banner564

Boko Haram bilmecesi

THY uçağı ile Nijerya’ya silah taşındığı iddiaları ortalığı karıştırdı

Boko Haram bilmecesi
banner598

THY uçağı ile Nijerya’ya silah taşındığı iddialarının ardından Nijerya, Türkiye nezdinde girişimde bulunmadı, ancak iddialarla ilgili bilgi toplamak için girişimlerine başladı. Nijerya’nın önümüzdeki günlerde Türkiye nezdinde girişimde bulunması bekleniyor. Ancak Ankara, bu girişime THY’nin açıklamasıyla yanıt verecek. THY’nin açıklamasında ise Nijerya’nın adı yer almıyor sadece “Haberlerde geçen ülkeye Türkiye’den veya başka bir ülkeden silah taşıması yapılmamıştır” ifadelerine yer veriliyor. Dışişleri de bu çerçevede “BM Güvenlik Konseyi’nin yasakladığı ülkeler ile otorite boşluğu ve çatışma olan ülkelere kargoda silah taşıması yapmamaktadır” savunmasını Abuja’ya da iletecek.

İnternete düşen son kayıtlarda, THY Özel Kalem Müdürü Mehmet Karakaş, Başbakan’ın Danışmanı Mustafa Varank’a “Onlarca malzeme taşıyorum, Nijerya’ya gidiyor şu anda. Müslümanları mı öldürecek, Hıristiyanları mı öldürecek! Vebal altındayım” diyordu. Bu ses kaydı Türkiye’nin, yurtdışına yasadışı silah gönderdiği iddialarını tekrar gündeme taşırken, diplomatik kaynaklar, “THY’nin açıklaması dışında söyleyeceğimiz bir şey yok. Bize bir girişim de yapılmadı” bilgisini paylaştı.

 

Terör örgütüne silah iddiası

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de, kayıt ışığında düzenlediği basın toplantısında “Türkiye, THY yetkilisinin söylediği gibi Boko Haram terör örgütüne ya da Nijerya’daki benzeri silahlı örgütlere yasadışı yollardan kaçak silah ve mühimmat taşıyan bir devlet mi” diye sordu. Erdemir, haberin uluslararası AFP haber ajansı tarafından da geçildiğini ve orada THY’nin Boko Haram militanlarıyla çatışmaların sürdüğü Nijerya’da bilinmeyen gruplara silah taşıdığı iddialarına yer verildiğini anımsattı. Erdemir, Nijerya’da 2002’de kurulan “radikal İslami” örgütün 10 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulduğunu anımsattı ve Boko Haram’ın ABD’nin de terör listesinde olduğuna işaret etti. Türkiye tarafından Boko Haram’ın “terör örgütü” olarak kabul edilmediğini sadece bir saldırısının kınandığını anımsattı ve şöyle devam etti: “Dışişleri Bakanlığı’nın bu kınaması, Türkiye’nin samimi görüşünü yansıtıyor mu? Yoksa bugün Türkiye, THY yetkilisinin söylediği gibi Boko Haram terör örgütüne ya da Nijerya’daki benzeri silahlı örgütlere yasadışı yollardan kaçak silah ve mühimmat taşıyan bir devlet mi? Türkiye, bugün Nijerya’daki şiddetin, silah sağlama ve finansman olarak neresinde? Nijerya’ya taşınan bu silah, mühimmat, Nijerya’daki Türk vatandaşları ve yatırımcıları için tehdit oluşturuyor mu? THY, bugün ne yazık ki terör örgütüne destekle, silah kaçakçılığıyla anılmaktadır. THY’nin itibarına büyük darbe vuran bu son gelişmeyle nasıl başa çıkılacak?”

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 00:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474