banner564

‘Günah keçisi oldum’

KTHY çalışanlarına yapılacak ödeme konusunda hükümetle görüş ayrılığına düştüğü için Başsavcılık’tan görüş isteyen Mukayyit Emin Bilgen, kendisine yönelik eleştirilere tepki gösterdi

‘Günah keçisi oldum’
banner598
 

Züleyha KARAMAN

   Batan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanlarına yapılacak ödeme konusunda yaşanan kriz,  Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın harcama emrini imzalaması ile aşılırken, yaşanan gecikmeden sorumlu tutulan Mukayyit Emin Bilgen, Diyalog’a önemli açıklamalarda bulundu.

   Toplam 236 kişiye 8 milyon 357 bin TL tutarındaki ödeme bu sabah 08.00’den itibaren yapılacak.

   Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi Müdürü  Emin Bilgen, KTHY mağdurlarının alacaklarının ödenmesi için çok uğraştığını; Youwin ancak şimdi yaşanan gecikmeden dolayı “günah keçisi” ilan edildiğini ve Başbakanın yanlış bilgilendirildiğini  ifade ederek, yaptıkları hesaplamda bir hata olmadığını söyledi.

   Emin Bilgen, ülkeden kaçtığı yönündeki iddialara tepki göstererek, “Kaçmadım, izinli gittim, Kızımla ilgili bir konu vardı” dedi.

   KTHY çalışanlarına yapılacak ödemenin gecikmesiyle ilgili kendisinin “günah keçisi” gösterildiğini ifade eden Bilgen, “Yurtdışına kaçmadım, acil bir işim vardı, izinli gittim. Kızımın problemleri vardı, gitmek zorundaydım, kendi kendime gitmiş değilim.  Bir de ayrıca, bu konuda ben ‘olmazsam olmaz’ diye bir şey yoktu, zaten uzmanlar bu işi yapıyor, onlar çalışıyor. Müfettişlerle beraber işlemleri zaten bitirmişlerdi. Sadece ödeme kalemlerinin farklılığı konusunda bir karar verilemedi” dedi.

 

Para Türkiye’den

   Harcamaları Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın imzaladığını belirten Emin Bilgen, şöyle dedi:

   “KTYH çalışanlarına ödenecek yaklaşık 8.7 milyon TL batık bankalardan toplanarak  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ödenen para. Zaten bunun  TMSF’ye yatırılmasının amacı KTHY mağdurlarının ödenmesi idi ve bu konuda müsade alınmıştı. Bu para Türkiye kaynaklı. Zamanında Türkiye bu parayı ödedi. Biz bu konuda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Büyükelçimiz Halil İbrahim Akçay’a teşekkür ettik.”

 

Başbakan yanlış bilgilendirildi

   “KTHY mağdurlarının dertlerine derman olabilmek için uzun süredir bu konuda çalışma yaptığını, ancak şimdi günah keçisi ilan edildiğini” kaydeden Bilgen, “KTHY çalışanları ödensin diye tartışmalara giren benim, kavga eden benim. Sanırım Sayın Başbakan yanlış bilgilendirildiği için öyle bir açıklama yaptı”  ifadesini kullandı.

   Emin Bilgen, “KTHY çalışanlarına daha önce yapılan ödemelerde Maliye Bakanlığı ita amirliği görevini yaparken, bu kez neden bu görevi Mukayyitliğe gönderdi” sorusu üzerine ise şunları söyledi:

“Daha önce SKK primlerini de yine biz batık bankalardan topladığımız parayla, aynı kaynaktan, aynı talimatla aldık. Yine bu para da Türkiye’nin parası idi, 11 milyon TL civarında toplanmıştı, 9 milyon TL civarında ödeme yapıldı. Tabi Daire olarak emir gönderilmişti, KTHY tasviyesi olarak ödeme emri ve bütçeden bloke çıkarılmamıştı. Bakanlık ve Daire olarak bütçeden yetki çıkarmıştı.”

 

Başbakanlık farklı kalemleri ödeme yoluna gitti

   Başsavcılıktan istediği görüşle ilgili “konuşmak istemediğini” kaydeden Bilgen, “Bizim ödeme istediğimiz kalemler farklı idi, Başbakanlık o kalemlerin dışındaki kalemleri ödeme yoluna gitti. Başsavcılıktan bu konuda görüş istedim” dedi.

 

Görevden alınmaya itirazım yok

    Görevden alınacağı konusunda ise Bilgen, “Ben üçlü kararname ile atandım. Hükümet görevden de alabilir, o konuda bir itirazım yok” diye konuştu.

   Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, “8 milyon 700 bin TL’lik ödeme yapılması gerekirken Mukayyitlikten 4.5 milyon TL civarında bir rakam getirildiği” açıklamasıyla ilgili olarak da Emin Bilgen, “8 milyon 700 bin TL, bize ödeme için bloke yapılan para, ama o para kalemlerin tamamı

ödensin denildiği zaman, onların toplamı olan rakam. Arkadaşlarımın hazırladığı listede 4.7 milyon TL çıktı. Ama ona 2 kalem daha eklendiği zaman 8 milyon küsür çıkıyor, hesaplamada bir yanlışlık yok” dedi.

   “Bu ödemeyi normalde Maliye Bakanlığı’nın yapması gerekemiyor mu, neden Mukayyitliğe gönderdi” sorusuna karşılık Emin Bilgen, “Maliye Bankanlığı ita amirliğini bizim bakanlığımıza ve bizim dairemize vermiş, bir yazı göndermiş” ifadesini kullandı.

 

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 07:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474