banner564

YPG geri çekilecek

Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşma gereğince Suriye’de 120 saatliğine harekâta ara verildi

YPG geri çekilecek
banner598

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence dün başbaşa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Beştepe’de  4 saat 20 dakika süren görüşme sonrası açıklama yapan Pence, Türkiye ile anlaştıklarını ve 120 saat içinde YPG'lilerin çekileceğini açıkladı. 

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ankara-Washington hattında ipler gerilmişken, Türkiye ABD'den üst düzey isimleri ağırladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Saat 15.40'ta başlayan başbaşa görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. 
Başbaşa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Pence'in başkanlık ettiği heyetler arası görüşme 2 saat 40 dakika sürdü.
Heyetlerarası görüşmeye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler katıldı.
Görüşmede ABD tarafında ise Pence ile birlikte Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O’Brien, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield yer aldı.

YPG 120 saat içinde çekilecek
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaparak ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını duyurdu.
Pence, Suriye'nin kuzeydoğusundan YPG'nin 120 saat içinde çekileceğini ve ABD'nin bunu sağlayacağını belirtti.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde konuşan Pence, "YPG'nin Türkiye'nin 20 mil (32 km) sınırından güvenli çekilmesini sağlayacağız" dedi ve çekilmenin başlamış olduğunu açıkladı.
Pence, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na bu süre boyunca ara verileceğini, Suriye'nin kuzeydoğusundan YPG'nin çekilmesinin ardından derhal sona erdireceğini söyledi.
Trump'ın, ateşkes sağlanmazsa Türkiye'ye çok büyük yaptırımların geleceği konusunda net olduğunu belirten Pence, "Anlaşmada, 120 saatlik bir ateşkes olduğunu, önümüzdeki 5 gün için bir ara verileceğini göreceksiniz. Biz de bu süre içerisinde yeni yaptırımlar uygulamayacağız. ABD, kalıcı bir ateşkes ortaya konduktan ve YPG güçleri, düzenli bir şekilde çekildikten sonra son dönemde bazı bakanlık yetkililerine ve bazı kuruluşlara getirilen yaptırımların kaldırılmasını da kararlaştırdı." diye konuştu.
Pence, ABD'nin, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu desteklemediğini açık bir şekilde ifade ettiğine işaret ederek şunları kaydetti:
"Trump, dostu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bunu net şekilde ifade etmişti ve ABD hafta başında Türkiye'ye yaptırımlar uygulamıştı. Başkan Trump, dün de net şekilde söyledi, dün de net şekilde ifade ettik. Şiddete son vermek, masum insanların ölmesine son vermek için yeni yaptırımlar uygulanacağını ifade etmişti.

Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değildir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin "güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul ettiğini" belirterek "Bu alanın kontrolü Türkiye'de olacak" dedi.
Çavuşoğlu, "PKK/YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için operasyona ara veriyoruz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes meşru iki taraf arasında olur" diye devam etti.
Türkiye'nin operasyona ara vereceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Şartlar gerçekleştikten sonra, yani YPG çekildikten sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD heyetiyle yapılan görüşmeye ilişkin, " Müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık" dedi. Güvenli bölge tesisi konusunda ABD ile bir sonuca varılamadığı için Barış Pınarı Harekatı'na başlandığını hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Amacımız, bölgenin teröristlerden temizlenmesiydi.  Müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. ABD tarafı, Türkiye'nin meşru güvenlik çıkarlarının korunması bakımından güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul ediyor. Buranın kontrolünün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmasında tam mutabakat sağlandı. Böylelikle ABD tarafı harekatımızın ve hedeflerimizin meşruiyetini kabul etmiş oldu." diye konuştu.
Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte herkesle bu alandaki iş birliğinin sürdürüleceğini bildirdi.

Durdurma değil, ara vereceğiz
"Diğer taraftan YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık" diyen Bakan Çavuşoğlu, "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi sürece bağlılığımızı da bugün bir kere daha teyit ettik, vurguladık." ifadesini kullandı.

İki ülkeden ortak yazılı açıklama
Türkiye ve ABD'li yetkililerin dün Ankara'da yaptığı görüşmelerin ardından iki ülke ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, güvenli bölgenin öncelikle Türkiye'nin kontrolünde olacağı, YPG'nin ağır silahlarının toplanacağı ifade edildi.
İki ülkenin ittifakı teyit edilirken, Suriye'de sahadaki duruma dair şu ifadeler yer aldı:
"Güvenli bölge, evvelemirde (öncelikle) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olacak ve her iki taraf, güvenli bölgenin her veçhesiyle uygulanmasında eşgüdümü artıracaktır.
"Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'na, güvenli bölgeden YPG'nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir. Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır.
"Her iki taraf Türkiye'nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır.
"Barış Pınarı Harekatı durdurulduğunda, Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473