banner564

Mutlu döndü

Türkiye’de üst düzey temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, tam destek aldı

Mutlu döndü
banner598

Ankara’da dün üst düzey resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anavatan Türkiye’nin güçlenerek, uluslararası bir güç haline gelmesinden heyecan duyduklarını ifade ederek, "Bizim en büyük gücümüz davadaki haklılığımız ve güçlü bir

Anavatanımızın yanımızda olmasıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi davetlisi olarak beraberinde bir heyetle dün günibirlik Ankara’ya giden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile  görüştü. Görüşmelerde, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler yanında, ekonomi ve iç konular da gündeme geldi. Görüşmelerde, Kıbrıs konusunda bundan sonra atılacak adımlar üzerinde duruldu.

 

Cumhurbaşkanlığı’nda resmi karşılama

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Eroğlu, köşkün girişinde Abdullah Gül tarafından kapıda karşılandı. Cumhurbaşkanı Eroğlu için resmi karşılama töreni düzenlendi. İki Cumhurbaşkanı basına görüntü vermelerinin ardından baş başa görüşmeye geçti.
Gül-Eroğlu başbaşa görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'nde heyetlerin de katıldığı çalışma yemeğine geçildi.

Basına kapalı olan yemekte, Gül’e, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Masası yetkilileri eşlik ederken, Eroğlu’na Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Özel Temsilcisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ, Özel Kalem Müdürü Mehmet Soykurt ile Müzakere Heyeti Üyeleri Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Müdürü Güneş Onar, Gülfem Veziroğlu Sevgili, Mülkiyet Uzmanı Serden Hoca, Oğuzhan Hasipoğlu ve Cumhurbaşkanlığı hukukçusu Sülen Karabacak eşlik etti.

 

Müstesna ilişkiler ele alındı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgiye Kralbet göre görüşmelerde, Türkiye ile KKTC arasındaki müstesna ilişkiler tüm yönleriyle ele alınarak, Kıbrıs sorununun çözümü doğrultusunda BM Genel Sekreteri'nin himayesinde başlatılan son sürecin içinde bulunduğu aşama hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

 

TBMM Başkanı Çiçek ile biraraya geldi
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ankara’daki temasları çerçevesinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile de bir araya geldi.

 Eroğlu " bizim en büyük gücümüz davadaki haklılığımız ve güçlü bir Anavatanımızın yanımızda olmasıdır” derken,  TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin sorunun çözülmesi için büyük gayret gösterdiğini buna rağmen çözüme ulaşılamadığını söyledi.


Çiçek: Çözüm için Türk tarafı büyük gayret gösterdi
TBMM Başkanı Çiçek, görüşmden önce yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusunun Türkiye’nin en önemli dış politika sorunlarından olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin sorunun çözülmesi için büyük gayret gösterdiğini, buna rağmen çözüme ulaşılamadığını dile getirdi.
Sorunun çözülmesi için adadaki Türk varlığı ve devletinin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, KKTC’nin ağır bedeller ödenerek kurulduğunu söyledi.
“Bir barış olacaksa kalıcı ve adil bir barış olmalı” diyen Çiçek, çözümün siyasi eşitlik temelinde kurulması gerektiğine işaret etti.

 

TBMM olarak arkanızdayız

“TBMM olarak atacağınız her türlü kararın arkasındayız” şeklinde konuşan Çiçek, dünya kamuoyunun da bu durumun bilincinde olması gerektiğini ifade etti.
Çözüm için Kıbrıs Rum tarafının da iyi niyetli olması ve uzatılan barış elini dostça sıkması gerektiğini kaydeden Çiçek, Kıbrıslı Rumlar’dan bugüne kadar bu yönde bir adım göremediklerini, Kıbrıs Rum tarafının oyalama politikası izlediğini kaydetti.

 

Downer’in istifası...

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in “istifası” haberlerine de değinen Çiçek, böyle bir gelişmenin 2008 yılından bu yana devam eden sürecin başarısız olduğunun göstergesi olacağını belirtti.

Çiçek, referandum sürecinin, barış isteyen tarafın Kıbrıslı Türkler olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Tüm gelişmelerin Kıbrıs sorununun çözülmesine bağlanamayacağını dile getiren Çiçek, KKTC’nin her alanda gelişmesi ve refaha ulaşması için gerekenlerin yapılması gerektiğini söyledi.Çiçek Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu konuda ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti.

 

Barış suyu olacak

Türkiye’den KKTC’ye boru hattıyla getirilecek suyun, hayat suyu, barış suyu olacağını ifade eden Çiçek, su projesinin KKTC’nin 30’uncu yılında tamamlanacağı yönündeki umudunu dile getirdi.
Çiçek, suyun hem Kıbrıslı Türklere, hem de müzakere sürecine büyük yarar sağlayacağını da ifade etti. Çiçek, ayrıca, Türkiye’de hangi hükümet iktidarda olursa olsun Kıbrıs meselesinin Türkiye için milli dava olarak kalacağını ve her zaman KKTC’ye destek olacaklarını söyledi.

Eroğlu: Türk tarafı müzakereden kaçmıyor
Cumhurbaşkanı Eroğlu da, Cemil Çiçek ile uzun yıllar iyi bir dost olduklarını, yeniden görüşmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek "Sayın Çiçek'le her zaman görüş birliği içinde olduk. Bugün de ortaya koyduğu görüşler, Kıbrıs Türk Halkının benimsediği görüşlerdir " dedi.
Kıbrıs davasında her zaman haklı olduğuna inanan Türk tarafının bu nedenle müzakereden kaçmadığını belirten Eroğlu, bugün de ortak açıklama üzerinde sürekli öneri sunduklarını kaydetti.

