banner564

Acılarını paylaşıyoruz

Yunanistan’da 15 ayrı noktada başlayan orman yangınlarında 76 kişi yaşamını yitirdi,164 kişi yaralandı, alevler bir beldeyi haritadan sildi

Acılarını paylaşıyoruz
banner598

 Atina'nın yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki Penteli ve Rafina bölgelerinde başlayan ve kısa sürede ormanlık araziden meskûn mahallere sıçrayan yangınlar, Yunanistan tarihinin en büyük yangın felaketlerinden birine yol açtı. İtfaiye Teşkilatından verilen bilgiye göre, yangınlarda 76 kişi yaşamını yitirdi. Yangınlarda ayrıca 23'ü çocuk 164 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralılardan 11'nin durumunun ağır olduğu belirtildi. Bosna-Hersek ziyaretini yarıda kesen Başbakan Çipras ülkede 3 gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Yunanistan Avrupa Birliği'nden yangını söndürmek için yardım isterken, bölgede olağanüstü hal ilan etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı arayarak "Yardıma hazırız" mesajı verdi.

76 ölü, 164 yaralı
Yunan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Stavroula Malliri, yangınlarda 76 kişinin hayatını kaybettiğini, 23'ü çocuk 164 kişinin yaralandığını açıkladı. Ölenlerden bazılarının evlerinde ve araçlarında mahsur kalarak, bazılarının da yangından kaçmak için girdikleri denizde boğularak öldükleri kaydedildi. Bölgede arama çalışmaları devam ederken, 100'den fazla kişinin ise kayıp olduğu tahmin ediliyor.
Rafina Belediye Başkanı Evangelos Bournous da SKAI televizyonuna yaptığı açıklamada, itfaiye birimlerinin kontrol edemediği birçok mesken bulunduğuna işaret ederek, ölü sayısının 100'e ulaşmasından endişe duyulduğunu söyledi.
Yunanistan Yüksek Mahkemesi, yangınlar için soruşturma açılması emri verirken, ölenlerin kimlik tespit çalışmalarına da başlandı. Polonya Dışişleri Bakanlığı iki Polonyalı turistin yangında hayatını kaybettiğini açıkladı. Yüzlerce ev ve aracın kül olduğu yangınlar nedeniyle binlerce kişi bölgeden tahliye edildi. Yangından kaçarak Rafina Limanı'na ulaşan yüzlerce kişi, Sahil Güvenlik botları ve özel feribotlarla bölgeden uzaklaştırıldı.

Bir belde haritadan silindi
Rafina yakınlarındaki Mati beldesi ise yangının en çok etkisini gösterdiği bölge oldu. Yazlık beldede binden fazla evin kül olduğu, yüzlerce aracın ise yanarak kullanılamaz hale geldiği belirtildi. İtfaiye Teşkilatından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde ülkede 47 yangın çıktığı, bunlardan 15'inin ise Atina çevresinde olduğu bilgisi paylaşıldı. Atina'nın 50 kilometre batısındaki Kineta bölgesinde ormanlık alanda başlayan ve başkenti duman altında bırakan yangın ise güçlükle kontrol altına alındı.
Yangınlar dolayısıyla Atina'nın da içinde olduğu Attiki bölgesinin bazı kesimlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Bosna-Hersek'e düzenlediği geziyi yarıda keserek Atina'ya döndü. Başbakan Çipras, ilgili bakan ve bürokratların bulunduğu acil durum toplantısına katıldı. Çipras 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Yangına müdahale için tüm acil yardım ekiplerinin sevk edildiğini belirten Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Attiki'nin hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar şüphe uyandırıyor" dedi.

Dünya tek vücut
Yunanistan’ın başkenti Atina’da bölgeyi alev alev yakan yangın karşısında dünya tek vücut oldu… En az 76 kişinin yanarak veya zehirlenerek hayatını kaybettiği, 160’tan fazla kişinin ise yaralandığı yangın faciası sonrasında dünya liderlerinden taziye mesajları gelirken birçok ülke yardıma hazır olduklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan Başbakanı Çipras'ı arayarak "Yardıma hazırız" mesajı verdi.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’da Yunan mevkidaşı ile görüşürken “yardıma hazırız” mesajını verdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yangın söndürme uçaklarımız İzmir’de hazır bekliyor. Talep gelirse 45 dakikada Atina’da olabilir” açıklamasını yaptı.
Türkiye ile birlikte İsrail’in Atina’daki Büyükelçiliği, “İsrailli kurtarma ekipleri teyakkuzda. Çağrılması durumunda Yunanistan’a gelecekler” açıklamasını yaptı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, Yunan mevkidaşı Alexis Çipras ile görüşürken, 50 itfaiye ve iki ilk yardım aracı gönderildiğini duyurdu. Kıbrıs Rum Kesimi ve İspanya’nın da personel ve ekipman gönderdiği açıklandı. Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan’a yangın söndürme uçağı, araç ve itfaiye eri gönderdiğini açıklarken, Syntagma Meydanı’ndaki Yunan bayrağı yarıya indirildi.
Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter üzerinden, “Düşüncelerimiz Yunanistan ile birlikte ve bu korkunç yangında hayatını kaybedenlerle birlikte” dedi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Twitter üzerinden, “Yunanistan’da yaşanan yangından dolayı çok üzgünüz. Avrupa Yunan dostlarımız ile birlikte olacaktır. Avrupa Birliği ülkelerinden yardım yolda” ifadesini kullandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in de Çipras’ı telefonla aradığı ve başsağlığı dilediği açıklandı. Öte yandan yapılan açıklamada Yunanistan’da 3 gün ulusal yas ilan edildiği belirtildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474