banner564

Muhafazakârlar kaybetti

İran seçimleri Rafsancani ve Ruhani'nin zaferi ile sonuçlandı

Muhafazakârlar kaybetti
banner598
İran'da önceki gün gerçekleşen Uzmanlar Meclis seçimlerinde resmi olmayan ilk sonuçlara göre, başkent Tahran'da eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin önderliğinde seçimlere katılan 16 kişilik listedeki adayların çoğu meclise girmeye hak kazandı.
Tamamı din adamlarından oluşan ve ülke liderinin halefini seçmekle yükümlü 88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi'nde başkent Tahran 16 sandalyeyle temsil ediliyor. 
Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, başkent Tahran'dan Rafsancani önderliğinde seçimlere katılan 'reformcu' ve hükümeti destekleyen 'ılımlı' kanadın oluşturduğu ortak listedeki adayların 13'ü meclise girebiliyor.
Açıklanan ilk rakamlara göre, Tahran'da şu ana kadar sayılan yaklaşık 1,5 milyon oydan Rafsancani yaklaşık 692 bin oyla birinci, Ruhani ise 652 bin oyla ikinci sırada bulunuyor.
Tahran'da muhafazakârların liste başı olan Ayetullah Ahmet Cenneti, aldığı 476 bin oyla ancak 10'üncü sırada yer alabildi.
Cenneti, aynı zamanda seçimlere katılmak isteyen kişilerin yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin genel sekreteridir.
Muhafazakârların Tahran'daki diğer ağır topu olan Muhammed Yezdi ve Misbah Yezdi sırasıyla 12 ve 16'ncı sırada yer aldı.
Açıklan sandık sayısın artmasıyla sıralamada değişiklik olsa da Haşimi ve Ruhani'nin sıralamadaki yerinin değişmesi beklenmiyor.
Söz konusu meclis için reformcuların listesinden aday olması beklenen İran İslam Devrimi'nin kurucu lideri Ayetullah Humeyni'nin torunu Hasan Humeyni'ye seçimlere katılma hakkı tanınmamıştı.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 09:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473