banner564

‘Resmen katliam’

İsrail askerleri, ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto eden Filistinlilere ateş açtı, 55 kişi hayatını kaybetti, dünya ayağa kalktı

‘Resmen katliam’
banner598

 ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararının ardından, Kudüs'te yeni büyükelçiliğin resmi açılış töreni yapıldı. Filistinliler açılış öncesi sokaklara döküldü. İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nde sınır bölgelerinde protesto gösterisi düzenleyen binlerce Filistinlinin üzerine ateş açtı. Açılan ateş sonucu 55 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı 2000'i aştı. Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Halkımız barışçıl mücadelesinden vazgeçmeyecek" ifadelerini kullanırken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise İsrail askerlerinin 55 Filistinliyi öldürmesini "meşru savunma" olduğunu iddia etti. Tüm yaşananlara rağmen Kudüs'te yeni büyükelçiliğin resmi açılış töreni yapılırken, ABD Başkanı Donald Trump, büyükelçiliğin açılışı için hazırlanan görüntülü mesajında, "İsrail her bağımsız ülke gibi kendi başkentini kararlaştırma hakkına sahiptir." dedi.

Onlarca ölü, binlerce yaralı
ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyanın karşı çıkmasına rağmen ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararı dün uygulamaya koyuldu. Çoğu Avrupa ülkesi dünyayı öfkelendiren tören için Kudüs'e temsilci göndermeyerek net bir mesaj verirken, Filistinliler protesto yürüyüşleri düzenledi. İsrail askerleri, Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde düzenlediği gösterilere müdahale etti. Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya askeri kontrol noktası yakınında toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. İsrail askerinin ateş açması sonucu Gazze'de 55 kişinin hayatını kaybetti, 448 kişi gerçek mermiyle yaralandı. Toplamda yaralı sayısının ise en az 1693 olduğu belirtildi.

Abbas: Mücadeleye devam
Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Halkımız barışçıl mücadelesinden vazgeçmeyecek" ifadelerine yer verdi. Gazze'de yaşananların ardından açıklama yapan Abbas, bu noktadan sonra ABD'nin arabuluculuğunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Abbas, "Bu acil toplantıda bir araya geldik ve Filistin liderliğinin bu konuda bazı kararlar alması için bir araya geldik. Biz burada kararların ne şekilde uygulanacağını konuşmak için toplantı yaptık." dedi.

Netanyahu’dan skandal açıklama
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösteriler sırasında 55 Filistinliyi öldürmesini "meşru savunma" olduğunu iddia etti. Gösteriler nedeniyle Hamas'ı suçlayan Netanyahu,"Hamas, İsrail'i yok etme niyetinde ve bu hedefini gerçekleştirmek için binlerce kişiyi telleri aşması için sınıra gönderiyor." ifadelerini kullanarak, İsrail askerlerinin Hamas'a karşı sınırlarını koruduğunu ileri sürdü. Netanyahu açıklamasında, İsrail'in egemenliğini ve İsrail vatandaşlarının güvenliğini korumak için kararlı şekilde hareket etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Kanlı açılış
Tüm yaşananlara rağmen Kudüs'te yeni büyükelçiliğin resmi açılış töreni yapıldı. Törene İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Başkan Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile kızı Ivanka Trump'ın yanı sıra 4 Cumhuriyetçi senatör katıldı. Törene davet edilen 86 ülkenin büyükelçiliğinden sadece 32'si büyükelçi veya diplomat düzeyinde katıldı.

Kalıcı barıştan bahsetti
ABD Başkanı Donald Trump, büyükelçiliğin açılışı için hazırlanan görüntülü mesajında, İsrail'in kuruluşundan beri Kudüs'ü başkent olarak kabul ettiğini belirterek, "İsrail her bağımsız ülke gibi kendi başkentini kararlaştırma hakkına sahiptir" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'teki büyükelçiliğin açılışı sırasında video yoluyla konuşma yaptı. Kudüs'teki büyükelçilikteki kalabalığa seslenen Trump, 'ABD bölgede kalıcı bir barış anlaşmasını sağlamaya sadık olmayı sürdürüyor' dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473