banner564

Obama’yı suçladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin S-400 alımına tepki göstermedi

Obama’yı suçladı
banner598

 Japonya'nın Osaka kentinde G-20 Liderler Zirvesi düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de aralarında olduğu dünya liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Erdoğan ile Trump'ın 40 dakika süren görüşmenin ardından açıklamalar yapıldı.
Yapılan ilk açıklamada ABD Başkanı Trump, Obama döneminde Türkiye'ye adil davranılmadığını ve Patriot'ların satılmadığını söyledi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ticaret ve savunma sanayiinde atılacak adımların olduğunu ve ABD ile stratejik ortaklığın birçok alanda dayanışmayı teşvik ettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Liderler Zirvesi kapsamında INTEX Osaka Fuar Merkezi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi TSİ 07.14'te başladı, 07.50'de sona erdi.
Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Erdoğan, Trump ile zirvede bir araya gelmelerini çok anlamlı bulduğunu ifade etti. 
Erdoğan, "Şu anda 75 milyar dolarlık bir ekonomi ticaret hacmi noktasındaki zirveye doğru ilerleme hamlemiz var. Savunma sanayisine yönelik attığımız adımlar, atacağımız adımlar var ama her şeyden öte bir stratejik ortaklığımız var. Bu stratejik ortaklığımız tabii birçok alanda dayanışmamızı adeta teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine olan inancım tamdır" diye konuştu.

Trump: Bu gerilimde Erdoğan'ın suçu yok
ABD Başkanı Trump ise "Büyük oranda ticaretle ilgili görüşme yaptık. Bunu dörde katlamayı planlıyoruz. İlişkilerimizden çok memnunuz. Askeri ticarete de başlama kararı aldık. Sizinle birlikte olmak bir onurdur. Erdoğan dostane ilişkiler içinde olduğum bir lider. Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyorum, tarih netleşmedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı” şeklinde konuştu.
G20 Liderler Zirvesi sonrası da konuşan ABD Başkanı Trump, yine Türkiye ile S-400 krizine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesindeki açıklamalarını yineleyen Trump, selefi Obama'yı hedef gösterdi, "Erdoğan benim bakış açımla çok çetin biri. Bu gerilimde Erdoğan'ın suçu yok. Ben iyi anlaşıyorum ve ona adaletsiz davranıldığını düşünüyorum" dedi.

Erdoğan: Bitmiş bir anlaşma
Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Japonya'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'ni basın açıklamasıyla değerlendirdi. Erdoğan, Trump'la yapılan görüşmede yaptırım görüntüsünün oluşmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı S-400'lerin bitmiş bir anlaşma olduğunu ve yakında teslim edileceğini belirtti. Kaşıkçı cinayetine ilişkin ise uluslararası toplumu ve Riyad yönetimini göreve çağırdı.

S-400 yaptırımları
Erdoğan, “S-400'lerle ilgili konuda bizim bütün anlaşmamız bitmiştir. Şu anda artık olay teslimat sürecindedir. Teslimat sürecinde olan böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz.
Biz Patriotlar hususunda Sayın Obama döneminde adım atmıştık, Kongre müsaade etmedi dediler ve bize satışı gerçekleştirmediler” dedi.
F-35'ler konusunda değinen Erdoğan, “Türkiye'nin egemenlik hakkına kimse müdahale edemez. F-35 konusuna gelince de şu ana kadar bizim ABD'ye 1 milyar 400 milyon dolarlık ödememiz var. 116 uçak var. Ödememiz başlamış” şeklinde konuştu. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474