banner564

Avrupa Kuş Gözlem günü için 6-7 Ekim tarihlerinde Türkiye ve Kıbrıs'ta 21 farklı noktada etkinlik düzenlendi

521 gözlemci katıldı

Avrupa Kuş Gözlem günü için 6-7 Ekim tarihlerinde Türkiye ve Kıbrıs'ta 21 farklı noktada etkinlik düzenlendi
banner598

  Doğa Derneği'nin Türkiye ortağı olduğu Dünya Kuşları Koruma Kurumu'nun (BirdLife International) 1993 yılından beri gerçekleştirdiği Avrupa Kuş Gözlem Günü etkinliğinde, 25 yıl boyunca bir milyondan fazla insan yetmiş üç milyondan fazla kuşu gözlemleme imkanı buldu. 

   Kuş Gözlem Günü'nün amacı kuşları yaşam alanlarının bir parçası olarak görmek ve doğayı doğadan öğrenme kültürünü yaygınlaştırmak. 
   Öte yandan, kuşların yılda iki kere gerçekleştirdiği uzun ve zorlu göç yolculuğuna dikkat çekmek ve yol boyunca karşılaştıkları zorluklara ayna tutmak.
   Avrupa Kuş Gözlem Günü'ne bu yıl Avrupa'dan 33 ülke katıldı. Gerçekleştirilen etkinliklere 25,066 kişi katıldı ve toplam 5,266,930 kuş gözlemlendi. Türkiye ve Kıbrıs'taki etkinlikler, Doğa Derneği ortaklığıyla 21 farklı noktada gönüllü topluluklar tarafından gerçekleştirildi. Yapılan etkinliklere 521 kişi katıldı. Bu etkinliklerde 216 farklı kuş türü ve toplam 30,670 kuş gözlemlendi. Kuş Gözlem Günü'ne en yüksek katılım 103 kişiyle İstanbul'da oldu. Gözlemlenen türler arasında dağ horuzu, kara iskete, sakallı akbaba ve turna gibi pek çok nadir kuş türü de yer aldı.

Herkes mutlu oldu

   Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: "Bu sene Kuş Gözlem Günü'nde 521 gönüllü insanını emeğiyle Türkiye ve Kıbrıs'ta 21 farklı noktada  etkinlik düzenlendi. 
   Türkiye gibi göçmen kuşların göç yolu üzerinde önemli bir yere sahip bir coğrafyada böyle bir etkinlik düzenlemek hepimizi çok mutlu etti. Türkiye barındırdığı biyolojik çeşitlilik dışında göçmen kuşların göç yolu üzerinde olması sebebiyle küresel ölçekte önemli bir konuma sahip. Bu etkinliklerde, katılan yüzlerce insanla beraber kuşları ve göç yolları üzerinde karşılaştıkları sorunları da anlamaya çalıştık. Göçmen kuşlar hepimizin ortak değeri.
     Ölüm nedenleri ise tamamen insan kaynaklı. Doğa Derneği, yaşadığımız dünyanın ayrılmaz bir parçası olan kuşların daha yakından anlaşılması ve doğal yaşam alanlarının korunması için yürüttüğü çalışmalara devam edecek. 25. Avrupa Kuş Gözlem Günü'ne katılan ve bir kuş gözlemcisi olarak doğanın korunmasına katkı veren herkese çok teşekkür ederiz.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474