banner564

IMF planı yok

Yabancı yatırımcılarla telekonferansla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, önemli mesajlar verdi

IMF planı yok
banner598

 Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferansla bir araya geldi. Albayrak "Bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız" mesajı verdi. "Bir IMF planı yok" diyen Albayrak, doğrudan yatırım çekmeye odaklandıklarını belirtti. Bakan Albayrak, Halkbank'a bir ceza beklemediklerini kaydetti. Toplantıya 6 binin üzerinde yatırımcı katıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferansla bir araya geldi.

Albayrak yatırımcılara şu mesajları verdi: "Bugün içinde geçtiğimiz süreçte yaşanan dalgalanmaların, karşılaştığımız zorlukların farkındayız. Ülkemizin potansiyelini de biliyoruz. Atacağımız adımlarla süreçten daha güçlü çıkacağız. Türk bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü, açık döviz pozisyonu yoktur. Bankacılık sektörü mevcut volatiliteyi yönetebilecek kapasitededir. Bankacılık sektörüne destekten tereddüt etmeyiz. Bankalardan son dönemde büyük bir mevduat çıkışı yaşanmamıştır. Şirketler kısa vadeli yükümlülükleri karşılayabilir.
Enflasyonu düşürmek en önemli önceliğimiz, mümkün olduğunca kısa sürede enflasyonu tek haneye indirmek istiyoruz.
Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'nın ihtiyaç duyduğu her türlü mali yaklaşımı sağlayacağız. Mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz.  Daha fazla mali sıkılaşmayı sağlayacağız, yapısal reformlar önceliğimiz. 

Pozitif performans gözlemliyoruz 
“Bir IMF planı yok. Doğrudan yatırım çekmeye odaklandık” diyen Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile ilgisi yoktur. Bu durum tamamıyla politik gelişmeler ve yatırımcıların Türk Bankacılık sektörüyle ilgili algılarındaki bozulmayla ilgilidir.
Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı kuralları hayata geçirmemiştir. Çerçeveler serbest piyasa doğrultusunda oluşacak, sermaye kontrolleri hiçbir zaman gündemimizde olmayacak.
Yatırımcılardan destek gördük, Türkiye ekonomisine güven devam ediyor. Güveni artırmak için her türlü adımı atacağız.
Türkiye, serbest piyasa yaklaşımından sapacak bir kriz döneminde değil.  Bir IMF planı yok. Doğrudan yatırım çekmeye odaklandık.
Hükümet çok ciddi bir harcama kısıntısına gidecek, gelir tarafında da pozitif performans gözlemliyoruz.
Para politikası enflasyonla tek başına mücadele için yeterli değil. Merkez Bankasını mali politikalarla destekleyeceğiz. Para ve maliye politikasının koordineli ve dengeli olması gerekiyor. Yeni bakanlık ve para politikasının koordinesi önemli… Birkaç hafta içinde ek fonlama kaynakları açıklayacağız.
Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalarla daha sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayacağız. Daha ılımlı bir büyüme bekliyoruz.
ABD yaptırımları sorunu ile birçok ülke karşılaşıyor, koordine olmamız gerekli. " 
Toplantıya katılan yabancı yatırımcıların sayısı yaklaşık 6 bin 100'ü buldu.

Almanya’dan tam destek
Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz'la telefonda görüştü. ABD'nin yaptırım kararları ve Türkiye ekonomisine karşı atılan adımların değerlendirildiği görüşmede, ekonomik iş birliğini güçlendirecek adımların atılması ve bu konuda karşılıklı çalışmalara başlanması için görüş birliğine varıldı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede, ABD'den gelen yaptırım kararları ve Türkiye ekonomisine karşı atılan adımlar değerlendirildi. Scholz, güçlü̈ Türkiye ekonomisinin hem Almanya hem de Avrupa Birliği (AB) için büyük önem taşıdığını belirtti.

Albayrak da Türkiye’ye karşı ABD tarafından başlatılan haksız tutum ve uygulamalar sonrası Almanya'dan gelen destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Albayrak, Almanya Şansölyesi Angela Merkel başta olmak üzere Almanya ve AB makamlarınca yapılan açıklamaların, Türkiye ile Almanya ve AB arasındaki ilişkilerin geleceği açısından toplumdaki güveni artırdığına dikkati çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bu süreçte Türkiye’ye verilen desteğin, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeniden karşılıklı yapıcı bir yaklaşımla pozitif sonuçlar alınabilecek bir dönem için de umut verdiğini bildirdi.

21 Eylül'de yüz yüze görüşme
Açıklamaya göre, iki bakan, ekonomik iş birliğini güçlendirecek adımların atılması ve bu konuda karşılıklı çalışmalara başlanması için görüş birliğine vardı. Albayrak ve Scholz, bakanlık heyetlerinin en kısa sürede karşılıklı çalışmalara başlamasının ardından, 21 Eylül’de Berlin'de bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473