 

14 Aralık önerimiz takdir gördü

Türkiye ile istişare ile hazırlayıp 14 Aralık'ta sundukları öneriyi uluslararası kamuoyunun takdir ettiğini ifade eden Eroğlu, ancak Rum tarafının bu öneriyi de kabul etmediğini, kağıt teatisine devam etmek istediğini kaydetti.
Eroğlu, "Bizim en büyük gücümüz davadaki haklılığımız ve güçlü bir Anavatanımızın yanımızda olmasıdır. Anavatan'ınızın güçlenmesi, uluslararası bir güç haline gelmesi bizleri heyecanlandırmıştır. Zaman zaman sorunlar olur. Bugün Anavatanımızda bazı sorunların olduğunu görüyoruz ama bunlar bizleri üzmektedir. Ancak Ak Parti hükümetinin kısa sürede bu sorunun üstesinden geleceğine yürekten inanıyoruz” diye konuştu.
Türkiye'de son 10 yıldır önemli ekonomik gelişmeler yaşandığını, bölgede önemli bir güç haline geldiğine işaret eden Eroğlu, Türkiye'nin KKTC'ye de önemli katkılarda bulunduğunu anlattı.

 

Başbakan Erdoğan ile görüştü

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TBMM Başknaı Çiçek ile görüşmesinden sonra, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık konutunda biraraya geldi.

Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından basına herhangi bir açıklama yapılmadı.
Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça hazır bulundu.

Anadolu Ajansı’na konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Türkiye ne kadar güçlü olursa KKTC de o denli rahat eder" dedi

 

Güçlü Türkiye güçlü KKTC

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin güçlü olmasının belki bazı çevreleri rahatsız edebileceğini ama Kıbrıs Türklerinin her zaman Türkiye’nin güçlü olmasıni istediklerini ifade ederek, "Türkiye ne kadar güçlü olursa KKTC de o denli rahat eder" dedi.

Çalışma ziyareti dolayısıyla dün gittiği Ankara'da temaslarını Anadolu Ajansı’na (AA)

değerlendien Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Türkiye’nin güçlü olması belki bazı çevreleri rahatsız edebilir ama biz Kıbrıs Türkü olarak Türkiye’nin her zaman güçlü olması düşüncesindeyiz. Bugün gördüğüm kadarıyla güçlü bir lider, etrafında da oldukça güçlü ekipler var. İnşallah kısa zamanda bu sorunlar aşılır. Bu başlayan ve devam eden güçlenme daha da artar. Bu, Kıbrıs Türkü olarak bizim samimi beklentimizdir" diye konuştu.

Eroğlu, Kıbrıs sorunu ve müzakerelere başlama tartışmalarında gelinen noktayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hükümetle değerlendirmek için Türkiye'de bulunduğunu belirtti.

 

Türkiye ne kadar güçlü ise o akdar huzur içinde olduk

 

"Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak Türkiye’nin her zaman desteği ile ayakta durduk" diyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ne kadar güçlü ise biz de hem müzakere masasında hem de Kıbrıs’ta o kadar rahat ve huzur içerisinde olduk, davayı beraber savunduk. Kıbrıs konusunda haklıyız. Tabi bir de Türkiye gibi bize her zaman destek veren bir anavatanımız var. Anavatanda ekonomi ne kadar güçlü olursa, demokrasi ne kadar kökleşmiş olursa, Türkiye dış dünya nezdinde bugün olduğu gücünü ne kadar daha devam ettirirse, biz de KKTC’de o denli rahat ederiz."

Ziyaretinin "Türkiye'de yoğun tartışmalar yaşanan bir zamana denk geldiğini" söyleyen Eroğlu, "Tabi Türkiye’de olanlar, Kıbrıs Türkü olarak anavatanımız bildiğimiz Türkiye’de olan her olay bizi üzmektedir" ifadesini kullandı.

 

Güçlü bir lider, etrafında da güçlü ekipler var

Türkiye'deki sorunların kısa bir süre içerisinde geride kalması temmennisini dile getiren Eroğlu, kendisinin de başbakanlık yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Zaman zaman sorunlar çıkar. İşte liderlik oradadır. Bugün gördüğüm kadarıyla güçlü bir lider, etrafında da oldukça güçlü ekipler var. İnşallah kısa zamanda bu sorunlar aşılır. Bu başlayan ve devam eden güçlenme daha da artar. Bu da Kıbrıs Türkü olarak da bizim samimi beklentimizdir.

Şu an için kısa bir süre önce başlayan tartışmaların devam etmesi, sorunların aşılamayacak noktaya gelmesi, elbette müzakere masasına oturursak bizim elimizi oldukça etkiler. Güçlü bir Türkiye, her zaman bizim garantimizdir. Onun için biz her zaman güçlü bir Türkiye beklentisi içerisindeyiz."

 

Gül ile bir de hemşehriliğimiz var

 Yaptığı görüşmelerin samimi bir ortamda geçtiğini belirten Eroğlu, özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile uzunca görüştüklerini ifade etti.

Eroğlu, "Çok samimi bir ortamda görüştük. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı ile baş başa uzunca bir süre görüştük. Benim yıllardan beri tanıdığım bir dost, bir de hemşehriliğimiz vardır. Çok samimi görüşmemiz oldu. Sonra çalışma yemeğinde yine ekipler olarak, Türkiye kanadından Cumhurbaşkanı’nın yanında, Dışişleri Bakanı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay ve heyetler vardı. Çok samimi, verimli bir toplantı yaptığımızı söyleyebilirim" değerlendirmesini yaptı.

Eroğlu, temaslarını tamamlamasının ardınan, özel uçakla KKTC’ye döndü.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 07:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474