banner564

Yarısı çocuk

Rusya, 3 savaş uçağı ile Suriye'nin İdlib kentine hava saldırısı düzenledi, saldırılarda 10 sivil öldü

Yarısı çocuk
banner598

 Rus savaş uçakları 22 gün aradan sonra Suriye'nin İdlib kentine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 5’i çocuk 10 sivil hayatını kaybetti, 20 sivil ise yaralandı.

Rusya'nın ardından Esad rejimine bağlı Suriye ordusunun da aralıklarla İdlib'i topçu ateşiyle de hedef aldığı bildirildi. 
Reuters'te yer alan bilgilere göre; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri Rus savaş uçaklarının 22 gün aradan sonra Suriye'nin İdlib kentine hava saldırı düzenlediğini bildirdi.
Muhaliflerden yapılan açıklamaya göre; Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi. 
Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.

Sivil yerleşimler ve muhalifler vuruluyor
AA muhabirin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, savaş uçakları, öğle saatlerinde İdlib’in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi. Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib’in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama’nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.

5'i çocuk çok sayıda ölü ve yaralı var
Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi." ifadesini kullandı.  Rus savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5’i çocuk 9 sivil, Keferyedin köyünde 1 sivil hayatını kaybetti, diğer bölgelerde ise 20 sivil yaralandı.

Rusya'dan saldırı sonrası ilk açıklama
Kremlin'den hava saldırısı sonrasında açıklama yapıldı. Açıklamada; "Militanlar Suriye'de barışı ve üslerimiz tehdit ediyor İdlib bir terör yuvası haline geldi. Rusya, Türkiye ve İran'ın Tahran'da bir araya geleceği üçlü zirvede ana konu İdlib'deki son durum olacak. Trump'ın İdlib ile ilgili yaptığı açıklama kentteki sorunları çözüme yardım etmiyor." ifadeleri kullanıldı.

Amerika'dan ilk açıklama
Amerikalı general Joseph Dunford  İdlib'e yönelik hava saldırısı ile ilgili, 'İdlib'de büyük bir operasyon düzenlenirse bu insanlar için bir afet olur. Hepimizin ortak düşüncesi bu gibi bir durumdan uzak kalmak." açıklamasında bulundu.

Trump'tan İdlib Tweeti geldi
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'tan Suriye ve müttefikleri Rusya ile İran'a sert bir uyarı geldi. Sosyal medya hesabı Twitter’dan Suriye ile ilgili paylaşımda bulunan Amerikalı lider, Şam yönetiminden İdlib'e "düşünmeden" saldırmamasını istedi. Moskova ve Tahran yönetimlerini de uyaran Trump, insanlık trajedisi yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

BM: Cenevre kader anı olacak
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle İsviçre'nin Cenevre kentinde 10-11 Eylül'de gerçekleştireceği görüşmelerin Suriye'deki siyasi sürece ilişkin "kader anı" olacağını belirtti.

İdlib'de 4 milyon sivil var
İdlib, kuzeyinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, batısında Yayladağı, Güveççi'ye komşu. Bölge, savaşın çıktığı 2011'de Türkiye'ye ilk sivil göçün yaşandığı ve yabancı savaşçıların da Suriye'ye en fazla geçiş yaptığı yerdi.
Birleşmiş Milletler geçtiğimiz gün İdlib'deki sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Uluslararası kamuoyu yeni göç dalgası konusunda endişelerini her fırsatta dile getirdi.

Türkiye sınırda önlemlerini artırmıştı
Suriye'de İdlib'e yönelik müdahaleye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İdlib'e komşu Hatay'ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473