banner564

Sürecin ucu açık değil

Akıncı müzakerelerde sonuç alınabilecek noktada olunduğunu ve bu kadar emeğin heba edilmemesi gerektiğini belirtti

Sürecin ucu açık değil
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde sonuç alınabilecek noktada olunduğunu kaydederek, “Bu kadar emeği heba etmemeliyiz. Herkes elini taşın altına koymalı” dedi. 50 yıllık müzakere sürecinde iki tarafın yapılmayanı yaptığını, süreci harita ve 5’li konferans noktasına getirdiğini söyleyen Akıncı, “Bu son 50 yılda olmayan bir şey. Mont Pelerin’e gidildi bir şey çıkmadı, Cenevre’ye gidildi bir şey çıkmadı’ gibi olumsuz değerlendirmelere yer yoktur kanaatindeyim” şeklinde konuştu. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile Cenevre sonrası ilk görüşmesini dün yapan Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Akıncı, Rum liderle bir sonraki görüşmesinin 1 Şubat Çarşamba günü olacağını kaydetti.
5’li konferans konusuna da değinen Mustafa Akıncı, “Cenevre Konferansı, 50 yıllık müzakere süreci gibi ucu açık, ilanihaye devam edecek bir süreç olarak algılanmamalı. Böyle bir şey olamaz. Kimsede böyle bir niyet yok. Ancak hemen 1 hafta sonra 10 gün sonra ‘bu konferans toplanıyor’ diyebileceğimiz tarih de somut olarak ortaya çıkmış değil” dedi.
2017’nin getirebileceği tehditlerin ve risklerin ortada olduğunu kaydeden Akıncı, “Süreci mümkün olduğunca kısa tutmakta ve konferansın erken zaman dilimi içinde toplanmasında yarar var. Kuşkusuz bu tek taraflı istekle olmaz, tüm ilgili tarafın en azından 5 tarafın buna hazır olması gerekecek” şeklinde konuştu.

Çipras’a Lefkoşa’dan mesaj
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın “Şu an çözüm için zemin yok” şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Akıncı şunları kaydetti: “Zemin yoksa bu zemini el birliğiyle yaratmak Yunanistan’ın da görevidir. Bu açıklamayı gördüm ama açıklamayla neyi kastettiği net değil. Bu zemini el birliğiyle yaratmak ve Kıbrıs sorunu çözmek hepimizin görevi. 3 garantörün katkısı şart. Garantörlerden biri de Yunanistan ve sürece uzun süre uzak kaldı. Bu da bir gerçek. İç ekonomik bunalımları nedeniyle müzakere sürecinde çok rol almadı ancak son aylarda ve Sayın Çipras, bu konuyla ilgi duymaya başladı. Temennimiz devam etmesi ve bu zemini el birliğiyle yaratmamız.”

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2017, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473