banner564

Hedefteki isim Macron

Fransa'daki olaylar için 'kaos' ve 'gerilla savaşı' benzetmesi yapıldı

Hedefteki isim Macron
banner598

 Fransa'da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan ve gittikçe büyüyen gösterilere geniş yer veren Avrupa basınındaki bazı haberlerde bu gösteriler "gerilla savaşına" benzetildi ve başkent Paris'in "kaos ortamına" sürüklendiği yorumu yapıldı.

Paris'te önceki gün 100'den fazla kişinin yaralandığı gösteriler Avrupa'daki gazetelerin ilk sayfalarında yer aldı. Yanan arabalar ve polisle çıkan çatışmalara ilişkin fotoğrafların kullanıldığı haberlerde, isyanın sadece zamlara değil aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğine yönelik olduğu vurgulandı.

Le Monde ne yazdı

Le Monde gazetesi, "Sarı yelekliler: Muhalefet hükümeti protestoların meşruiyetini zedelemek için şiddete izin vermekle suçluyor" başlığı altında Paris'te  eşine az rastlanan türde bir şiddetin yaşandığını yazdı.
Haberde, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon’un, eylemcilere karşı "inanılmaz bir şiddet" uygulandığına yönelik ifadelerine yer verildi.
Le Figaro gazetesinin "Sarı yelekliler: Şiddetin ertesi gününde OHAL hipotezi" başlıklı haberinde, Paris'teki şiddetli gösterilerden sonra olağanüstü halin (OHAL) yeniden getirilebileceği ifade edildi. Haberde, hükümetin alınabilecek önlemlerin üzerinde çalıştığı kaydedildi.
Le Parisien gazetesi "Sarı yeleklilerin öfkesini dinmiyor, hükümet hızlı bir şekilde harekete geçmeli" başlığını kullandı.

İngiliz basını

The Independent gazetesi, "Polisle göstericilerin çatıştığı Paris'teki olaylar sırasında bir polisin silahı çalındı" başlığıyla verdiği haberde, artan vergiler ve yüksek yaşam maliyetine karşı yapılan protestonun, polis ile sarı yelekler giyen eylemciler arasında çıkan çatışmalarla isyana dönüştüğü belirtildi.
The Guardian da "Fransız hükümeti sarı yeleklilerin protestoları nedeniyle olağanüstü hal ilan etmeyi değerlendiriyor" başlığını kullandı

Almanya basını

Almanya'da gazeteler, Fransa'daki olaylara sayfalarında geniş yer ayırmadı. Süddeutsche Zeitung gazetesi, "Paris'te sarı yeleklilerden protesto ve tahribat" başlığıyla verdiği haberinde, olaylar sırasında araçların yakıldığına dikkati çekti.
Welt am Sonntag gazetesinin "Şimdi bu devrim mi?" başlığıyla verdiği haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a gösterilen tepkiye işaret edilerek "Fransa'daki öfkenin tüm ülkeye sıçrayabileceği" belirtildi.

Belçika basını

Belçika basını, Fransa'daki "sarı yeleklilerin" protestolarını, Cumhurbaşkanı Macron'un Arjantin'deki G20 Zirvesi'nde yaptığı açıklamayla gündeme taşıdı.
Flamanca yayın yapan De Standaard gazetesi, Macron'un "Hiçbir şey Paris'teki şiddete gerekçe gösterilemez" ifadesini manşete taşıdı. Haberde, yaklaşık 75 bin eylemcinin ülke genelinde gösteriler düzenlediği belirtilirken Paris'te adeta kaos ortamının oluştuğuna dikkati çekildi.

Hollanda basını

De Volkskrant gazetesi, "Paris’teki protesto olaylı geçti: 270 gözaltı, 110 yaralı ve Zafer Takı da hasar gördü” başlığıyla olayları okuyucularına duyurdu. 
NRC gazetesi de “Paris’in merkezindeki olaylarda yaklaşık 100 yaralı” başlığıyla sarı yeleklilerin hükümetin siyasetine karşı protestosunun kontrolden çıktığını yazdı

Avusturya basını

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kurier, haberini “Sarı yelekliler Paris’i yaktı” başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa’nın büyük kentlerinde bu denli kaos, yağma ve çatışmaların yaşandığı olayların meydana gelmediğine işaret edildi.

Macaristan basını

Ülkenin prestijli gazetelerinden Nepszava, Fransa'daki olaylarla ilgili ''Yanmış arabalar, yakılmış binalar'' başlığını kullandı. Haberde, Fransa'da hükümeti protesto eden eylemcilerin Paris'i savaş alanına çevirdiği belirtildi.

İspanyol basını

El Pais gazetesinin "Sarı yeleklilerin protestosunda Paris kaosa döndü" başlıklı haberinde, "Fransız hükümeti sarı yeleklilere temasa geçip, diyalogla sorunu çözme niyetinde olsa da bu zor görünüyor. Bu, lidersiz, programsız, yönetimsiz bir hareket. Tüm sistem karşıtları burada birleşiyor. Başta Macron olmak üzere "herkes gitsin" mesajı veriliyor. Sarı yelekli olmak için bu yeleği giymek yeter." ifadelerine yer verildi.
La Vanguardia, "Paris ateşte" manşetini attığı haberde, Paris'teki şiddeti 1968 yılındaki olaylara benzetti.

İtalyan basını

Corriere della Sera, "Sarı yeleklilerde şiddet zamanı: Paris yanıyor" başlığını kullanırken, La Repubblica da "Macron karşıtı gerilla savaşı. Sarı yelekliler Paris'i yakıyor" başlığını atarak "Macron karşıtı kızgınlık Paris'i yakıyor. Sarı yelekliler sadece ayaklanma istiyor." diye yazdı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474