruz. 7 gün 24 saat sıfır emisyonla elektrik üretimi gerçekleştireceğiz. Sanayimize milyarlarca dolarlık iş imkânı oluşacak. 

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2018, 11:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474