banner564

Bugün görevde

İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss 

Bugün görevde
banner598

İngiltere’de 7 Temmuz’da Başbakanlık ve iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Boris Johnson’ın yerine geçen isim belli oldu.
İngiltere'de Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki Muhafazakar Parti liderliği yarışı sonucunda Liz Truss’ın yeni başbakan olduğu duyuruldu.
Sonucun açıklanmasının ardından konuşan Truss, "Önümüzdeki iki yılda vergileri düşürmek ve ekonomimizi büyütmek için cesur bir plan yapacağım" diye konuştu. 
Yeni başbakan, "Enerji krizini halledeceğim, insanların enerji faturalarıyla ilgileneceğim, aynı zamanda enerji arzıyla ilgili uzun vadeli sorunlarımızla da ilgileneceğim" ifadelerini kullandı. 
Açıklanan oylama sonrasında 6 Eylül Salı günü Kraliçe 2. Elizabeth'ten hükümet kurma görevi alıp göreve başlayacak olan Liz Truss, Downing Street’teki Başbakanlık Ofisi olan "10 Numara"da mesaiye başlayacak. Yeni başbakanın rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ise 60 bin 399 oyla, yüzde 42,6 destek gördü.
İngiltere’de Muhafazakar Parti, genel seçimler sonrasında Avam Kamarası’nda çoğunluğa sahip olduğu için, parti lideri aynı zamanda başbakan oluyor.
Boris Johnson’ın 7 Temmuz’daki istifasının ardından Muhafazakar Parti üyeleri yeni lider için oylama gerçekleştirmiş, altı adayla başlayan yarışta son olarak Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak kalmıştı.

Boris Johnson neden istifa etmişti?
5 Temmuz günü İngiltere’de başlayan siyasi kriz, 7 Temmuz günü Başbakan Boris Johnson’ın istifası ile sona erdi.
Kabinesindeki 5 bakan ve 50'nin üzerindeki bakan yardımcısı ve hükümet görevlisinin istifası sonrası "parti kontrolünü kaybettiği" için görevi bırakma çağrısı yapılan Johnson için süreci başlatan başbakana yakın iki bakanın istifası olmuştu.
Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, istifa mektupları ile kabinedeki görevlerinden ayrıldıklarını açıklarken, Sunak istifa mektubunda, "İngiltere halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor" demişti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473