banner564

İyi uykular KKTC

ABD Senatosu, Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasını öngören düzenlemeyi onayladı

İyi uykular KKTC
banner598

   ABD Senatosu’nun,  Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik bir başka düzenlemeyi onayladığı belirtildi. 

   Rum basında yer alan haberlere göre, ABD Senatosu’nun önceki gün onayladığı ve silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin düzenleme içeren ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin “S 1790” sayılı karar, geçen salı günü ABD Senatosu Dışişleri Komitesi tarafından kabul edilen Doğu Akdeniz’e ilişkin yasa tasarısıyla aynı içeriğe sahip.
   Senatonun kararı Rum Yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanırken, KKTC makamlarının günlerdir Rum basınında yer alan haberler karşısındaki sessizliği ve tepkisizliği dikkat çekti.
   Alithia gazetesi “Senato, Yasa Tasarısına (lehte) Oy Verdi” başlıklı haberinde, silah ambargosunun kaldırılmasını öngören bir başka düzenlemenin daha Senato’dan geçtiğini yazdı. 

F 35’ler yasaklanacak

  İlgili yasa tasarısında, Rus füzelerinin Türkiye tarafında tedarik edilmesinin, Amerikan F-35’lerin satışının yasaklanmasını ve Türkiye’nin uçak üretim sürecinden çıkışını beraberinde getireceğinin vurgulandığını yazan gazete, bu kapsamda ABD Başkanı’ndan CAATSA 2017 yasasının öngördüğü yaptırımların uygulamasının istendiğini belirtti. 
   Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin benzer düzenlemenin Milletvekili David Cicilline tarafından sunulduğunu belirten gazete, bunun ise ileriki günlerde onaylanmasının beklendiğini yazdı.
   Habere göre, ABD Senatosu tarafından onaylanan yasa tasarısında, Güney Kıbrıs’ın kara para aklanması alanında yapması gereken reformlar ve Rus savaş gemilerine limanlarda kolaylık sağlamamasına ilişkin önkoşullar da dahil edildi. 

Hristodulidis mutlu

   Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, katıldığı radyo programında yaptığı açıklamada, bunu, “Amerikan Senatosu’nun beklenen onayı” olarak nitelendirdi. 
   Silah ambargosunun kaldırılmasının sembolik açıdan önemli olduğunu belirten Hristodulidis, silah ambargosunun, iki ülke arasındaki ilişkide bugünkü durumla bağdaşmayan, çağ dışı bir karar olduğunu ifade etti. 
  Hristodulidis, yasa tasarısının, gerek iki ülke ilişkileri, gerekse ABD’nin, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki üçlü işbirliğine verdiği destek açısından olumlu unsurlar içerdiğini söyledi. 
   Silah ambargosunun kaldırılmasının, Rus savaş gemilerinin demirlemesi konusuyla ilişkilendirilmesinin düşündürücü olduğundan söz eden Hristodulidis, bu konudaki hoşnutsuzluğun Rum Yönetimi Başkanı’nın ağzından dile getirildiğini ifade etti.  

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2019, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473